Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuveriteľní Slovinci. So Švajčiarmi už prehrávali 0:4, nakoniec získali bod

Hokejisti Slovinska siahali vo svojom úvodnom vystúpení v parížskej základnej B-skupine na 81. majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku po prekvapení na úkor Švajčiarov, napokon však získali iba jeden bod za prehru 4:5 po samostatných nájazdoch.

06.05.2017 15:08 , aktualizované: 23:10
Švajčiarsko, fanúšikovia Foto: ,
Švajčiarski fanúšikovia počas duelu proti Slovinsku.
debata

Švajčiari viedli po I. tretine 4:0 a zdalo sa, že poľahky dokráčajú k víťazstvu. Ich góly dosiahli Andres Ambühl, Gaetan Haas, Romain Löffel a Simon Bodenmann.

Do druhej časti vstúpili Slovinci s brankárom Matijom Pintaričom, ktorý nahradil Gašpera Krošelja. To nováčika v elitnej kategórii naštartovalo a začal doťahovať náskok súpera.

V 39. min v oslabení skorigoval Jan Muršak, v 46. min Žiga Jeglič pridal druhý presný zásah, v 55. min Jan Urbas v presilovke o dvoch korčuliarov dosiahol tretí gól a na 4:4 vyrovnal v početnej výhode o jedného hráča Robert Sabolič. V predĺžení gól nepadol, v nájazdoch druhý bod pre Švajčiarov zariadil Damian Brunner.

B-skupina (Paríž/Fr.):

Švajčiarsko – Slovinsko 5:4 po sn (4:0, 0:1, 0:3 – 0:0, 1:0)
Góly: 11. Ambühl (Suter), 12. Haas (Praplan, Genazzi), 17. Loeffel (Hollenstein, Praplan), 18. Bodenmann (Brunner), rozhodujúci sam. nájazd Brunner – 39. Muršak (Tavželj), 46. Jeglič (Kranjc, Sabolič), 55. Urbas (Ograjenšek), 56. Saolič (Tičar)
Vylúčení: 8:5 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Hribik (ČR), Linde (Švéd.) – Ritter (USA), Šefčík (SR), 4922 divákov

Hlasy:

Jonas Hiller (brankár Švajčiarska): "Úvod sme mali až príliš jednoduché a štvorgólové vedenie nám dodalo falošné sebavedomie. Na tejto úrovni stačí, ak povolíte o 5 percent a váš súper sa o 5 percent zlepší a obrat je na svete. Tretiu tretinu sme prakticky celú odohrali s vylúčenými hráčmi, čo nám tiež nepomohlo.

Damien Brunner (útočník Švajčiarska): „Ak by sme po prvej tretine neviedli 4:0, ale len 1:0 či 2:0, vedeli by sme, ako máme hrať ďalej. Tých gólov sme však strelili priveľa a to nebolo dobré… Aj tak sme však mali vyhrať 4:1 alebo nanajvýš 4:2. Potom však prišli zbytočné vylúčenia a Slovinci nás trestali. Ťažko je nám vnímať tento zápas ako naše víťazstvo. Dostali sme sa však do turnaja a to je podstatné. Netreba sa príliš dlho zaoberať tým, čo sa stalo. Povieme si, čo sme urobili zle a začneme sa koncentrovať na Nórov.“

Jan Urbas (útočník Slovinska, strelec gólu): „V prvej tretine sme mali prílišný rešpekt, len sme sa dívali na to, ako hrá náš súper. Neskôr sme ukázali, že máme na to, aby sme hrali na tejto úrovni. Švajčiari nás vylúčeniami dostali späť do zápasu. Napokon je veľká škoda, že sme nezvíťazili, ale aj jeden bod je dobrý.“

David Rodman (útočník Slovinska): „Už veľakrát v minulosti sme mali problém s tým, že sme nezvládli úvodné minúty zápasu, tak to bolo aj v poslednom prípravnom zápase proti Rusom. Je to dané aj tým, že počas sezóny prakticky vôbec nehráme v tomto zložení. Spočiatku sme sa hľadali aj v presilovkách, ale na konci sme už boli nebezpeční. Tento výsledok nech je pre nás povzbudením pre pokračovanie na turnaji.“

Česi jednoznačne zdolali Bielorusov

Hokejisti Česka vo svojom druhom vystúpení v parížskej B-skupine zdolali hráčov Bieloruska jasne 6:1 a napravili si chuť z piatkovej prehry proti Kanade (1:4). V prvej tretine hráči z českého výberu svojho súpera jednoznačne prestrieľali v pomere 16:1 a zásluhou Petra Vránu s Radkom Gudasom sa ujali dvojgólového vedenia.

Sedemdesiattri sekúnd po začiatku druhej časti hry znížil na 1:2 z pohľadu Bielorusov Alexander Pavlovič, Čechom ešte do prestávky vrátil náskok dvoch gólov Roman Červenka. V poslednej dvadsaťminútovke zápasu s početnými vylúčeniami skórovali západní susedia Slovákov ešte trikrát: presadili sa Radim Šimek, Jakub Voráček a Michal Kempný.

Oba tímy čaká deň voľna a v pondelok 8. mája sa stretnú s favoritmi svojej skupiny: Česi si zahrajú s Fínmi a Bielorusi nastúpia proti Kanaďanom.

Bielorusko – Česko 1:6 (0:2, 1:1, 0:3)
Góly: 22. Pavlovič (Lisovec, D. Denisov) – 14. P. Vrána (Birner, Řepík), 18. Gudas (Voráček), 36. Červenka (Horák), 48. Šimek (Voráček, Radil), 50. Voráček (Pastrňák, Kundrátek), 60. Kempný (Hanzl, Zohorna)
Vylúčení: 8:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Iverson (Kan.), Lemelin (Rak.) – Jensen (Dán.), Kohlmüller (Nem.), 6635 divákov

Francúzi na úvod s prehrou, nestačili na Nórov

V poslednom sobotňajšom dueli parížskej B-skupiny zdolali Nóri domácich Francúzov 3:2. Ako prví sa presadili severania, keď v 26. min zafungovala spolupráca bratov Olimbovcov a mladší Ken André otvoril nórsky gólový účet na šampionáte.

O štyri minúty to bolo už dva nula v neprospech organizátorskej krajiny, keď sa v presilovke presadil skúsený Patrick Thoresen. Francúzi do konca druhej tretiny ešte znížili nepriaznivý stav vďaka presnému zásahu Stéphaneho da Costu.

Päťdesiata minúta priniesla dve zmeny skóre; najprv Thoresen zvýšil na 3:1, no o 10 sekúnd znížil druhým gólom v zápase Stéphane da Costa. Ten mal v záverečnej hre bez brankára na hokejke hetrik, Larsa Haugena však neprekonal, a tak si Nóri pripísali do tabuľky B-skupiny prvé tri body.

Tvrdý súboj v zápase Francúzsko - Nórsko. Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Francúzsko, Nórsko Tvrdý súboj v zápase Francúzsko - Nórsko.

Nórsko – Francúzsko 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Góly: 26. K. A. Olimb (M. Olimb, Thoresen), 30. Thoresen (M. Olimb, K. A. Olimb), 50. Thoresen – 39. S. da Costa (Fleury), 50. S. da Costa (Auvitu)
Vylúčení: 5:6 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Piechaczek (Nem.), Wehrli (Švaj,) – Lhotský (ČR), Suominen (Fín.)

Tabuľka B-skupiny:
1. Kanada 1 1 0 0 0 4:1 3
2. Fínsko 1 1 0 0 0 3:2 3
2. Nórsko 1 1 0 0 0 3:2 3
4. Česko 2 1 0 0 1 7:5 3
5. Švajčiarsko 1 0 1 0 0 5:4 2
6. Slovinsko 1 0 0 1 0 4:5 1
7. Francúzsko 1 0 0 0 1 2:3 0
8. Bielorusko 2 0 0 0 2 3:9 0
debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Slovinsko #MS v hokeji 2017