Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mikuš: Na šampionáte by som rád hral vo štvrťfinále

Dobrý kamarát Dominik Graňák mu bude chýbať na ľade aj mimo neho. Mrzí ho aj to, že silu reprezentácie nevystužili borci z NHL.

28.04.2017 08:00
Juraj Mikuš Foto: ,
Juraj Mikuš v reprezentačnom drese.
debata

„Nemáme hráča, ktorý by sám rozhodol zápasy. Musíme hrať tak, ako na turnajoch počas sezóny či v ostatnom zápase s Fínskom – všetci piati spolu a kompaktne,“ tvrdí obranca a účastník MS 2014 a 2015 Juraj Mikuš (28).

Slovenskí hokejisti si v piatok – týždeň pred štartom majstrovstiev sveta v Kolíne a Paríži – o 19.00 a v sobotu o hodinu skôr zhodne v Hamare zmerajú sily s domácimi Nórmi.

Čo je v záverečných dvoch prípravných zápasoch najdôležitejšie?
Každá výhra sa počíta, ale najdôležitejšie je, aby sa noví hráči čo najlepšie zabudovali do mužstva. Potrebujeme, aby sa pomaly sformovali päťky tak, ako by mali hrať aj na majstrovstvách sveta. Som rád, že som neostal v Bratislave, ale odohrám zápasy s Nórmi. Vždy je lepšie hrať než len trénovať.

Od začiatku hráte vo formácii so spoluhráčmi zo Sparty Gernátom, Kudrnom a Cingeľom. Je to pre vás výhoda?
Vyhovuje mi to. Najmä to, že na centri je Lukáš Cingeľ, s ktorým si veľmi dobre rozumieme v defenzíve. I smerom dopredu viem lepšie odhadnúť, čo chalani spravia, takže sa mi ľahšie dopĺňa útok. Po zranení Libora Hudáčka k nám tréner Cíger vrátil Martina Bakoša, ktorý s nami trénoval a hral predtým.

Málokto si trúfne povedať, že má isté miesto v záverečnej nominácii. Ako vnímate svoju pozíciu týždeň pred MS?
Snažím sa na to príliš nemyslieť. Stále je nás v príprave o dvoch alebo troch obrancov viac, než napíšu tréneri na súpisku. Potrebujem odohrať v Nórsku dobré zápasy a potvrdiť trénerovi, že si nomináciu zaslúžim.

Čo hovoríte na to, že sa Slovensko predstaví na šampionáte pravdepodobne bez hráčov NHL?
Dúfal som, že príde čo najviac chalanov z NHL. Akceptoval by som, aj keby to malo byť na môj úkor. Sila mužstva by totiž narástla a práve to je najdôležitejšie.

Nechýba mužstvu líder svetového rangu?
Výrazných osobností nikdy nie je dosť. Keby prišiel do tímu hráč rangu Zdena Cháru, určite by to malo obrovský vplyv na všetkých. Tento rok to však tak nebude, musíme sa s tým popasovať. Počas sezóny bol Vlado Dravecký dobrý kapitán, správne ukočíroval mužstvo. Verím, že to potvrdí aj na šampionáte.

Čo budú hlavné zbrane slovenského výberu?
Nemáme hráča, ktorý by sám rozhodol zápasy. Bodaj by sa však niekto utrhol a strieľal dôležité góly. Bolo by to len plus. Musíme hrať tak ako na turnajoch počas sezóny či v ostatnom zápase s Fínskom – všetci piati spolu a kompaktne. Potom môže prísť aj úspech.

Aké má mužstvo ambície?
Opäť to bude veľmi náročné. Vždy, keď som bol na šampionáte, mali sme rovnaký program – štyri zápasy za päť dní s papierovo slabšími mužstvami. Je to trochu nevýhoda. Silné tímy nie sú v úvode ešte úplne zohraté a občas strácajú body, ale v závere skupinovej fázy už zaberajú naplno a je náročnejšie ich prekvapiť. No my sa musíme pozerať zatiaľ len na prvý zápas s Talianskom, zvládnuť ho a potom sa sústrediť na ďalší. Uvidíme, ako to dopadne. Možno sa mi konečne podarí podarí prebojovať sa aj do štvrťfinále, na ktoré zatiaľ čakám márne.

Najskúsenejší hráč Dominik Graňák opustil mužstvo, necítil sa byť tím osožný pre tím. Ako ste to prijali?
Snažil som sa ho trošku prehovoriť, ale nechcel som ho lámať. Je veľmi skúsený a keď to vnútorne tak cítil, asi by nebolo dobré, aby šiel na šampionát nasilu. Mal to veľmi zložité a zvažoval to dlho. Podľa mňa by v záverečnej nominácii iste nechýbal. Je to aj o sile charakteru, že si dokázal priznať, že tento rok to nie je to pravé. Nie každý by to zvládol. Domino je skvelý človek, jeden z najlepších v kabíne. Dlho sa poznáme a často spolu debatujeme. Bude chýbať v šatni, keďže tam mal veľké slovo, ale aj mimo nej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Mikuš #MS v hokeji 2017