Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gól či Grisham bez slovníka, takto si predstavuje šampionát v Kolíne Suja

Koniec klubovej hokejovej sezóny mal preňho i celé Košice trpkú príchuť. Favorit sa strelecky trápil a v 1. kole play off nečakane vypadol s Martinom. Hoci útočník Jakub Suja (28) niesol vyradenie ťažko, sezónu si predĺži na majstrovstvách sveta v Kolíne a Paríži.

04.05.2017 12:00
Jakub Suja Foto: ,
Jakub Suja.
debata

„Na začiatku ročníka som premýšľal nad pár reprezentačnými stretnutiami, ale nad šampionátom veru nie,“ tešil sa odchovanec Prešova.

Po utorkovom záverečnom tréningu v Bratislave tréner Zdeno Cíger oznámil nomináciu. Ako ste to celé prežívali?
Bol som trochu nervózny, ale žiaden veľký stres tam nebol. Všetci sme sa po týždňoch prípravy chceli dostať do tímu. Každý z nás po poslednom zápase v Nórsku v kútiku duše veril, že mu to vyjde. Dúfal som, že sa do 25-člennej nominácie nakoniec dostanem aj ja. Som šťastný, že sa mi to podarilo.

V príprave ste hrali v útoku s viacerými hráčmi. S kým vám to najviac sedelo?
V prípravných dueloch sa mi darilo a hralo celkom dobre. Ťažko vypichnúť niektorého z hráčov, vyberať si nebudem (úsmev) Všetci sú vynikajúci hokejisti, rád by som si to skúsil so všetkými. Je to pre mňa česť i záväzok, aby som sa k nim herne priblížil.

Zišlo vám pred začiatkom sezóny na um, že by ste sa na jej konci mohli premiérovo predstaviť na MS?
Vôbec. Keď sme v novembri zvíťazili na Nemeckom pohári, bol som veľmi šťastný. Zrazu prišla ďalšia pozvánka do reprezentácie a potom znovu. A teraz som v mužstve, ktoré hrá na šampionáte. Mám veľkú radosť.

Klubová sezóna vám ale nevyšla. Prečo?
Je to obrovské sklamanie, znášal som to ťažko. Košice patria k top mužstvám Tipsport Ligy už dlhé roky, majú vždy len najvyššie ambície. Proti Martinu sme doplatili na koncovku, bez gólov sa postúpiť nedá. Od ďalšej sezóny budeme mať nových trénerov, pod pánmi Jančuškom a Bačom som ešte nehral. Sú to ostrieľaní kouči, pán Jančuška naposledy doviedol Žilinu k bronzovým medailám, čo je pekný úspech. Dúfam, že sa mu bude dariť aj v Košiciach a naplní najvyššie ciele.

Čo vás poteší na majstrovstvách sveta?
Dúfam, že do turnaja vstúpime víťazstvom proti Talianom. Je potrebné hrať jednoducho, zodpovedne vzadu a efektívne vpredu. Musíme získať tri body, podriadime tomu všetko. Potom nás čakajú Lotyši, Dáni a Nemci, všetci sú približne na rovnakej výkonnostnej úrovni ako my. Máme na to, aby sme všetkých štyroch súperov zdolali, len treba plniť taktické pokyny a vyvarovať sa vylúčeniam.

Počas Euro Hockey Challenge malo Slovensko zo všetkých krajín najlepšiu obranu (12 inkasovaných gólov v ôsmich zápasoch). Bude defenzíva základným kameňom úspechu aj v Kolíne?
Jednoznačne. V celej príprave sme sa mohli oprieť o výborných brankárov. Oni budú našimi najväčšími hviezdami. Ukázali, že sú prínosom a oporou mužstva. Hovorí sa, že brankári tvoria osemdesiat percent úspechu. Bez ich spoľahlivých výkonov môžeme vyhrávať len ťažko. Budeme ich potrebovať nielen proti papierovo slabším súperom, ale aj favoritom – Američanom, Švédom a Rusom.

S čím budete po šampionáte spokojný?
Nominácia je pre mňa náplasťou na zbabranú klubovú sezónu. Chceli by sme postúpiť zo skupiny a potom ísť vo vyraďovacej fáze čo najďalej. Nebude to jednoduché, ale v hokeji sa môže udiať hocičo. Z osobného hľadiska by som od trénera rád dostal čo najviac priestoru. Potešila by aj nejaký gól či prihrávka naň. Určite by mi to zvýšilo sebadôveru.

Nebojíte sa, že na vás ako jedného z deviatich nováčikov čakajú rôzne úlohy – napríklad zbieranie pukov po tréningu?
Ani nie, veď sú tu aj mladší chalani… (smiech) Ak bude treba, určite ich pozbieram, nemám s tým problém.

Slovensko má náročný program, sedem duelov v základnej skupine odohrá za jedenásť dní. Ako budete oddychovať?
Budem si krátiť čas najmä telefonátmi s priateľkou, je tehotná. Čakáme dcérku Hanku, začiatkom júna máme termín. Priateľka je trochu nervózna, že odchádzam na niekoľko dní krátko pred pôrodom. Ak nebudem telefonovať, budem čítať knižku od Johna Grishama Firma. Mám ju v angličtine a zatiaľ mi nerobí problémy. Snáď v nej nebudú náročnejšie pasáže, aby som si užil aj dej, nielen hľadanie v slovníku (smiech)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Suja #MS v hokeji 2017