Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada, budíček! Švajčiari dostali sladkú odmenu

"Neboli sme dostatočne dobrí. Je to budíček pre Kanadu. Potrebovali sme ho. Chvalabohu, že prišiel ešte v skupine a nie vo vyraďovacej fáze.”

14.05.2017 16:06
Kanada, hokej Foto: ,
Sklamaní Kanaďania po prehre so Švajčiarskom.
debata

Komentátor TSN Darren Dreger bol nemilo prekvapený. Nechápal, čo sa stalo s kanadským mužstvom po úvodnej dvadsaťminútovke duelu proti Švajčiarsku na hokejovom šampionáte. V Paríži veľký favorit na víťazstvo viedol po prvej siréne 2:0, ale nakoniec prehral 2:3 po predĺžení.

Nech vybuchne aréna

"Sledovali sme, ako hrajú, držia puk a dávajú nám góly. Mali lepší pohyb a s publikom za chrbtom bojovali veľmi tvrdo. Prichytili nás, ako stojíme na pätách. Je to pre nás dobrá lekcia. Turnaj sa nekončí. Musíme po tejto prehre odpovedať, hrať s väčším nasadením a viac bojovať,” povedal pre TSN strelec úvodného gólu Ryan O'Reilly na margo sobotňajšieho neúspechu.

Drvivá väčšina z takmer 13-tisícového hľadiska mala na sebe dres s helvétskym krížom. Bolo to vidieť a najmä počuť. Hoci Švajčiari boli v prvej tretine pre favorita len placho sa brániacou korisťou, publikum v AccorHotels aréne ocenila každú ich snahu vzoprieť sa mocnej Kanade. Pomohlo to.

"Totálne nad nami dominovali. Prvých sedem minút? Nie je to jednoduché, keď sa najlepší tím na svete točí okolo vás… Tréner Fischer nám cez prvú prestávku povedal, aby od nášho výkonu explodovala aréna. Fanúšikovia nám dodali veľa energie,” povedal švajčiarsky obranca Joel Genazzi pre rts.ch.

Nielen emotívna reč 41-ročného trénera zabrala, pomohol aj taktický manéver. V siedmej minúte po dvoch inkasovaných góloch stiahol z bránky Jonasa Hillera a poslal do nej Leonarda Genoniho. Z dvadsaťdeväťroč­ného gólmana Bernu sa stala nepriestrelná stena, chytil zvyšných 36 striel Kanaďanov.

"Ako brankár musíte byť pripravený zasiahnuť do hry v momente, keď vás mužstvo potrebuje. Vymeniť Jonasa nebolo jednoduché. Bolo skvelé vidieť toľkých našich fanúšikov. Či to bola moja najväčšia výhra na turnaji? Šampionát ešte nekončí,” hýril sebadôverou Genoni.

Herzogova noc

Po bezgólovom – ale rozhodne nie nudnom – druhom dejstve sa Švajčiarmi v priebehu troch minút vrátili do hry. V 47. minúte znížil krásnym gólom Fabrice Herzog, o chvíľu poslal šťastný presný zásah Praplana duel do predĺženia.

"Tešíme sa, že sme zdolali pravdepodobne najlepšie mužstvo na turnaji. Inkasované góly nejdú na Hillerov vrub, urobili sme chyby v defenzíve. Potrebovali sme pauzu, aby tlak Kanady ustal. Som za Fabrica rád. Síce nemal dobrý štart do šampionátu, ale vďaka nemu to dnes bola naša noc,” radoval sa bývalý reprezentačný útočník a dnes hlavný kormidelník Helvétov Patrick Fischer.

Strelec kontaktného i víťazného gólu Fabrice Herzog však žoviálne odmietol nálepku hrdinu zápasu, hoci jeho dva nádherné góly do horných rohov kanadskej bránky zdvihli divákov zo sedadiel a zamotali hlavu tvorcom gólových hitparád z MS.

"Musíme sa poďakovať Genonimu. Bol to on, vďaka ktorému sme dostali šancu dosiahnuť tento výsledok. Urobil niekoľko dôležitých zákrokov,” pochválil svojho kolegu z bránkoviska a na margo svojich dvoch presných bekhendových striel dodal: "Snažil som sa robil len správne veci. Nikdy by mi nenapadlo, že môžem v jeden deň dvakrát uspieť proti Kanade.”

Švajčiari zatiaľ predvádzajú v Paríži kolísavé výkony. Po rozpačitom úvodnom stretnutí proti Slovincom (pred treťou tretinou viedli 4:0, nakoniec vyhrali 5:4 po predĺžení) zdolali Nórov po vynikajúcom defenzívnom výkone 3:0. Radosť z víťazstva však netrvala dlho, zverenci Patricka Fischera podľahli domácim Francúzom po nájazdovej dráme. Po piatich stretnutiach majú vicemajstri sveta z MS 2013 jedenásť bodov. Tie dva proti Kanade sú, pochopiteľne, o čosi cennejšie.

"Bojovali sme a verili v celom zápase. Často sme strieľali a nakoniec to tam spadlo. Mali sme aj šťastie, ale to nie je dôležité. Záleží na víťazstve,” cituje stránka šampionátu Andres Ambühl.

"Museli sme na zlý úvod rýchlo zabudnúť. Túžili sme proti Kanade uspieť. Každý počas 64 minút pracoval a bojoval za svojich spoluhráčov. Dostali sme za to sladkú odmenu,” doplnil Ramon Untersander.

Dočkajú sa Švajčiari ďalšej v podobe bojov o medaily?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017