Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Útoky Lotyšov bude zastavovať Laco. Tréneri uvažujú aj nad inými zmenami

Slovenská hokejová reprezentácia nastúpi v nedeľňajšom súboji základnej A-skupiny v Kolíne nad Rýnom na 81. majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku v bránke s Jánom Lacom.

07.05.2017 12:06 , aktualizované: 14:50
Ján Laco Foto: ,
Ján Laco.
debata (1)

Po predpoludňajšom rozkorčuľovaní o tom informoval tréner gólmanov pri slovenskom výbere Peter Kosa. "Pred šampionátom bolo jasné, že v závislosti od súpera budeme brankárov točiť. Chceme rozložiť únavu na viac chalanov. Pred Lotyšmi sme si s Jankom rozobrali ich presilovky, kde je ich najväčšia sila,“ povedal Peter Kosa.

MS 2017: Slovensko - Taliansko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Peter Čerešňák po rozhodujúcom góle v zápase s...

Na nedeľňajšom rozkorčuľovaní na tréningovej ploche v Kolíne nad Rýnom chýbali na ľade brankár Július Hudáček, obrancovia Michal Sersen, Adam Jánošík a útočníci Vladimír Dravecký, Libor Hudáček, Michel Miklík, Marcel Haščák, Mário Bližňák.

Vedenie tiež doplnilo na oficiálnu súpisku aj útočníkov Tomáša Ziga a Tomáša Matoušeka. Tí doteraz na turnajovej súpiske chýbal. Tréneri si na nej držali miesto pre prípadný príchod Andreja Sekeru. Podľa správ zo zámoria je však šikovný obranca zranený.

"Viac ako polovica lotyšského tímu prešla mojou trénerskou prácou, veď som tam bol päť rokov. Teraz pôjde o to, ako sa vyrovnať s individuálnymi schopnosťami ich hráčov, ktorí sú na výške. Majú viac individualít, ktoré prešli cez KHL. Sú tam aj mladí hráči, ktorých nepoznám. Lotyšsko má svoju silu a v tomto smere musíme eliminovať výrazné osobnosti súpera, byť disciplinovaní a urobiť všetko pre úspech,“ prezradil asistent trénera Július Šupler.

LOTYŠSKO

Postavenie v rebríčku IIHF: 12. miesto
Najväčšie úspechy: 3× 7. miesto na MS, naposledy v roku 2009, 1× 8. miesto na ZOH 2014 a MS 2000.
Umiestnenia na MS: 2016 – celkovo 13. miesto, 2015 – 13. miesto, 2014 – 11. miesto, 2013 – 11. miesto, 2012 – 10. miesto.
Tréner: Bob Hartley

Hviezda: Zemgus Girgensons

Najjagavejšou hviezdou výberu trénera Boba Hartleyho je Zemgus Girgensons. Dvadsaťtritočného rodáka z Rigy si v drafte NHL v roku 2012 z celkového 14. miesta vybralo Buffalo. Robustný center so šikovnými rukami v drese Sabres pôsobí už štvrtú sezónu. Tá ostatná bola preňho bodovo najhoršia – v 75 zápasoch si pripísal len 7 gólov a 9 asistencií. Na svetovom šampionáte sa predstaví po štvrtý raz v rade, najviac sa mu darilo (2+0) v Minsku 2014. Zúčastnil sa aj olympiády v Soči 2014.

Pamätný zápas proti Slovensku 16. 4. 1995 na MS B-kategórie v Bratislave Po rozdelení Československa v prvý deň roka 1993 sa Slováci museli medzi elitu prebiť z C-kategórie. Už o dva roky neskôr mali skvelú príležitosť v domácom prostredí osláviť postup medzi hokejovú smotánku. V konkurencii ďalších siedmich krajín nezaváhali ani raz. Najviac starostí im narobili práve Lotyši, ktorých v dráme zdolali 4:3. Medzi úspešnými strelcami bol aj terajší reprezentačný tréner Zdeno Cíger.

Charakteristika

Až deväť hráčov z lotyšského výberu si počas klubovej sezóny obliekalo dres najslávnejšieho tamojšieho mužstva Dynama Riga. Nový tréner reprezentácie Bob Hartley sa môže oprieť o viacerých skúsených legionárov na čele s Artursom Kuldom (Jokerit), Kristapsom Sotnieksom (Togliatti), Kasparsom Daugavinšom (Nižnij Novgorod) či spomínaným Girgensonsom. Lotyši sa naposledy medzi najlepšiu osmičku MS dostali v roku 2009 a radi by túto nepriaznivú sériu ukončili práve v Kolíne.

Autor: mg

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Laco #MS v hokeji 2017