Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Matoušek: Kráčali sme po ceste do pekla a späť

V Kolíne nastúpil len vo dvoch zo štyroch zápasov, no po každom z nich pútal pozornosť. V nedeľu s Lotyšmi odohral iba dve striedania.

11.05.2017 17:00
Tomáš Matoušek Foto: ,
Tomáš Matoušek.
debata

Po faule dostal päťminútový trest a oslabil mužstvo. Druhú šancu s Nemcami zužitkoval o poznanie lepšie. V polovici prvej tretiny otvoril skóre šikovným zakončením zo vzduchu.

„Po prvom zápase mi pomohla konzultácia s mentálnym koučom aj podpora od spoluhráčov a z domu,“ vysvetľuje útočník Banskej Bystrice Tomáš Matoušek (24).

Váš gól musel posúdiť videorozhodca. Tušili ste, či bude platiť?
Veril som v to. Nevedel som však, ako vysoko som mal hokejku. Sústreďoval som sa len na to, aby som trafil puk vo vzduchu. Hneď mi bolo jasné, že rozhodcovia budú telefonovať. Aj v príprave v Nórsku som bol v podobnej situácii. Na tréningu sa občas zabávam tak, že triafam puky zo vzduchu. Proti Nemcom sa mi to podarilo forhendom, aj keď som si istejší skôr z bekhendu.

Čo pre vás znamená streliť gól na majstrovstvách sveta?
Cítil som obrovskú eufóriu. Každému takýto moment pomôže. Povzbudilo to aj celú našu päťku. Hralo sa nám fajn. Snažili sme sa robiť presne to, čo máme – hrať jednoducho. Moderný hokej je o priamočiarosti, nie je čas na veľké vymýšľanie. Veľká škoda, že môj gól nepomohol k zisku troch bodov.

Neboli ste pred zápasom s Nemeckom, po prvom nie príliš vydarenom s Lotyšmi, nervózny?
Nie. Komunikoval som aj s mentálnym koučom Peťom Bielikom. Cítil som veľkú podporu od spoluhráčov aj z domu. S Lotyšmi sa stalo, čo sa stalo. Mnohí mi písali, že to nebol zákrok na päť minút, ale teraz je to už aj tak jedno. Hrám fyzický hokej a občas sa to stane. Neriešil som, čo bolo a sústreďoval sa len na nový zápas. Bral som to ako nový vstup do šampionátu. Bolo to fajn, len škoda, že sme prehrali.

Sám ste sa obrátili na mentálneho kouča?
Poznáme sa už dlhšie, spolupracuje s nami aj v Banskej Bystrici. Keď videl, čo sa v nedeľu stalo, tak mi napísal. Komunikácia s mentálnym koučom je pre športovca veľmi užitočná, mne rozhodne pomohla.

Ako veľmi je pre mužstvo dôležité, že získalo s Nemeckom bod?
Pomôže nám to v sebavedomí do ďalších stretnutí. Stále som veril a hovoril, že môžeme hrať s hocikým. Prvé tri zápasy nám nevyšli. Sami nevieme, prečo sme hrali tak zle. Až teraz sme dokázali konečne plniť na sto percent všetko, čo sme si povedali. Škoda len nešťastnej pasáže v druhej tretine. Proti favoritom to bude o to jednoduchšie, že nemusíme tvoriť. Verím, že na turnaji ešte niekomu body uchmatneme.

Zažili ste už atmosféru, aká vládla v hľadisku?
Na juniorských majstrovstvách sveta v Calgary bolo tiež veľa divákov a skvelá atmosféra. No uznávam, že teraz s Nemcami to bolo peklo. Aj domov som písal, že idem do pekla a späť. Búrlivé prostredie nás naštartovalo. Utíšiť sedemnásťtisíc ľudí je skvelé.

Nerozhodila vás dlhá prestávka pred druhou tretinou?
Neviem, o čo išlo, ale na najvyššej úrovni by sa to asi stávať nemalo. No neriešili sme to. Obaja súperi mali rovnaké podmienky, tak sme si len povedali, že ideme znova hrať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Matoušek #MS v hokeji 2017