Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossu všetci obdivujeme, tvrdí americká nádej Nick Schmaltz

Jedna z vychádzajúcich hviezd Chicaga v zámorskej NHL si odkrútila dva roky v univerzitnej lige NCAA. Následne si Nick Schmaltz (21) hneď v prvej sezóne svojej profesionálnej kariéry získal dôveru náročného trénera Joela Quennevilla. Podstatnú časť ročníka strávil v prvom tíme Blackhawks a najčastejšie nastupoval v prvej formácii s kapitánom Jonathanom Toewsom a Richardom Pánikom.

10.05.2017 12:00
Nick Schmaltz Foto: ,
Nick Schmaltz v reprezentačnom drese USA.
debata

„Hrať s nimi je zábava. Rišo tento rok dokázal, čo v ňom je. Urobil si dobré meno," tvrdí mladý útočník americkej reprezentácie na MS v Kolíne a Paríži.

Čo pre vás znamená možnosť hrať na seniorskom šampionáte?
Je to obrovská česť byť súčasťou tohto skvelého tímu a reprezentovať krajinu na majstrovstvách sveta. Prišiel som si to užiť a nazbierať cenné skúsenosti. Dúfam, že naše výkony budú mať stúpajúcu tendenciu a dosiahneme úspech.

V čom sú najväčšie rozdiely medzi hrou v NHL a na majstrovstvách sveta?
Najväčšiu zmenu pociťujem pri hre v nerovnovážnom stave. V presilovke máte na všetko o čosi viac času a v oslabení zase musíte ešte viac dodržiavať brániaci vzorec, aby ste neopustili svoje územie. Hneď ako doprajete súperovi o čosi viac priestoru, sú tu natoľko skvelí hokejisti, že to okamžite dokážu využiť.

Takmer všetci hráči amerického výberu prešli univerzitnou NCAA. Čím to je?
Stále viac a viac mladých amerických hokejistov ide na vysokú školu, čo je skvelé. V Severnej Dakote som strávil skvelé obdobie. Počas pôsobenia na univerzite herne, fyzicky i mentálne dospejete a zápasy pred fanúšikmi, ktorí sú zároveň vaši spolužiaci, má neopakovateľné čaro. Navyše, do NHL prichádza stále viac hráčov z NCAA, takže aj to zvyšuje záujem chlapcov o pôsobenie v nej.

Aká bola vaša prvá sezóna v NHL?
Nádherná. Veľa som sa toho naučil. V tíme máme množstvo hráčov, ktorí už dosiahli veľké veci, vrátane niekoľkých superhviezd. Takže si všímam všetko čo robia a snažím sa z toho zobrať si čo najviac. Dúfam, že sa mi bude dariť aj v budúcej sezóne a budem sa stále zlepšovať.

Chicago patrí dlhodobo k špičke ligy. Aké náročné je dostať v takomto tíme šancu?
V tejto aj predošlých sezónach dali Blackhawks šancu viacerým mladým hráčom. Je to najmä dôsledok platového stropu. Klub potrebuje aj lacných hráčov. Snažíme sa priniesť do tímu čo najviac energie a pomáhať mu, ako sa dá.

Získať si dôveru trénera Quennevilla je vraj veľmi náročné. Napríklad Tomáš Jurčo si nevybojoval pevné miesto v zostave. Ako sa to podarilo vám?
Prísť do nového tímu nikdy nie je jednoduché. Potrebujete viac zápasov, aby ste si zvykli na iný systém. Náš tréner vám dá šancu, keď si je istý, že vám môže dôverovať, lebo dobre bránite a odvádzate na ľade množstvo práce aj bez puku. Potom ju treba už len využiť.

Už vás prebolelo vyradenie v prvom kole play off, kde vás Nashville zdolal jednoznačne 4:0 na zápasy?
Bolo to veľmi ťažké. Moja prvá skúsenosť s vyraďovacími bojmi nebola práve taká, akú by som si želal. Musíme však uznať, že súper bol v štyroch zápasoch lepší než my. V play off sa to stáva. Vždy treba hľadať aj pozitíva, možno to bude dobrá motivácia pre mužstvo pred budúcou sezónou.

Očakávate v lete veľké zmeny v tíme?
Zatiaľ som o ničom nepočul, takže na to neviem odpovedať. Som si istý, že manažment urobí všetko preto, aby dal dokopy čo najsilnejší tím. Takže by som sa o budúcnosť vôbec neobával.

Draftovali vás, nastúpili ste v NHL, hráte na MS. O čom teraz snívate?
V budúcej sezóne si chcem opäť vybojovať miesto v prvom tíme. Samozrejme, tak ako každý hokejista by som chcel vyhrať Stanleyho pohár. Intenzita hry v play off je úplne iná než v základnej časti. Sú to najkrajšie zápasy. Dúfam, že o rok si ich zahráme oveľa viac.

Jednou z výrazných osobností Chicaga je Marián Hossa. Ako ho vnímate?
Je neuveriteľné, aký je vo svojom veku ešte stále vynikajúci. Marián je typ, ktorého obdivujú azda všetci mladí hokejisti. Navyše, mimo ľadu je to skvelý chlapík. Môžem si z neho brať príklad čo robiť, ak chcem niečo v kariére dokázať. Výborne sa stará o svoje telo a tvrdo pracuje na každom tréningu. Stále je jeden z najlepších na ľade, čo je asi najdôležitejšie. Je skvelé mať takéhoto hráča v mužstve.

Veľa času ste strávili v spoločnej formácii s ďalším slovenským hráčom – Pánikom. V čom sú jeho prednosti?
Je to tiež výborný hokejista. V aktuálnej sezóne dokázal, že na to má. Má veľkú silu a vie výborne vystreliť. Hrať s ním je zábava. Snažím sa mu posúvať puky, keďže strieľal veľa dôležitých gólov.

O kapitánovi Toewsovi sa hovorí, že je jedným z najlepších lídrov súčasnosti. Čím je výnimočný?
Je nesmierne pokorný a dokonale sa o seba stará. Dáva si pozor na všetko, čo zje, každý deň na sebe tvrdo pracuje na ľade i mimo neho. Stále sa chce zlepšovať, preto je taký dobrý.

Ďalšou hviezdou mužstva je váš krajan Patrick Kane. Je pre vás väčším vzorom ako Hossa?
(úsmev) Nie je to jednoduché, ale povedal by som, že áno. Jasné, sledoval som aj Hossu, ale Kane je Američan a veľmi sa mi páči jeho štýl hry. Hossa bol vždy skvelý. Milujem, ako hrá dozadu, zodpovedne sa vracia späť a odoberá puky súperom. Obaja sú vynikajúci a dobre sa na nich pozerá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017 #Nick Schmaltz