Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazný talizman? Hardy rozplakal seba i Paríž

Na deň presne - pred štyrmi rokmi - bol po prvý raz nečakaným francúzskym hrdinom. Kovaľčuk, Moziakin či Radulov nechápavo krútili hlavami.

08.05.2017 22:02
Florian Hardy Foto: ,
Francúzsky hrdina Florian Hardy.
debata

Ruské hokejové hviezdy nemali svoj deň, 9. máj 2013 nepatril im, ale francúzskemu brankárovi Florianovi Hardymu. Na hokejovom šampionáte vo Švédsku a Fínsku doviedol Dávida k víťazstvu nad Goliášom po výsledku 2:1. 

Ešte výnimočnejší deň zažil v nedeľu. Pred viac ako 11-tisíc divákmi v parížskej AccorHotels aréne predviedol 32-ročný rodák z Nantes životný výkon. Zastavil 42 fínskych striel a položil základ senzačného víťazstva 5:1. 

"Necítim sa ako hrdina, všetci nimi sme. Po sobotňajšej prehre s Nórskom (2:3, pozn.) sme boli neuveriteľne sklamaní. O to dôležitejší bol duel s Fínmi. Museli sme vyhrať a všetko fungovalo ako malo. Hrali sme podľa nášho plánu a pomohli nám aj diváci. Bolo to skvelé,” tešil sa Hardy po zápase. 

Nádherné momenty pokračovali aj po záverečnej siréne, ktorá ukončila fínske trápenie a odštartovala francúzsku eufóriu. "Hardy! Hardy! Hardy!” skandovalo zaplnené hľadisko pri vyhlasovaní najlepšieho hráča domácich.

Keď organizátori vybrali Pierra-Édouarda Bellemara, útočník Philadelphie predviedol krásne gesto. Pre luxusné hodinky sa síce vybral, ale napokon zamával na Hardyho a ukázal mu, nech si ich príde vziať. So slzami v očiach a za mohutného aplauzu sa gólman Dornbirnu tešil zo zaslúženého ocenenia.

"Od neho ma to vôbec neprekvapuje, poznáme sa odmalička. Sme vedení k tomu, že toto je spoločná práca a tímový výkon. Sme jedna veľká rodina,” povedal Hardy na adresu Bellemara.

"Nepočul som moje meno, lebo som Florianovi tlieskal. Pozeral som sa na neho a povedal mi, že počul moje meno. Nebolo to správne rozhodnutie, že vybrali mňa. Povedal som organizátorom, nech to zmenia. Každý by urobil niečo podobné. Nemohol som si cenu prevziať, on si zaslúžil každý kúsok odmeny,” okomentoval dvojbodový (1+1) Bellemare celú situáciu pre web NHL. 

Hardy to mal vo francúzskej bránke veľmi náročné. Cez víťaza Stanleyho pohára z roku 2010 v drese Chicaga Blackhawks Cristobala Hueta sa dostával do reprezentačnej bránky len sporadicky. Celkovo cestoval už na sedem svetových šampionátov, ale zasiahol len do deviatich stretnutí. Bellemare je presvedčený, že štarty budú Hardymu na domácom šampionáte pribúdať. 

"Tím ako my občas potrebuje, aby gólman predviedol pár úžasných zákrokov. V zápase s Fínmi sa skvele vytiahol a doviedol nás k víťazstvu. Budeme sa o neho opierať aj naďalej.”

Zážitok z nevídaného úspechu umocnila atmosféra. V modernej parížskej hale dunela La Marseillaise tak víťazoslávne, že mnohým Francúzom na tribúnach sa z očí kotúľali slzy hrdosti.

"Necítim sa tak. Keď sme zdolali Kanadu, chytal Cristobal Huet,” odmietol Hardy prirovnanie novinárov k víťaznému talizmanu, ktorý mužstvo doviedol k víťazstvám nad Rusmi i Fínmi.

"Snažím sa vždy podať čo najlepší výkon a proti Fínom sa mi to podarilo. Keď sme hrali na MS v zahraničí, dokázali sme predviesť skvelé výkony a vybojovať veľké víťazstvá, ktoré veľa ľudí nevidelo. Na hokeji je krásne, ako sú hráči a fanúšikovia prepojení,” dodal Hardy. 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017 #Florian Hardy