Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liška s Fehérvárym v NHL? Na to je priskoro, tvrdí skaut Oto Haščák

Prvý týždeň šampionátu strávil v Paríži, od piatka pozorne sleduje zápasy v kolínskej A-skupine. Niekdajší výborný československý i slovenský reprezentačný útočník Oto Haščák (53) si prišiel na majstrovstvá sveta overiť schopnosti hokejistov, ktorí ho zaujali počas sezóny.

15.05.2017 09:00
Oto Haščák Foto: ,
Oto Haščák z mužstva Slovak Stars počas exhibičného duelu medzi Slovak Stars - St. Louis Blues Alumni na počesť Pavla Demitru.
debata

„Tu sa rozhoduje o definitívnom áno alebo nie,“ tvrdí európsky skaut New Yorku Rangers, ktorý sa tejto práci venuje už štrnásť sezón.

O svojej práci

Úlohou skauta je identifikovať a ohodnotiť sledovaného hráča. Naznačiť, akú úlohu by mohol hrať v hierarchii klubu, pre ktorý pracuje. Na šampionáte sledujem hráčov, ktorí majú potrebnú výkonnosť a práve na vrcholnom podujatí by ju mali potvrdiť aj smerom do NHL. Samozrejme, zaujímavých voľných hráčov je vždy pomenej. Kvalitní hráči totiž majú podpísané dobré kontrakty v európskych ligách či KHL a tí najlepší sú už v NHL.

O dôležitosti výkonov na MS

O tom, aké hodnotenie dám jednotlivým hráčom, som viac či menej rozhodnutý už pred šampionátom. Na majstrovstvá sveta si prídem len overiť ich kvalitu a formu, keďže je tu najväčšia konkurencia a práve v nej by mali potvrdiť alebo vyvrátiť moje reporty. Tu sa rozhoduje o definitívnom áno či nie. Keď som však o niekom naozaj presvedčený, že má na to, aby sa presadil v NHL, musel by na šampionáte zahrať úplne katastrofálne, aby som zmenil názor. Počas sezóny ho totiž vidím v desiatich či pätnástich stretnutiach.

O zaujímavých hráčoch

Na šampionáte sledujem len dospelých hráčov. Možno sa tu nájde aj niekto mladý v juniorskom veku, ale takých hokejistov býva málo. Počet mnou odporúčaných hráčov je tiež minimálny. Borcov z KHL, ktorí majú podpísanú zmluvu, nemáme šancu získať, lebo medzi NHL a Ruskom nie je dohoda o uvoľňovaní hráčov. Zameriavame sa tak najmä na Čechov, Švédov a Fínov. Ak majú požadovanú výkonnosť a nepôsobia v KHL, nemusí byť prekážkou ani platná zmluva. Keď nejakého hráča odporučím, potom je už len na rokovaní jeho agentov s vedením klubu, či sa dohodnú na zmluve.

O priamom vstupe do NHL

Dostať sa do NHL priamo z Európy sa dá, ale zväčša nejde o hráčov, ktorí by mohli hrať v zámorí kľúčovú úlohu. Skôr je to o tom, že sú lacní a kluby NHL takých pre platový strop potrebujú. Podpíšu s nimi minimálne zmluvy a majú tak zaujímavých hráčov za malé peniaze. David Kämpf z Chomutova podpísal kontrakt s Chicagom, ale nemyslím si, že je už pripravený na NHL. Má potenciál, ale najbližšie dva roky podľa mňa strávi v AHL. Každý tím však má inú koncepciu a inak rozmýšľa pri výbere hráčov. Z českých hráčov by skôr mohol dostať šancu Radim Šimek z Liberca a Jakub Jeřábek, ktorý odohral sezónu v Podoľsku a teraz sa na zmluve dohodol s Montrealom.

O slovenských nádejách

Samozrejme, všímam si aj slovenských hokejistov. V televízii som videl nejaké zápasy osemnástky. Sú to však mladí chalani a je pred nimi ešte dlhý proces. Niektorí majú šancu dostať sa do NHL, ale asi to potrvá niekoľko rokov. Zatiaľ nedosahujú kvalitu, aby mohli rovno podpísať nováčikovský kontrakt. Ide skôr o draftové miesta a niektorým by to mohlo vyjsť. O rok pôjdu na draft Adam Liška a Martin Fehérváry, ktorí sú veľmi šikovní, ale povedať už teraz, či si zahrajú v NHL, je ešte príliš skoro. Ide o zložitú mozaiku, pri ktorej musí všetko do seba vhodne zapadnúť. Rozhoduje, či sa vám vyhýbajú zranenia i to, koľko a kde hráte, prípadne kto vás trénuje.

O snahe pomôcť slovenskému hokeju

Som v pracovnej skupine, ktorá sa pokúša nastaviť metodiku správneho trénovania. Celé to majú na starosti Ján Filc s Eugenom Laczom. Veľa do toho hovoria aj kondiční a mentálni kouči. Som tam ako persóna, ktorá vidí, ako sa vyvíja hokej v ostatných rokoch vo svete v profesionálnej časti. V skupine nechýba napríklad ani Ľubo Višňovský. Najdôležitejšie je, čo najviac medzi sebou komunikovať a neuzatvárať sa do ulít s presvedčením, že všetko vieme. Zlepšenie sa dá dosiahnuť, len keď sa do toho zapoja ľudia so skúsenosťami z rôznych smerov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Otto Haščák #MS v hokeji 2017