Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi oželeli Bobrovského, Švédi majú väčšinu z NHL

Zatiaľ čo Slováci vstúpia do majstrovstiev sveta bez jediného hráča zo zámoria, favoriti kolínskej A-skupiny majú kádre prešpikované hokejistami z NHL.

02.05.2017 19:00
Jack Eichel Foto: ,
Na archívnej snímke sa Američan Jack Eichel snaží poslať puk do ruskej bránky.
debata (1)

Tréner Švédska Rikard Grönborg má v predbežnej nominácii štrnásť hráčov z NHL. V zatiaľ nekompletnom kádri USA figuruje šestnástka z najprestížnejšej ligy vrátane viacerých veľkých mien. Rusi si dokonca mohli dovoliť luxus v podobe vynechania brankára Sergeja Bobrovského, ktorý je medzi trojicou nominovanou na najužitočnejšieho hráča základnej časti NHL.

Švédi sa museli v minulosti často vyrovnať s veľkým množstvom ospravedlneniek spoza oceánu a gro mužstva zväčša tvorili hráči z NHL. Tento rok je situácia opačná. V útoku nechýba kapitán Colorada Gabriel Landeskog, jeho klubový spoluhráč Carl Söderberg či až trojica z Caroliny Elias Lindholm, Joakim Nordström, Victor Rask. Z ôsmich nominovaných obrancov je zo zámoria až šestica.

Debut v seniorskom národnom tíme si v Kolíne odbije mladý útočník William Nylander z Toronta. „William je úžasný hráč, s ktorým som mal možnosť pracovať v juniorských kategóriách. Výborne zapadne do mužstva,“ tvrdí tréner Grönborg. „O účasti na MS som sníval ako malý chlapec. Veľmi sa teším. Bude to obrovská zábava,“ uviedol Nylander pre Aftonbladet.

Kapitánom amerického výberu bude obranca Arizony Connor Murphy. Majster sveta do 18 aj 20 rokov má bronzovú medailu spred dvoch rokov z Česka a USA reprezentoval na troch ostatných šampionátoch. Hviezdami mužstva Jeffa Blashilla budú Jack Eichel a Johny Gaudreau. O miesto v bránke by sa mali podeliť Connor Hellebuyck z Winnipegu a Jimmy Howard z Detroitu.

Ruský kouč Oleg Znarok sa musí zaobísť bez Iľju Kovaľčuka, Pavla Daciuka či Alexandra Radulova a dobrovoľne sa vzdal služieb Bobrovského z Columbusu. Okrem Andreja Vasilevského z Tampy sa totiž v bránke spolieha na služby Iľju Sorokina z CSKA a Andreja Karejeva z Nižnekamska. V konečnej nominácii by nemal chýbať ostrostrelec Tampy Nikita Kučerov a účasť prisľúbil aj Artemij Panarin z Chicaga.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017