Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tatarov spoluhráč DeKeyser: Prišli sme si po zlato

Nikdy ho nedraftoval žiaden klub zámorskej NHL. Napriek tomu je teraz s 5 miliónmi dolárov druhý najlepšie platený obranca Detroitu.

14.05.2017 08:00
Detroit Red Wings, Danny DeKeyser Foto: ,
Danny DeKeyser v drese Detroitu Red Wings.
debata

Danny DeKeyser si prišiel do Kolína napraviť dojem z nevydarenej sezóny. Red Wings si po 25 úspešných sezónach po prvý raz nevybojovali postup do play off a 27-ročnému rodákovi z Detroitu sa nedarilo ani individuálne.

Na to však už dávno zabudol. Koncentruje sa na výkony na majstrovstvách sveta. Američania na úvod nečakane zakopli s domácim Nemeckom 1:2. Odvtedy však ťahajú sériu troch víťazstiev. Postupne zdolali Dánov 7:2, Švédov 4:3 a Talianov 3:0.

„Vstup do turnaja nám príliš nevyšiel, ale páči sa mi, ako sme na prehru s Nemeckom zareagovali. Ďalšie zápasy sme zvládli podľa predstáv. Máme tu veľmi dobrý tím. Musíme hrať naďalej naplno a na ľade ukazovať, čoho sme schopní,“ tvrdí DeKeyser.

V tíme USA je opäť viacero mladých hráčov bez výraznejších medzinárodných skúseností. Nechýbajú ani traja hráči z univerzitnej súťaže NCAA. Napriek tomu majú zverenci Jeffa Blashilla na turnaji vysoké ambície.

„Zatiaľ sme spokojní a bavíme sa hokejom. Tak to má byť. Prišli sme sem s tým, že sa pokúsime vyhrať zlaté medaily. To je náš hlavný cieľ. Máme síce mladý tím, ale zároveň veľmi kvalitný. Je tu mnoho vysoko draftovaných hráčov, ktorí sa už dokázali v NHL výrazne presadiť. Chceme vyhrávať,“ hovorí sebavedomo a presvedčivo.

Hoci sú Američania zvyknutí na užšie zámorské klzisko, v ostatných rokoch pravidelne udivujú rýchlym ofenzívnym hokejom, ktorý sa páči divákom a zároveň je efektívny. Na ľade pôsobia, akoby na európskych klziskách hrávali celú sezónu.

„Je tu viac priestoru, takže my obrancovia to máme trošku náročnejšie. No pre zmenu v útoku je to super. Väčšia zábava. Individuálne schopnosti jednotlivých hráčov ešte viac vyniknú. Môžu si dovoliť aj to, čo by v NHL neurobili,“ vysvetľuje.

Hra oboch zámorských výberov už dlhšie roky nie je len o fyzickej sile, nahadzovaní puku či provokáciách. „Máme viacero nižších hráčov, ktorí sú rýchli a nesmierne šikovní. Snažíme sa to využiť ako našu výhodu, hrať čo najrýchlejšie a dať čo najviac gólov,“ dodáva vysoký a dobre urastený bek.

Dnes si Američania zmerajú sily s Lotyšmi a v nedeľu preveria silu slovenského výberu. DeKeyser priznáva, že o Slovákoch zatiaľ vôbec nič nevie.

Hokejisti Detroitu Red Wings (zľava) Brendan... Foto: SITA/AP, Chris O'Meara
Tomáš Tatar, Detroit, smútok Hokejisti Detroitu Red Wings (zľava) Brendan Smith, Danny DeKeyser a Tomáš Tatar.

„Nepozeráme sa dopredu. Zatiaľ sme si hovorili len o Lotyšoch. Všetko podstatné o slovenských hokejistoch nám tréneri povedia pred zápasom. Nevidel som ani vaše doterajšie zápasy. Bez ohľadu na to je pre náš kľúčové, aby sme nikoho nepodcenili. To sa nevypláca,“ upozorňuje.

Vie len, že v kádri Zdena Cígera nefiguruje žiaden hráč NHL. Preto nikoho zo slovenských hráčov osobne nepozná. Z Detroitu je mu však dobre známa dvojica útočníkov Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo. „Tatar už patrí medzi našich lídrov. Strieľa dôležité góly a presne to od neho potrebujeme. Teraz ich nasúkal 25. Musí sa držať na tejto či vyššej úrovni, aby sme boli úspešní. Tomáš je dobrý chalan, zábavný a pozícia lídra mu pasuje,“ hovorí DeKeyser.

Prečo sa podľa neho v Detroite výraznejšie nepresadil aj Jurčo, ktorého Red Wings počas sezóny vymenili do Chicaga? „Má veľmi dobré ruky, je šikovný a dostal aj viacero šancí, no nejako mu to nesadlo. V NHL sa to stáva. Asi už potreboval zmenu. Možno mu to v novom tíme bude lepšie pasovať a nájde si pevné miesto v lige. Je dobré, že dostal šancu presadiť sa inde,“ myslí si účastník dvoch seniorských MS.

Ako sa vyrovnáva s faktom, že Red Wings po dlhých rokoch chýbali v play off? „Nie je to jednoduché. Doma aj tu na šampionáte musím neustále odpovedať na otázku, prečo sa nám to nepodarilo. Sme z toho sklamaní, ale už sa nemôžeme pozerať dozadu. Musíme hľadieť vpred a robiť všetko preto, aby sme sa o rok do play off dostali,“ dodáva DeKeyser.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #MS v hokeji 2017 #Danny DeKeyser