Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejisti túžia vyhrať a vyhnúť sa čiernemu Petrovi

Tradične budú bojovať za tímový úspech. Netradične o čosi viac každý za seba.

28.04.2017 10:00
slovensko, martin bakoš, andrej kudrna Foto:
Zľava: Martin Bakoš a Andrej Kudrna sa tešia z gólu.
debata

Slovenskí hokejoví reprezentanti majú poslednú šancu vybojovať si miesto v konečnej 25-člennej nominácií na majstrovstvá sveta v Kolíne a Paríži (5. – 21. 5.). O tom, ktorí hráči budú na súpiske pred úvodným duelom šampionátu proti Taliansku (6. mája od 16.15), veľa napovedia posledné dva prípravné duely v Nórsku proti domácej reprezentácii.

Do Hamaru odcestovali dvaja brankári, deväť obrancov a pätnásť útočníkov. Deväť hokejistov zostalo trénovať v Bratislave. Pred piatkovým (od 19.00) a sobotňajším stretnutím (od 18.00) je jasné, že kouč národného tímu Zdeno Cíger musí z aktuálneho 35-členného kádra vyradiť jedného gólmana a deviatich hráčov v poli.

Cíger by bol rád, keby mu jeho zverenci trochu zamotali hlavu pred definitívnym ortieľom. Jeho mužstvo sa chce v generálke na MS prezentovať kolektívnym výkonom.

„Severský štýl – to je vždy o rýchlom korčuľovaní hore-dole. Bude to nepríjemný súper, ale to sú už takmer všetci. Aj Nóri bojujú o svoje miesta v konečnej nominácii ako my. Je na nás, ako sa zomkneme a čo predvedieme. Musíme hrať našu hru zodpovedne a naplno,“ prezrádza recept na úspech center Liberca Mário Bližňák.

Po konci klubovej sezóny sa do prípravy zapojil až v pondelok. Má iba dva zápasy na to, aby presvedčil o svojich kvalitách. Jeho spoluhráč z kádra zdolaného finalistu českej extraligy obranca Adam Jánošík priznáva, že v tíme vládne zdravá rivalita v boji o účasť na šampionáte. „Verím, že náročnú nórsku prekážku dvakrát zvládneme. Domáci budú veľmi nepríjemní, chceli by sa s divákmi rozlúčiť víťazstvami. Rovnaký cieľ však máme aj my. Nesmieme sa pozerať na ich štýl, ale plniť trénerove pokyny. Je to príprava na šampionát, každý sa naň chce dostať. Sme dobrá partia, jeden druhému nomináciu doprajeme,“ vysvetľuje Jánošík.

Opačné – víťazné – emócie prežíval po záverečnom dueli play off Tomáš Zigo. V drese Banskej Bystrice šiestym gólom do siete Nitry uzavrel skóre duelu (6:2), záverečnú sériu (4:1 na zápasy) i sezónu 2016/2017. Pre hráčov spod Urpína sa skončila nádherne – ziskom historicky prvého slovenského titulu.

„Bola to skvelá jazda. Užili sme ju i to, čo prišlo po nej,“ vrátil sa krátko k niekoľkodňovým oslavám. „Je dobré, že je nás tu veľa, aspoň si tréner má z koho vybrať. Zvyšuje to konkurenciu a aj snaživosť hráčov. Každý má šancu zahrať si na vrcholnom podujatí. Všetko máme vo vlastných rukách. Verím, že trénerovi v Nórsku príjemne zamotám hlavu. Bolo by skvelé, keby mi tam aj niečo padlo, podobne ako v poslednom zápase finále,“ vravel s úsmevom 25-ročný zakončovateľ, ktorý sezónu začal v Slovane Bratislava.

Jeho spoluhráči Patrik Lušňák a Andrej Šťastný už majú skúsenosti so svetovými šampionátmi. Vedia, že tlak na hráčov sa v záverečných dňoch prípravy stupňuje. Každé menšie či výraznejšie zaváhanie pravdepodobne veľa zmení. Môžu napríklad sledovať kolegov v najcennejšom drese nie zo žijúcej striedačky, ale doma v obývačke.

„V kabíne určite je cítiť trošku zdravého napätia, ale to k bojom o miestenku na šampionát patrí. Do mužstva prišli noví chalani, ktorí musia v dvoch zápasoch potvrdiť oprávnenosť nominácie. Nie je to nič ľahké,“ podotýka Lušňák a Šťastný súhlasne prikyvuje.

„Každý sa bude chcieť ukázať v čo najlepšom svetle a snažiť sa, aby mu nezostal v rukách čierny Peter. Bolo by dobré, keby sa záverečná nominácia tvorila vo víťaznej nálade. Ak proti Nórom premeníme šance, podarí sa to,“ burcuje Šťastný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017