Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejisti opatrne snívajú o štvrťfinále. Na ľade necháme všetko, sľubuje kapitán

V Kolíne a Paríži má od piatka rande hokejová smotánka. Medzi elitou tradične nechýba Slovensko.

05.05.2017 07:16
Radosť, hokejisti, Slovensko Foto: ,
Gólová radosť slovenských hokejistov v prípravnom zápase proti Fínsku pred MS.
debata (5)

Každoroční favoriti – Kanaďania, Rusi, Švédi, Fíni a Česi – myslia na titul, prípadne aspoň na medailu. Američania sa prišli tradične zabaviť na európskom ľade a pokúsiť sa o semifinále. Výber Zdena Cígera bez hráčov z NHL i výraznejších osobností túži po prieniku do štvrťfinále.

Čaká ho však veľmi náročná úloha. Svedčí o tom aj fakt, že do najlepšej osmičky sa Slováci naposledy prebojovali pred štyrmi rokmi v Helsinkách. Pred piatimi – na tom istom mieste – dosiahli zatiaľ posledný veľký úspech, partia okolo Zdena Cháru a Miroslava Šatana nečakane získala strieborné medaily.

Deväť nováčikov

Tréner Cíger bol pri zostavovaní záverečnej nominácie v nezávideniahodnej situácii. Pozvánku z rôznych dôvodov odmietli všetci jedenásti hráči zo zámoria, pre ktorých sa už klubová sezóna skončila. Pre návrat do národného tímu sa neodhodlali ani ostrieľaní útočníci z domácej súťaže Tomáš Surový s Ladislavom Nagyom. Skúsený obranca Dominik Graňák opustil mužstvo počas prípravy, keď usúdil, že by v aktuálnej forme tímu nepomohol.

Aj preto figuruje v kádri až deväť nováčikov. Z nich by minimálne Michal Čajkovský a Martin Gernát mali patriť medzi opory. Cíger sa nemôže spoľahnúť na hviezdy svetového, ba ani európskeho kalibru. Verí však, že na ľade sa prejaví bojovné srdce a obrovské odhodlanie tímu, ktorého kostru skladal počas reprezentačných ak­cií.

„Správny športovec chce vždy dosiahnuť čo najlepší výsledok. Rovnako sme na tom aj my. Sústreďujeme sa na prvý zápas s Talianmi. Urobíme všetko pre to, aby sme začali šampionát víťazstvom. Úspešný vstup do turnaja je veľmi dôležitý pre pohodu a psychiku hráčov," naznačuje 47-ročný kouč.

Podpora z domu

Na prvom zraze v sezóne si vybral za kapitána Vladimíra Draveckého, ktorý sa mu osvedčil.

„Prednosťou nášho kolektívu je tímová práca a bojovný duch. Na ľade necháme všetko, čo je v nás. V úvode nás čakajú zápasy, ktoré potrebujeme vyhrať. Recept na Talianov? Jednoduchý – ak budeme poriadne korčuľovať, vyhráme," tvrdí útočník, pre ktorého bude aktuálny šampionát už štvrtým v kariére.

Jeho spoluhráči v príprave naznačili, že vedia dobre brániť a môžu sa spoľahnúť na výborných brankárov Júliusa Hudáčka a Jána Laca. Vyhrali päť z ôsmich stretnutí a ukázali viacero pozitívnych vecí. V istých úsekoch ich výrazne trápila koncovka, no i tú postupne zlepšili. Fanúšikom v Kolíne i doma pri televíznych obrazovkách však aj z predvedenej hry musí byť jasné, že nemôžu čakať žiadne ofenzívne hody. Cíger sa spolieha najmä na oduševnenie, pracovitosť, kompaktnú hru a pozornú defenzívu.

zväčšiť Hokejisti sa v príprave mohli spoľahnúť na... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Július Hudáček Hokejisti sa v príprave mohli spoľahnúť na výkony brankárov Júliusa Hudáčka (na snímke) a Jána Laca.

„Viem, že ľudia to nesú ťažšie. Hokej všeobecne nie je v súčasnosti veľmi pekný. Hrá sa rýchlo, tvrdo a s dôrazom na defenzívu. Nemáme hviezdy, preto musíme hrať najmä srdcom. Sme mladé mužstvo a potrebujeme podporu fanúšikov. Pokúsime sa im za to odvďačiť," odkazuje priaznivcom Dávid Skokan.

Neprajný Kolín

Slováci sa do Kolína vracajú po siedmich rokoch. Naposledy tu mladé mužstvo s viacerými debutantmi vedené kanadským trénerom Glenom Hanlonom zanechalo sympatický dojem, ktorý však pokazila strašidelná prehra 0:6 s Dánmi. Jediným hráčom z vtedajšieho kádra, ktorý sa predstaví v Kolíne aj teraz, je kapitán Dravecký.

Kolín neprial hokejistom spod Tatier ani pred šestnástimi rokmi. Vtedy sa v centre Porýnia odohrala druhá fáza šampionátu. Slováci, v tom čase úradujúci vicemajstri sveta z Petrohradu, zdolali Ukrajinu 3:1, podľahli Švédsku 1:3 a rovnakým výsledkom aj Američanom.

Vo štvrťfinále v Hannoveri nestačili na Česko (0:2). Tréner Ján Filc mal silné mužstvo s Chárom, Hossom, Gáboríkom, Zedníkom, Nagyom, Petrovickým či súčasným koučom Cígerom. Čo však jeho zverencom nevyšlo v Nemecku, zvládli o rok vo Švédsku, kde získali prvý a dosiaľ jediný titul majstrov sveta.

Na súpiske tímu SR všetci okrem Ziga a Matoušeka

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie zapísalo na turnajovú súpisku všetkých troch brankárov (Ján Laco, Július Hudáček, Jaroslav Janus) a 20 korčuliarov. Mimo súpisky zatiaľ zostala dvojica útočníkov – Tomášovia Zigo a Matoušek.

„Nenapísali sme ich preto, lebo čakáme ako sa vyvinie situácie v NHL okolo Andreja Sekeru. Máme od neho prísľub, že v prípade vyradenia z play-off nám príde pomôcť na MS. Zigo a Matoušek tak zápas proti Talianom neodohrajú a neskôr uvidíme,“ povedal vo štvrtok tréner Zdeno Cíger pred oficiálny web SZĽH.

Oboch úradujúcich slovenských šampiónov z klubu HC ’05 iClinic Banská Bystrica môže realizačný tím výberu SR doplniť na súpisku kedykoľvek v priebehu šampionátu. Ak by ich chcel tréner Zdeno Cíger nasadiť v niektorom zápase, musí ich zapísať najneskôr dve hodiny pred jeho začiatkom.

Zdroj: SITA

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2017