Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opora Nemcov Seidenberg: Chára je dokonalý líder. A najlepší parťák

Takmer polovicu kariéry v NHL strávil v Bostone. Podstatnú väčšinu v obrannej dvojici s kapitánom Zdenom Chárom.

10.05.2017 10:00
Dennis Seidenberg Foto: ,
Dennis Seidenberg.
debata

Dennis Seidenberg je jednou z najvýraznejších osobností v rešpekt vzbudzujúcom tíme Nemecka na majstrovstvách sveta v Kolíne. Domáci hokejisti budú v stredu večer od 20.15 štvrtý súper Slovákov na turnaji.

Nemci radi spomínajú na šampionát spred siedmich rokov (taktiež sa konal v Kolíne). Hnaní nadšenými fanúšikmi a podporení neuveriteľným Dennisom Endrasom v bránke to vtedy na veľké prekvapenie celého hokejového sveta dotiahli až do semifinále. Zostali síce bez medaily, ale i tak dosiahli najlepší výsledok od zisku strieborných medailí v roku 1953.

Súčasná partia trénera Marca Sturma na čele s dvojicou Seidenberg, Christian Ehrhoff a brankárom Thomasom Greissom sa túži výraznému úspechu priblížiť. Minimálnym cieľom je postup do štvrťfinále, čo sa Nemcom za ostatných šesť rokov podarilo len dvakrát (slovenskí hokejisti sú na tom vďaka rokom 2012 a 2013 rovnako).

Do turnaja vstúpili vynikajúco – cenným víťazstvom nad USA (2:1). „Netvrdil by som, že začiatok turnaja bol pre nás perfektný. Zdolali sme Američanov, k trom bodom nám pomohol aj kus šťastia. V ďalších dvoch stretnutiach sme však nehrali tak, ako sme chceli. So silnými súpermi treba hrať rozumnejšie, ak chcete uspieť,“ tvrdí 35-ročný Seidenberg.

Nemci síce majú len tri body, no za sebou už zápasy s triom hlavných favoritov skupiny. Švédom podľahli 2:7, Rusom 3:6. „Vôbec nám neprekáža, že sme v úvode čelili najnáročnejším súperom. Bola to pre nás dobrá príležitosť zistiť, ako na tom sme a zároveň aj zábava. Škoda, že s Rusmi sme boli nedisciplinovaní. Majú skvelú presilovku, čo potvrdili. Proti silným súperom nesmiete strácať toľko pukov a robiť veľa chýb. Teraz už musíme začať hrať našu hru,“ zdôrazňuje víťaz Stanleyho pohára s Bostonom v roku 2011.

Vzhľadom na zloženie oboch kádrov je Nemecko pred súbojom so Slovenskom v úlohe favorita. Túto pozíciu ešte znásobuje domáce prostredie.

„Počas turnaja nemáme čas študovať súpisky súperov. To ani nie je najdôležitejšie, musíme sa sústreďovať najmä na naše mužstvo. Dôležité informácie nám povedia tréneri. Určite však viem, že ak chceme zvíťaziť, musíme hrať lepšie ako v predošlých dvoch zápasoch. Slovensko má zvyčajne šikovných hráčov, ktorí sú v ofenzíve veľmi nebezpeční,“ naznačuje Seidenberg.

Uplynulú sezónu strávil ostrieľaný veterán v New Yorku Islanders po boku kraja Greissa, ale aj Jaroslava Haláka. Ako vnímal situáciu okolo brankárov, keď vedenie klubu poslalo Slováka na farmu?

„Bola to náročná situácia pre všetkých troch našich brankárov. Thomas chytal dobre, Jaro tiež. Vždy je to však najmä o tom, ako brankárom pomôžu spoluhráči. Neviem, prečo sa rozhodli poslať Jara na farmu. Niečo sa stalo, neviem čo… Keď bol na farme, Thomas chytal výborne. Neskôr sa Jaro vrátil a začal znova chytať. Dá sa povedať, že v závere sezóny prebral opäť úlohu jednotky. Sám som zvedavý, ako v klube vyriešia brankársku otázku pre budúcu sezónu,“ hovorí rodák z Villingen-Schwenningenu.

Pri otázke o jeho dlhoročnej obrannej dvojičke Chárovi sa mu okamžite zjaví na tvári jemný úsmev.

„Zdeno? Môj obľúbený partner a dobrý priateľ. Najlepší chlapík v najlepšom klube, v ktorom som kedy hral. Je výborný líder, dominantný v defenzíve a platný aj v ofenzíve. Bola veľká zábava hrať s ním,“ strúha jednu poklonu za druhou.

V čom je Chára výnimočný?

„Vždy vedie spoluhráčov príkladom priamo na ľade. Nemusíte veľa hovoriť v kabíne, keď robíte správne veci na ľade. Kedykoľvek sa postaví za spoluhráčov a je pripravený potiahnuť celé mužstvo. Keď je to potrebné, vezme si slovo. No vždy bol vzorom pre všetkých najmä svojimi výkonmi. To je to, čo všetci potrebujú,“ dodáva účastník troch olympiád, dvoch Svetových pohárov a štyroch majstrovstiev sve­ta.

Nemecko, štvrtý súper Slovenska v Kolíne

Postavenie v rebríčku IIHF: 10. miesto
Najväčšie úspechy: 2× 2. miesto na MS, naposledy v roku 1953, 2× 3. miesto na ZOH, naposledy 1976, 1× 3. miesto na MS 1934.
b 2016 – 7. miesto, 2015 – 10. miesto, 2014 – 14. miesto, 2013 – 9. miesto, 2012 – 12. miesto.
Tréner: Marco Sturm

Hviezda: Thomas Greiss
Cesta 31-ročného rodáka z Füssenu do najlepšej ligy sveta bola dlhá. Hoci si talentovaného brankára vybralo v drafte NHL San Jose už v roku 2004 (v 3. kole z 94. miesta v celkovom poradí), prvú väčšiu porciu zápasov (19) odchytal až v sezóne 2009/2010. Okrem Sharks si obliekal aj dres Phoenixu, Pittsburghu a od ročníka 2015/2016 je konkurentom Jaroslava Haláka v bránke New Yorku Islanders. Greiss bol najdôležitejšou postavou domácej reprezentácie pri úvodnom víťazstve nad USA 2:1, chytil 42 striel.

Pamätný zápas proti Slovensku: 18. 5. 2010 na MS v Kolíne
Nemci naposledy pobláznili hokejový národ pred siedmimi rokmi. V poslednom zápase nadstavbovej E-skupiny si to v Lanxess Aréne rozdali so Slovákmi v priamom súboji o poslednú miestenku do play off. Domáci vstúpili do duelu lepšie. Barta otvoril skóre, Kreutzer zvýšil na 2:0.

Hoci Marek Svatoš v záverečnej minúte prostrednej časti znížil, ďalšie góly potrebné k nutnému víťazstvu neprišli. Kým zverenci Glena Hanlona odleteli domov, Nemci si zahrali o medaily. Vo štvrťfinále vyradili Švajčiarov (1:0), ale po prehre s Rusmi (1:2) v semifinále nestačili ani na Švédov. V boji o bronz im podľahli 1:3.

Charakteristika
Nemci sa márne snažia nadviazať na úspechy z prvej polovice minulého storočia. Práve pred siedmimi rokmi sa tešili z najväčšieho úspechu v novodobej histórii – 4. miesta. Podarilo sa im to na domácom šampionáte a o podobnom úspechu snívajú zverenci Marca Sturma aj tento rok.

Hostitelia majú za sebou tri náročné duely proti favoritom A-skupiny – USA zdolali 2:1, Švédom a Rusom podľahli vysoko 2:7, respektíve 3:6. Nemci sa môžu oprieť najmä o hráčov z NHL – brankára Greissa a obrancu Dennisa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #MS v hokeji 2017 #Denis Seidenberg