Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už bez obáv. Slováci nevypadnú, so Švédmi hrajú o česť

Dáni jej pomohli. V poslednom vystúpení na šampionáte nebude slovenská hokejová reprezentácia pod tlakom vypadnutia z elitnej kategórie.

16.05.2017 06:00
Slovensko, Rusko, hokejisti Foto: ,
Slovenskí hokejoví reprezentanti.
debata (14)

Slováci si v utorok zmerajú sily s jedným z najväčších favoritov turnaja Švédmi. Vďaka pondelňajšiemu víťazstvu Dánov nad Talianmi 2:0 môžu byť zverenci Zdena Cígera o poznanie pokojnejší. Nevisí nad nimi totiž povinnosť bodovať.

„Súboj so Švédmi je pre nás posledný zápas sezóny, takže doň dáme všetci všetko. Musíme sa vyburcovať a myslieť na vlastný výkon, nie na to, proti komu hráme. Doteraz nám to nepadalo, hádam strelíme góly práve Švédom,“ želá si útočník Marcel Haščák.

Slováci skórovali v doterajšom priebehu turnaja len desaťkrát. Proti silným Rusom sa nepresadili vôbec, Američanom strelili jediný gól. V oboch súbojoch inkasovali prvýkrát už v úvodnej desaťminútovke a napokon utŕžili šesťgólový debakel.

„Sila Švédov je enormná, radosť pozerať sa na ich hru. Nesmieme dostať rýchly gól ako v predošlých súbojoch. Jediná šanca ako uspieť je dlho držať nerozhodný stav, výborne brániť, jeden alebo dvakrát im utiecť a streliť nejaký gól. Urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli výsledok, ktorým potešíme fanúšikov,“ naznačuje Haščák.

Tréner Cíger včera neprezradil zostavu, s ktorou na Švédov vyrukuje. Dá sa však predpokladať, že do bránky pôjde opäť Július Hudáček. Ján Laco má totiž zranený sval a Jaroslav Janus chytal naposledy pred mesiacom v prípravnom stretnutí so Švajčiarskom v Žiline. Z hráčov v poli je mimo hry len zranený Dávid Skokan.

„Stále dôraznejšie si hovoríme, že musíme minimalizovať chyby. Inak sa so silnými súpermi hrať nedá. Švédi sú ďalší extrémne kvalitný súper, musíme hrať jednoducho, disciplinovane a urobiť maximum, aby sme zápas uhrali lepšie ako predošlé dva,“ hovorí Cíger.

Slovenskí hráči si plne uvedomujú obrovskú kvalitu Švédov, o to sú radšej, že vo vzájomnom súboji sa už nebude rozhodovať o vypadávajúcom z elitnej kategórie. Napriek tomu majú o čo hrať. Potrebujú si napraviť pošramotenú povesť a vylepšiť dojem u fanúšikov. Zároveň dobre vedia, že bojujú aj o miestenky na budúcoročnú zimnú olympiádu. Uskutoční sa v Pjongčangu už o deväť mesiacov.

„Všetci sme držali palce Dánom. Keby to neboli zvládli, čakal by nás najdôležitejší zápas turnaja, poriadne náročný. Takto môžeme hrať uvoľnenejšie, no najmä zodpovedne. Viac sa musíme sústreďovať na bránenie a hrať jednoducho. Každú našu hlúpu chybu, zbytočné vysunutie či neprebranie protihráča môžu okamžite potrestať,“ upozorňuje obranca Martin Gernát.

Naplno to ešte po nedeľňajšom súboji s USA povedal brankár Július Hudáček. „My so Švédmi nemáme šancu vyhrať. Pôjdeme do zápasu bojovať, ale reálne tu na to nemáme potrebnú kvalitu. Chlapci z extraligy nemajú šancu stíhať, veď toto je vyšší stupeň aj pre mňa, čo som si svoje odchytal v kvalitných ligách,“ uviedol v mixzóne.

Slováci obsadia bez ohľadu na výsledok súboja so Švédmi siedmu priečku v A-skupine a celkovo trinástu alebo štrnástu. Buď tak vyrovnajú najhoršie umiestnenie v histórii – 13. miesto v Kanade 2008 – alebo ešte o jednu pozíciu klesnú. Budúci rok budú majstrovstvá sveta v Dánsku. Slováci vypadnúť nemôžu, lebo svetový šampionát 2019 bude na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017