Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vezmem akúkoľvek pozíciu, vraví srdciar so striebrom z MS Hovorka

Mal byť oporou hokejových Košíc, no pred štartom sezóny sa presunul pod Dubeň. Ukázalo sa to ako vynikajúci krok.

20.04.2017 10:00
debata
zväčšiť Marek Hovorka. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Marek Hovorka Marek Hovorka.

Z pozície kapitána priviedol Žilinčanov k bronzovým medailám a popri tom ovládol produktivitu súťaže. Paradoxne, Košice neprekročili v play off ani prvú – štvrťfinálovú – prekážku.

Strieborný medailista z majstrovstiev sveta 2012 v Helsinkách Marek Hovorka si svojimi výkonmi vyslúžil pozornosť reprezentačných trénerov a od minulého týždňa bojuje o svoju druhú účasť na majstrovstvách sveta. V prvých dvoch súbojoch proti Švajčiarsku nebodoval, no verí, že vo zvyšných prípravných zápasoch sa mu bude dariť viac.

Tlak mu vyhovuje

„Som najproduktívnejší hráč ligy, takže ma musí byť na ľade vidieť. V Trenčíne ani Žiline som nedostal priestor v presilových hrách, v ktorých som získaval veľa bodov, ale to je len na tréneroch. Body a góly sa odo mňa očakávajú a ja sám som na seba vždy náročný,“ neskrýva 32-ročný krídelník, ktorý vie hrať i v strede útoku.

V drese Žiliny mu to sypalo. V 64 zápasoch nastrieľal 28 gólov, pridal 46 asistencií. Sám však priznáva, že návrat na medzinárodný ľad nebol jednoduchý. „V prvom zápase som sa hľadal. Tempo je iné než na klubovej úrovni. V druhom to už bolo lepšie, mohol som streliť i gól,“ vraví.

Cíti, že na to, aby sa udržal v hre o záverečnú nomináciu, musí byť produktívny a pre mužstvo užitočný. „Tlaku sa nebojím. Skôr mi vyhovuje. Verím, že v reprezentácii nadviažem na výkony z klubu. Aké sú moje šance dostať sa na šampionát? Päťdesiat na päťdesiat. Budem veľmi rád, ak to vyjde. V opačnom prípade sa mi však svet nezrúti,“ tvrdí presvedčivo.

Hoci v Tipsport Lige zbieral body ako na bežiacom páse, v národnom tíme je pripravený prijať akúkoľvek pozíciu. „Pred piatimi rokmi som začínal ako náhradník. Postupne som sa dostal na súpisku a nakoniec som si zahral aj vo finále. Reprezentovať musí byť pre každého česť a pre mňa vždy bude. Na ľade nechám maximum bez ohľadu na to, akú pozíciu a priestor dostanem,“ hovorí hokejista, ktorý predošlých sedem a pol sezóny strávil v Česku.

Odchod z Kladna neľutuje

Po úspešnom šampionáte v Helsinkách sa udržal v reprezentácii už len necelú ďalšiu sezónu. Ďalšie štyri roky v nomináciách chýbal.

„Po turnaji vo Švajčiarsku v sezóne 2012/13 nasledovala dlhšia pauza. Nad národným tímom som premýšľal, ale mal som trochu slabší úsek kariéry, stratil pozíciu v širšom kádri a pozvánky nechodili. Som rád, že som zase späť. Po vydarenej sezóne som to aj trochu čakal. Nikdy si však nemôžete byť istý, či si vás naozaj vyberú,“ dodáva Hovorka.

Neublížil mu odchod z Kladna do Sparty počas výluky v NHL?

„Nebol to zlý krok. Neľutujem ho. Bola to pre mňa ďalšia cenná skúsenosť zahrať si vo veľkom klube s výbornými spoluhráčmi. Po sezóne ma však vymenili do Karlových Varov a potom som vypadol aj z reprezentácie,“ pripomína.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hovorka