Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladým hráčom chýba väčší priestor na ľade, tvrdí Filc

Pred pätnástimi rokmi bol pri tom, keď slovenskí junáci vystúpali na hviezdny vrchol.

15.05.2017 16:00
Ján Filc Foto:
Ján Filc.
debata (10)

Na majstrovstvách sveta v Göteborgu mu na krk zavesili zlatú medailu a medzi hokejovými fanúšikmi si získal rovnakú obľubu ako Šatan, Bondra, Pálffy, Višňovský či Lašák. Meno trénera Jána Filca je synonymom slovenských hokejových úspechov.

Napraviť pokazené trvá dlho

V nedeľu sledoval v hľadisku stretnutie zverencov Zdena Cígera s tímom USA. Hoci to nehovorí ľahko, priznáva, že momentálne výsledky slovenskej reprezentácie sú odrazom reality.

„Výkony chlapcov nie sú také, ako by sme si všetci želali. Bolo by fajn, keby si napravili reputáciu aspoň v poslednom stretnutí so Švédskom. Asi najviac mi v hre chýba odvaha udržať súpera pod tlakom v útočnom pásme. Tomu zodpovedajú výsledky a fakt, že sme ani papierovo slabších súperov nevedeli dostať do situácií, v ktorých by sme viac využili našu hernú kvalitu,“ tvrdí 64-ročný bývalý úspešný kouč. Naznačuje, že Slovensko sa postupne v hierarchii mužstiev prepadá pod desiate miesto.

„Nemali by sme sa s tým uspokojiť. Naopak, potrebujeme hľadať riešenie, ktoré pripraví aj hráčov z menej kvalitných klubov tak, aby pre národný tím garantovali aspoň lepší priemer v rámci svetového renkingu,“ vysvetľuje.

Tréner Ján Filc. Foto: SITA
Ján Filc Tréner Ján Filc.

Prečo Slovensku ušiel vlak súčasného moderného hokeja? „Treba sa na to vedieť pozerať reálne a z nadhľadu. Bol som súčasťou celého diania okolo hokeja, šesť rokov som však bol mimo štruktúr. Viem, čo sme sa pokúšali urobiť, čo sa nám podarilo a čo nie. Hokej je tiež len odrazom celospoločenskej situácie a dlhodobej starostlivosti o šport v našej krajine. Ťažko možno hovoriť, že zlyhali len ľudia z hokejového prostredia, treba sa na to pozerať v širších súvislostiach. Keď sa niečo kazí, ide to veľmi rýchlo. Napravovať to však trvá výrazne dlhšie. Musíme však hľadať riešenia, ktoré vychádzajú z reálnych možností, aké máme,“ naznačuje.

Projekt hráča budúcnosti

Voľakedy ostatné krajiny preberali herné schémy a systémy z československej hokejovej školy. Obrátila sa karta a majú Slováci kopírovať, čo funguje v zahraničí? „Nastal čas, aby sme sa začali učiť my od iných. To však neznamená prebrať kompletne ich model. Slováci máme niečo sebe vlastné a na tom treba budovať. Samozrejme, k tomu si zobrať to dobré, čo funguje aj inde a presadiť to v našich podmienkach tak, aby to prispelo k vyššej kvalite,“ priznáva Filc.

Podľa skúseného odborníka mladým hráčom najviac chýba dostatočný priestor na tréning na ľade. „Za ostatné roky sa veľa zmenilo v organizačných sférach, ale najviac nám chýba objem ľadu pre mládež. Deti sa potrebujú vyblázniť, keďže im túto možnosť nedopraje ulica ani príroda. To sa bez zimných štadiónov a prístupnosti ľadu nedá. Stále o tom hovoríme, ale situácia v kategóriách dorastu a juniorov je taká, že v porovnaní s našimi súčasnými konkurentmi strácame až jeden rok. Objem tréningu na ľade je totiž o 20 percent nižší za každý rok. Dôvodov je veľa a treba ich postupne odstraňovať. Väčšina však tkvie v ekonomickej sfére a (ne)záujme ľudí, ktorí by to mohli zmeniť,“ hovorí Filc.

Hoci dlhšie nebol v centre domáceho hokejového diania, vždy sa snažil v prípade záujmu pomôcť. Momentálne figuruje v projekte – hráč budúcnosti.

„Debatujeme o tom, aké ciele máme nastaviť v športovej príprave mládeže. Nech v dohľadom čase pomôžeme hráčom, ktorí majú predpoklady dostať sa na úroveň medzinárodnej špičky tak, aby sa to odrazilo aj v reprezentáciách. Aby nebolo všetko postavené len na náhodných vplyvoch a spoliehaní sa na silné ročníky, ale aby sa to stalo systémovým znakom slovenského hokeja, ako to bolo v minulosti,“ dodáva Filc.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Filc #MS v hokeji 2017