Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Haščák: Oslavy v Brne mi pripomenuli strieborné Helsinki

Pri radosti Brna, ktoré po 51 rokoch ukončilo čakanie na český hokejový titul, bola aj pätica Slovákov. Dvaja z nich sa v pondelok hlásili reprezentačnému trénerovi Zdenovi Cígerovi.

25.04.2017 17:28
Marcel Haščák, Peter Trška Foto: ,
Marcel Haščák (vľavo) a Peter Trška.
debata

„Som pripravený zabojovať o svoje miesto v mužstve. Teším sa, že som tu. Je nás veľa obrancov, ale keby som nemal šancu dostať sa do záverečnej nominácie, zrejme by som tu nebol. Verím, že sa v nej objavím,“ vravel dobre naladený a poriadne zachrípnutý Peter Trška. Obranca Komety prezradil, že oslavy v Brne trvali štyri dni. Má z nich veľa nezabudnuteľných zážitkov.

„V play off sme ukázali silu. To, že sme vyhrali vo finále v najkratšom možnom čase, prekvapilo zrejme celé Česko. Hlas som nechal v Brne, bolo to niečo neskutočné. Poriadne sme si to užili. Oslavy boli určite náročnejšie ako play off (smiech) V sobotu prišlo do mesta asi 12-tisíc ľudí, bola to veľká vec. Brno si titul po 51 rokoch zaslúžilo a patrične si ho užilo,“ opisoval 24-ročný bek.

Strelec víťazného gólu vo štvrtom dueli finále proti minuloročnému víťazovi z Liberca Marcel Haščák nečakal, že ešte vo svojej kariére niekedy uvidí podobný ošiaľ, ako po prílete strieborného národného tímu z majstrovstiev sveta 2012.

„Zažil som niečo podobné, keď sme sa vrátili z Helsínk. Neveril som, že sa toho dočkám ešte raz, ale podarilo sa. Bola zima, pršalo, ale diváci na námestí skandovali naše mená a burácali. Bolo to nádherné. Som veľmi rád, že sme všetci prežili oslavy titulu. Máme z toho veľkú radosť, bola to skvelá sezóna. V celom play off som nebol na ľade pri inkasovanom góle. Verím, že to prenesiem aj do reprezentácie,“ vravel s úsmevom Haščák. Vtipne okomentoval aj stratu hlasu klubového a reprezentačného spoluhráča Tršku.

„Ja som bol múdrejší. Nepolieval som sa pivom ako on. Teplo som sa obliekol a všetko si v zdraví užil. Mám vynikajúcu náladu, veď sme vyhrali titul. Každý hral naplno, mali sme skvelý káder. Čilo (Marek Čiliak) zachytal fantasticky, výborne hrali aj Jožo Kováčik, Tršo (Peter Trška) s Tomášom Malecom. Tomáš bol úplný obetavec, hádzal sa do každej strely tvárou. Aspoň trikrát sme si mysleli, že je mŕtvy, ale on sa zrazu postavil a hral ďalej,“ bavil médiá Haščák.

Nemyslí si, že mohol Marek Čiliak dostať šancu v záverečných dvoch prípravných stretnutiach reprezentácie?

„Všetci chalani, ktorí sú tu, mali vynikajúce štatistiky. Čilo chytal fantasticky, podobne ako Patrik Rybár. V sérii proti nám bol oporou Hradca Králové. Brankárov nebudem hodnotiť, aj tak ma nemajú radi, lebo im dávam góly.“

Tridsaťročný odchovanec popradského hokeja prežil vydarenú sezónu a najmä play off. V 14 zápasoch vyraďovacej fázy strelil štyri góly, na šesť prihral. Verí, že si Kolíne pripíše štvrtú účasť na šampionáte.

„Tréner by mohol vziať všetkých, čo vyhrali titul – aj nás z Komety, aj Banskobystričanov. Sme víťazné typy a tie sa vždy zídu. Musím to koučovi nadhodiť, uvidíme, čo na to povie,“ smial sa. Po zlate v slovenskej extralige s Košicami na jar roku 2011, titule vicemajstra sveta o rok sa Haščákovi vo vitríne bude lesknúť ďalšia jagavá medaila, ku ktorej prispel dôležitými bodmi.

Reprezentačný tím mal v príprave problémy so strieľaním gólov. Je Haščák pripravený mužstvu pomôcť s najdôležitejšou úlohou?

„Urobím všetko preto, aby som bol kanonierom a gólmi mužstvu pomohol. Aj keby sa mi to napokon nepodarilo, budem sa o to snažiť, čo to dá. Všetko je len na mne – ako budem hrať, takú pozíciu si vybojujem. Všetci to máme vo svojich rukách, bez ohľadu na to, či tu sú alebo nie sú hráči z NHL,“ uzavrel Haščák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Haščák #Peter Trška #MS v hokeji 2017