Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slováci zdolali Fínov, iba druhýkrát od MS 2004. Hudáček na nosidlách

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila nad výberom Fínska 3:2 v piatkovom zápase seriálu Euro Hockey Challange v Bratislave.

21.04.2017 19:34 , aktualizované: 20:34
Ján Laco Foto: ,
Slovenský brankár Ján Laco zasahuje pred Fínom Jormakkom.
debata

Slováci otvorili skóre stretnutia v 16. min v početnej výhode, do listiny strelcov sa zapísal Libor Hudáček. Ukončil tak strelecké suchoty Slovákov, tím SR nedal gól 194:28 min. Druhý gól slovenského výberu pridal v 26. min Lukáš Cingeľ.

Za hostí skorigoval v 40. min v presilovke Olli Palola a v 45. min vyrovnal Joonas Kemppainen. Rozhodujúci tretí presný zásah slovenského mužstva pridal v 54. min Dávid Skokan, skóre sa už potom nezmenilo.

V 35. vzájomnom zápase si Slováci pripísali siedme víťazstvo, Fíni ich majú na svojom konte 25, tri súboje sa skončili nerozhodne. Tím SR zdolal fínsky výber prvýkrát od apríla 2014 (v Poprade 2:1) a len druhýkrát od MS 2004.

Slovensko – Fínsko 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Góly: 16. L. Hudáček (J. Mikuš), 26. Cingeľ, 54. D. Skokan (Dravecký) – 40. Palola (Kemppainen, M. Aaltonen), 45. Kemppainen (Junttila, Jormakka)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, D. Konc – Šefčík, J. Tvrdoň (všetci SR), 5586 divákov
Slovensko: J. Laco – Čajkovský, Graňák, J. Mikuš, Gernát, Čerešňák, Švarný, Šedivý, L. Kozák, J. Brejčák – Dravecký, Suja, D. Skokan – L. Hudáček, Cingeľ, Kudrna – Hovorka, Lušňák, M. Bakoš – Vandas, Preisinger, Hrnka
Fínsko: Ortio – Honka, Ohtamaa, Lajunen, Vittasmäki, Virtanen, Kivistö, Järvinen – Jormakka, Kemppainen, Junttila – Palola, M. Aaltonen, Erkinjuntti – Anttila, Pihlström, Manninen – Ojamäki, Sallinen, Huhtala

Čestné buly piatkového zápasu spolu s víťazkou fanúšikovskej súťaže hodil kapitán tímu SR „18“ Martin Fehérváry, ktorý bol so spoluhráčmi na ľade počas hymien oboch krajín.

Už v prvej minúte musel J. Laco úspešne zasahovať pri úniku M. Aaltonena. Slováci potom nevyužili presilovku, utvorili si však tlak a pokračovali v ňom aj v rovnovážnom stave. V 11. min nepochodili Fíni v prečíslení, vzápätí pálil nepresne Vandas. Veľmi dlhé čakanie Slovákov na gól ukončil v 16. min L. Hudáček strelou švihom v početnej výhode.

V úvode druhej časti zneškodnil J. Laco brejk Pihlströma, no potom sa tešili opäť Slováci – Cingeľ potiahol puk po ľavej strane do útočného pásma a švihom nedal Ortiovi šancu – 2:0.

V 32. min nebezpečne strieľal D. Skokan, mieril však len do lapačky Ortia. Pred druhou sirénou sa Fíni usadili v útočnom pásme na tri minúty, počas ktorých Slováci nemohli vystriedať a hostia na ľade „otočili“ všetky štyri útoky. Dvadsaťtri sekúnd pred druhou sirénou sa dočkali aj Fíni, keď presilovku expresne využili Palola.

Hosťom sa podarilo vyrovnať v 45. min, keď Kemppainen tvrdou strelou spomedzi kruhov prekonal J. Laca. Snahu Slovákov v 54. min korunoval D. Skokan, ktorý využil peknú krížnu prihrávku kapitána Draveckého. Vzápätí nepochodil Kudrna, do konca zápasu sa už skóre nezmenilo. V závere duelu museli na nosidlách odniesť Libora Hudáčka po páde hlavou na mantinel.

Hlasy:

Zdeno Cíger (tréner SR): „Silu fínskeho tímu bolo vidieť. Keď zapli, bol to rachot. Jedno striedanie roztočili kolotoč, to bolo neskutočné. Dôležité bolo, že už v Košiciach sme od druhej tretiny začali hrať to, čo chceme predvádzať. Nesmieme sa unáhliť a naučiť sa hrať trpezlivo, dnes to chalani ukázali. Som rád, že sme sa presadili strelecky po pekných kombinačných akciách.“

Lukáš Cingeľ (útočník SR): „Po zápase v Košiciach sme si pozreli video, čo sme robili zle. Trochu sme zmenili taktiku a dobre sa na Fínov pripravili. Nechceli sme hrať ‚hurá‘ hokej a počkali si na svojej šance. To bola cesta.“

Dávid Skokan (útočník SR): „Nemáme v tíme žiadne hviezdy, musíme hrať so srdcom a bojovnosťou. Dnes sa nám to podarilo. Hokej je rýchly a tvrdý. Fíni majú všetko prepracované a víťazstvo je cenné najmä po psychickej stránke.“

Ján Laco (brankár SR): „Bol to dobrý a mne sa tiež chytalo dobre. Pauzu som nemal dlhú a som rád, že sme to dnes zvládli. V prvej minúte som zneškodnil nájazd súpera a také momenty sú dôležité pre brankára aj celý tím. Stále máme čo zlepšovať, ale dnes to bolo dobrá, prvá tretina fantastická.“

Libor Hudáček do nemocnice, mal by byť v poriadku

Necelú minútu pred koncom všetci fanúšikovia na tribúnach zamrzli. Útočník Libor Hudáček totiž nešťastne prepadol cez ležiaceho súpera a hlavou narazil do mantinelu. Niekoľko minút zostal nehybne ležať na ľade a do útrob štadióna ho museli transportovať na nosidlách.

Libor Hudáček na nosidlách tesne pred koncom... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Libor Hudáček Libor Hudáček na nosidlách tesne pred koncom zápasu proti Fínsku.

„Lekár mi povedal, že Libor našťastie môže hýbať so všetkými končatinami, bolí ho krk. Dostal tam silný úder a ja dúfam, že to bude len ponaťahované,“ informoval tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger a doplnil: „Šli s doktorom do nemocnice, aby to aj zröntgenovali. Nech predídeme možným komplikáciám.“

Dvadsaťšesťročný šikovný útočník v piatok otvoril skóre duelu proti Fínsku, v ktorom hostia síce zmazali dvojgólový náskok Slovákov, no Dávid Skokan strelil v 54. min víťazný gól.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2017