Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi sa neboja. Miešajú víťazný kokteil

Štvrťfinálové kikiríkanie galského kohúta naberá na intenzite. Na chrbte má už viac ako rok štvrtý krížik. Namiesto toho, aby zavesil betóny na klinec a užíval si voľno s rodinou, stále potvrdzuje, že je žijúcou legendou. Francúzska história je bohatá na hrdinov, ale v hokeji ich nájdete len zopár.

10.05.2017 16:04
Francúzsko, hokej Foto: ,
Francúzi spievajú národnú hymnu po víťazstve nad Švajčiarskom.
debata

V roku 2001 mnohí z jeho terajších spoluhráčov na majstrovstvách sveta ešte len snívali o veľkej hokejovej kariére. On si vtedy užíval nezameniteľný pocit – ten, keď si vás v drafte vyberie klub z NHL. Po šestnástich rokoch mnohí z nich dúfajú, že sa aspoň priblížia k úspechom, ktoré brankár Cristobal Huet dosiahol.

To, že odchovanec Grenoblu ani v 41 rokoch nepatrí do starého železa, potvrdil v utorok. Pri ďalšom nečakanom francúzskom víťazstve nad Švajčiarmi 4:3 po samostatných nájazdoch bol jedným z hlavných dôvodov, prečo pod Eiffelovou vežou po druhý raz na MS znela La Marseillaise. Huet zlikvidoval 23 striel a navyše v rozhodujúcom rozstrele vymazal všetkých troch švajčiarskych exekútorov.

„Vyhrali sme vďaka srdcu. Iste, mali sme aj šťastie, ale naša vôľa bola nezlomná. Súper výborne korčuľoval a dostával nás do úzkych. V závere duelu som cítil tlak na svojich pleciach, ale veľmi som si ho nepripúšťal. Vždy je pekné, keď ako brankár uspejete v nájazdoch. Musím si však dávať pozor, čo pred mojimi kamarátmi zo Švajčiarska poviem,“ cituje dobre naladeného gólmana Lausanne Le Figaro.

Rodák zo Saint-Martin-d'Hères na veľkej párty hokejovej smotánky v Paríži ukazuje, že nie nadarmo sa stal prvým Francúzom, ktorý zdvihol nad hlavu najprestížnejšiu klubovú trofej. Po sezóne 2009/2010 sa spoločne so Slovákmi Mariánom Hossom a Tomášom Kopeckým tešil v drese Chicaga zo zisku Stanleyho pohára.

Francúzsky brankár Cristobal Huet. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Cristobal Huet Francúzsky brankár Cristobal Huet.

„Veľmi sa tešíme, že sme získali ďalšie dva body a ostali sme v hre o štvrťfinále. Nesmieme sa uspokojiť, treba sa dobre pripraviť. Čakajú nás ďalšie štyri veľké zápasy. Chceme znovu zažiť niečo fantastické. Čaká nás veľký favorit – Kanada. Verím, že bude vypredané a my naše publikum zabavíme a potešíme,“ vysvetľuje Huet.

Vzájomný duel je pre obe krajiny veľmi prestížny. Kým napríklad vo futbale majú navrch najmä Francúzi, v hokeji tvrdia muziku Švajčiari. Úspech zverencov Dava Hendersona nad odvekým rivalom býva zriedkavé. Vďaka domácemu publiku malo o čosi sladšiu príchuť.

„Toto je pre nás výnimočné víťazstvo. Zápasy so Švajčiarmi vnímame ako derby. Viacerí naši hráči pôsobia práve vo švajčiarskych súťažiach, aj preto sme šťastní, že sme Helvétov zdolali. Sme na pozitívnej vlne a pokúsime sa z nej nespadnúť,“ načrtne obranca Yohann Auvitu, autor prvého francúzskeho gólu.

Každé mužstvo má svoj recept na úspech. Obranca New Jersey Devils ten francúzsky prirovnal k osviežujúcemu nápoju. Zdá sa, že Francúzi sa ho naučili namiešať. V úvode síce podľahli Nórom (2:3), ale prekvapivými víťazstvami nad Fínmi (5:1) a Švajčiarmi nabral štvrťfinálový sen reálne kontúry.

„Chystáme sa pripraviť Kanade taký istý kokteil, ako sme použili na Fínov. Bojujeme a nemáme strach. Nebudeme sa ich báť len preto, že sú veľkou hokejovou krajinou. Proti nim je to vždy špeciálny zápas, nikdy nie je rovnaký ako s ostatnými. Sme šťastní a pripravení. Za nami stoja fanúšikovia a my chceme túto výhodu využiť v náš prospech,“ burcuje 27-ročný Auvitu.

Podľa organizátorov je pravdepodobné, že dnešný šláger v AccorHotels aréne bude vypredaný. Pribrzdí húževnatý galský kohút obrovského favorita túžiaceho po zlatom hetriku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017