Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sersen: Zopakovať strieborné Helsinki by bolo úžasné

Najskúsenejší muž kádra Zdena Cígera sa predstavil na piatich z predošlých šiestich svetových šampionátov. Jediný z mužstva hral na domácich majstrovstvách sveta 2011 (i keď len v jednom zápase) a o rok mu v Helsinkách na krk zavesili striebornú medailu.

05.05.2017 06:00
Michal Sersen Foto: ,
Michal Sersen.
debata (1)

Vlani v Petrohrade utrpel komplikovanú zlomeninu nohy, pre ktorú pauzoval pol roka. V Kolíne by Michal Sersen (31) rád postúpil s tímom po troch neúrodných rokoch opäť do vytúženého štvrťfinále. "Dôležitý bude úvod.

Čakajú nás súperi, ktorých musíme zdolať, ak chceme pomýšľať na postup zo skupiny," tvrdí obranca Slovana, ktorý dohrával sezónu v Banskej Bystrici.

Ako ste strávili posledné dni pred odchodom na šampionát?
Po dvoch mesiacoch som bol na pár dní doma, takže to bolo vcelku hektické. Musel som s manželkou zorganizovať množstvo rôznych vecí. Okrem toho som chcel stráviť čas najmä s deťmi, lebo teraz ich zase skoro tri týždne neuvidím.

Čo vás ešte čaká do prvého zápasu na turnaji?
Keď už ste v dejisku šampionátu, tak je to najmä o čakaní na prvý zápas. Ostatné ide stranou. Okrem tréningov absolvujeme rôzne mítingy, kde si rozoberieme hru súperov i to, čo máme robiť na ľade my.

Dá sa v dejisku šampionátu nejako vypnúť od hokeja?
Zažil som už niekoľko šampionátov a keď sa turnaj rozbehne, ide už všetko veľmi rýchlo. Mužstvo odohrá sedem zápasov za jedenásť dní. Keď je nejaké voľno, zvykneme vybehnúť na prechádzku v meste, ideálne v okolí hotela. Najdôležitejšie je medzi zápasmi a po tréningoch čo najlepšie zregenerovať sily a trošku relaxovať.

Máte dosť skúseností. Dostaví sa pred prvým zápasom drobná nervozita?
Nikdy som nebol typ hráča, ktorý je extra nervózny. Trochu iné to bolo asi len pri prvom šampionáte doma na Slovensku. Čakal som vtedy až do posledného zápasu, takže som to prežíval trošku inak. Teraz to beriem takmer ako rutinu, zvykol som si. No ani na menej skúsených chalanoch nebadám, že by boli s blížiacim sa štartom šampionátu nejakí roztrasení.

Čo musí reprezentácia v Kolíne dokázať, aby ste vrátila domov spokojná?
Na úvod nás čakajú súperi, ktorých musíme zdolať, ak chceme pomýšľať na postup zo skupiny. To by bol pre nás veľmi dobrý výsledok. Treba veriť vo vlastné sily a bojovať. V športe si vždy musíte dávať vysoké ciele, inak by to nemalo význam. Zároveň však treba ísť skromne krok za krokom.

Opäť vás čakajú štyri zápasy v priebehu piatich dní. Ako túto náročnú porciu čo najlepšie zvládnuť?
Všetci budeme dbať na kvalitnú stravu, spánok i regeneráciu. Pre nás je práve začiatok šampionátu rozhodujúci z pohľadu ambícií. Musíme si veriť, pozorne brániť a potom prídu aj góly. Ak nám bude priať aj šťastie, môžeme vyhrať aj všetky štyri zápasy.

Kto zo štvorice Taliansko, Lotyšsko, Dánsko a Nemecko vzbudzuje najväčší rešpekt?
Nemci budú veľmi silní. Urobia všetko preto, aby boli doma úspešní. Vlani v Petrohrade sme s nimi prehrali, zápas nám vôbec nevyšiel. S Nemcami je to vždy ťažké, teraz ich budú navyše hnať fanúšikovia. To však prináša aj tlak a je len na nich, ako sa s ním vyrovnajú.

Je lepšie začínať turnaj so slabšími či silnejšími súpermi?
To sa vopred nedá povedať. Neviete, kedy zahrá favorizovaný tím horšie, ani kedy vyjde slabšiemu mužstvu výborný zápas. Ak máte byť úspešní, potrebujete vydať v každom zápase sto percent a musí vám priať aj šťastie. Systém je dobrý v tom, že ak vám aj nevyjde začiatok, stále máte šancu napraviť to. I keď nás už potom čakajú najsilnejší súperi.

Ako by ste opísali súčasné mužstvo?
Uvedomujeme si, že v tíme nemáme také individuality ako v predošlých rokoch. Hráči z NHL nám chýbajú. Musíme sa s tým však vyrovnať. Budeme hrať ako kolektív a bude nás zdobiť bojovnosť. Okrem tímovej súdržnosti by našou devízou mohli byť brankári. Až zápasy ukážu, ako na tom sme.

Nemáta vás spomienka na nepríjemné zranenie vlani v zápase s Bieloruskom?
Nie. Nemyslím na to, nijako ma to neprenasleduje. Dal som sa stopercentne do poriadku, s nohou som nemal ani nemám problémy. Nebol to vydarený šampionát pre mňa ani pre mužstvo. Verím, že teraz to bude oveľa lepšie. Bodaj by sme sa čo najviac priblížili vystúpeniu v Helsinkách 2012. Boli sme tam fantastická partia, v ktorej dominovali výrazné osobnosti – Zdeno Chára, Mišo Handzuš, Miro Šatan a ďalší. Jano Laco chytal fantasticky. Bodaj by sme čosi také ešte niekedy zopakovali.

Máte za sebou náročnú klubovú sezónu so zlatým koncom. Ako ju hodnotíte?
Začiatok bol ozaj náročný, keďže takmer polovicu sezóny som sledoval dianie len z hľadiska. To nikdy nie je príjemné. Potom som celkom solídne naskočil do rozbehnutého vlaku. Pomohlo mi, že Slovanu sa práve v tom čase začalo dariť. Bohužiaľ, stíhaciu jazdu do play off sme neukončili úspechom. Aj preto som šiel do Banskej Bystrice, aby som odohral viac zápasov. Získali sme titul, takže to bola príjemná skúsenosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Sersen #MS v hokeji 2017