Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z tímovej trojky hviezda českej ligy. Rybár bojuje o MS

Má za sebou prelomovú sezónu, zažiaril v nej v českej hokejovej extralige. Vyšperkovať ju môže účasťou na svetovom šampionáte.

19.04.2017 07:00
Patrik Rybár Foto: ,
Patrik Rybár.
debata

Pred sezónou mu nedávali veľké šance. V Hradci Králové mal bojovať len o pozíciu brankárskej dvojky. Z hosťovania v prvoligových Litoměřiciach sa však Patrik Rybár odrazil až na post jednotky Mountfieldu.

Už v základnej časti sa zaradil medzi top brankárov českej ligy a naplno zažiaril najmä v play off. Výrazne sa podpísal pod zisk bronzových medailí a s vynikajúcou úspešnosťou zásahov 94,04 % sa zaradil na druhé miesto za krajana Marka Čiliaka z Brna.

„Bola to super sezóna. Darilo sa mi – a čo je ešte dôležitejšie, dosiahli sme tímový úspech. Po príchode do Hradca som vedel, že jednotkou bude Kacetl, a tak som najprv bojoval o pozíciu náhradníka. Nebolo to jednoduché. Na farme som sa však dobre rozchytal. V prvom tíme boli vtedy nejaké problémy, chalanom sa nedarilo, povolali ma hore a zadarilo sa mi. Do bránky som už nikoho nepustil. Mal som aj šťastie,“ priznáva 23-ročný pokračovateľ brankárskej tradície v rodine Rybárovcov.

Jeho otcom je strieborný medailista z Petrohradu 2000 Pavol Rybár, momentálne pôsobí ako tréner brankárov v Banskej Bystrici.

„Bol sa na mňa pozrieť v play off zápasoch v Brne. Inak ma sleduje najmä cez internet a snaží sa mi poradiť, ako som mal riešiť situácie, ktoré som nezvládol. Komunikujeme po každom zápase,“ prezrádza.

Hoci do Česka prestupoval pred rokom z Piešťan, i tak veril, že sa môže v náročnejšej lige presadiť. „Piešťany mi dali veľa. Vychytal som sa tam. U nás brankárov je všetko o sebadôvere. Vždy musíte presne vedieť, čo urobíte a správne čítať hru. V Hradci som si musel získať dôveru trénerov aj spoluhráčov. Veľmi mi pomohli slovenskí,“ priznáva.

Generálny manažér Hradca Aleš Kmoníček v rozhovore na klubovej stránke naznačil, že od Rybára si pred ďalšou sezónou veľa sľubujú. „Môžeme na ňom postaviť našu hru,“ prezradil. Rybára to potešilo. „Uvidíme, aké mužstvo vedenie poskladá. Chceli by sme totiž zopakovať alebo ešte vylepšiť uplynulú sezónu,“ tvrdí odhodlane.

V reprezentácii sa chce ukázať v dobrom svetle a všetkým dokázať, že pozvánku do prípravy si zaslúžil. Veľmi si cení možnosť reprezentovať svoju krajinu.

Pod dohľadom ho má tréner brankárov Peter Kosa, ktorého svojím výrazným zlepšením v sezóne príjemne prekvapil.

„Z pozície trojky sa vypracoval na tímovú jednotku, chytával pravidelne a bez kolísavých výkonov. Preto je pozvánka do reprezentácie uňho úplne oprávnená. Aké sú jeho šance na účasť na MS? Teraz sú v tíme štyria, teoreticky ešte pripadajú do úvahy ďalší dvaja brankári. Pomaly si chceme brankársku otázku vyjasniť a sústreďovať sa na konkrétnu trojicu. V Patrikovom prípade pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou o boj o pozíciu trojky,“ vysvetľuje Kosa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Rybár