Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Haščáka by tromfla i roztlieskavačka. Radšej zahodil Hudáčkovu hokejku

Hoci prehrali, cez mixzónu prechádzali so vztýčenými hlavami. V zápase s Nemeckom totiž podali zatiaľ suverénne najlepší výkon na turnaji.

11.05.2017 08:07 , aktualizované: 11:07
Marcel Haščák Foto: ,
Marcel Haščák.
debata (6)

Zverenci Zdena Cígera príjemnej prekvapili zodpovednou hrou od prvej minúty. Podarilo sa im nadviazať na výkon z tretej tretiny s Dánskom, umne si prihrávali, zbytočne nestrácali puk a najmä v prvej tretine mali viditeľne viac z hry než domáci.

Pomohli dva škaredé góly

Podporení pozorným brankárom Júliusom Hudáčkom a s dvojgólovým náskokom k dobru mali duel jednoznačne vo vlastných rukách.

V nešťastnej 37. min však dvakrát zaváhali, súper ich za to nemilosrdne potrestal a v tretej tretine sa už Slováci viac sústreďovali na udržanie dôležitého bodu, než na snahu o víťazný gól. V samostatných nájazdoch vyšli druhý raz za sebou naprázdno, takže druhý bod získali Nemci.

„I tak z nás spadol kameň. Je tu veľa nových hráčov, ktorí takúto náročnú situáciu nikdy predtým nezažili. Vo zvyšných zápasoch sa nám vďaka tomuto bodu bude hrať jednoduchšie,“ priznal Libor Hudáček.

Autor druhého gólu v 22. min lišiacky prekvapil striedajúceho brankára Aus den Birkena nahodeným pukom takmer z bránkovej čiary. „Často hovoríme, že mužstvo potrebuje aj nejaký šťastný, škaredý gól. Teraz boli oba naše škaredé,“ usmieval sa strieborný medailista z Helsínk 2012.

„V súčasnosti padajú najmä takéto góly, žiadne veľké akcie do prázdnej bránky. Nečakané strely vedia mužstvo najviac naštartovať. Pomohli nám aj diváci, boli sme stopercentne namotivovaní. Hrali sme jednoducho a každý mal v len hlave to, čo sme si povedali pred zápasom. Boli sme sústredení na každý jeden súboj,“ dodal mladší z bratov Hudáčkovcov.

Z najhoršieho sú vonku

Kľúčové bolo, že sa slovenskí hokejisti, na rozdiel od súboja s Dánmi, nenechali zbytočne vylučovať. O disciplíne oboch mužstiev svedčí pomer vylúčených 2:2.

„Bolo dôležité, že sme hrali čisto. Navyše sme neprepadali, hrali naordinovaný systém a stále kolektívne – piati dopredu aj dozadu. Bojovali sme jeden za druhého. Tak to má vyzerať. Za bod sme radi, hoci mohli byť aj tri. Hrali sme ako veľké mužstvo. Stať sa môže ešte čokoľvek, ale z najhoršieho sme asi vonku. Čakajú nás ešte tri náročné zápasy. Budeme v nich bojovať a pokúsime sa o čo najlepšie výsledky. V súboji s Nemcami sme predviedli recept, ako možno uspieť aj so silnými protivníkmi,“ naznačil center Mário Bližňák.

Veľkú smolu v zakončení na turnaji opäť potvrdil Marcel Haščák. Agilný a poctivo pracujúci krídelník sa v prvej tretine ocitol vo vyloženej príležitosti. Po ideálnej prihrávke od Miklíka si zastavil puk, no následne trafil len žŕdku.

„Už neviem, čo mám robiť. Sústredil som sa na to, zastavil som si puk. Urobil som to tak, ako som chcel. Hodil som to na prázdnu bránku a od žŕdky to išlo von,“ povzdychol si smutný útočník. „Proti Dánom som mal prázdnu bránku, vtedy som to mal podržať, teraz som mal asi strieľať z prvej. Pevne verím, že sa to už zlomí a začnem dávať góly. Michel ma tam našiel ideálne. Ak by bol na mojom mieste novinár, divák či aj roztlieskavačka, každý by už z toho dal gól,“ nezabudol ani na tradičný bonmot.

Zároveň prezradil, že ostatné dva zápasy hral s hokejkami Libora Hudáčka. „Po tejto obrovskej šanci som Liborovu palicu zahodil a dohral s inou,“ priznal.

Šedivý sa zapotil

Najmenej vyťažený obranca mužstva Eduard Šedivý si v zápase s Nemeckom pripísal prvý bod za asistenciu pri Matouškovom góle a do štatistík sa zapísal aj azda najdlhším striedaním slovenského hráča na turnaji. V druhej tretine, keď sa Slováci dostali pod tlak, strávil na ľade extra veľkú porciu času. „Absolútne netuším, koľko to mohlo byť. Pocitovo asi polovica tretiny,“ usmieval sa po zápase. „V takých momentoch musíte hrať najmä jednoducho, lebo okrem fyzických síl vám od únavy prestáva fungovať aj hlava. V prípravnom zápase s Fínskom v Bratislave som si odkrútil ešte dlhšie striedanie. Tam sa na nás vystriedali hádam všetky štyri päťky súpera. Teraz bolo fajn, že aspoň ostatní chlapci stihli vystriedať. Z pozície ľavého obrancu som to mal na vzdialenejšiu striedačku priďaleko,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Haščák #Libor Hudáček #MS v hokeji 2017