Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mali sme to udržať, priznal Cíger. Lušňák ľutoval svoje nevyužité šance

Začali výborne a opäť sa mohli spoľahnúť na istého Júliusa Hudáčka v bránke. Mali viac z hry i šancí. Doplatili však na neefektívnu koncovku a dve chyby v záverečnej tretine.

14.04.2017 12:58
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger počas zápasu proti Švajčiarsku.
debata (1)

Slovenskí hokejisti po prvý raz v príprave na majstrovstvá sveta (5. až 21. mája v Kolíne a Paríži) prehrali. V Trenčíne podľahli Švajčiarom 1:2. S rovnakým súperom sa stretnú aj v sobotu o 17.00 v Žiline.

Skóre otvoril už v 43. sekunde Andrej Kudrna a najmä v prvej tretine boli zverenci Zdena Cígera jasne lepší. Aj v druhej tretine držali súpera na dištanc, no stále sa im nedarilo pridať poisťujúci druhý gól. Nevyužili ani jednu z troch presilových hier a tak nakoniec po dvoch veľkých chybách v záverečnej časti kapitulovali.

„V tretej tretine sme mali tri či štyri dobré príležitosti, ale nepremenili sme ich. Na druhej strane, Švajčiari svoje dva brejky zužitkovali. Pri oboch situáciách sme si zle prebrali hráčov a následne strieľal hráč sám spomedzi kruhov. To sa brankárovi ťažko chytá. Doplatili sme na slabú koncovku. Tá nás stála víťazstvo,“ vravel strelec jediného gólu domácich.

Brankár Hudáček dostal príležitosť v treťom zápase za sebou a opäť bol výraznou oporou. „Bol to dobrý prípravný zápas, hrali sme dobre, len musíme využiť šance. O našej výhre sme mali rozhodnúť už počas prvých dvoch tretín. V závere sme sa dostali pod psychický tlak, urobili sme dve malé chybičky, ktoré súper využil a strelil dva pekné góly,“ hodnotil starší z bratov Hudáčkovcov.

Slováci boli po zápase smutní z výsledku a nezvládnutého záveru. Veria však, že ak zopakujú výkon zo štvrtka aj dnes, tak Švajčiarov zdolajú.

„Štýl hry by sme meniť nemali. Veď sme lepšie korčuľovali a mali zväčša puk pod kontrolou. Len musíme streliť viac gólov,“ naznačil Hudáček a opísal i jeden z kľúčových momentov štvrtkového duelu:

„Keď som videl, čo chytil švajčiarsky brankár Vladovi Draveckému, tak som tušil, že sa bude zápas lámať. Šťastie sa nám vtedy otočilo chrbtom. Určite sme však odohrali so Švajčiarmi lepší zápas než na februárovom Slovakia Cupe.“

Brankára Hudáčka pochválil aj kapitán Dravecký. „Mali sme mu v závere viac pomôcť. Opäť totiž podal veľmi dobrý výkon. Chyby si rozoberiem a pevne verím, že druhý raz sa nebudú opakovať. Chýbal nám len druhý gól a mohli sme vyhrať,“ prízvukoval.

Trénera Cígera mrzeli nevyužité presilové hry aj slabšia efektivita streľby. „V stredu sme nácviku presiloviek venovali celý tréning. Na ich využívanie však treba vhodných hráčov, ktorí si vedia správne prihrať a využiť moment prekvapenia. Jasné, že chlapcov už strieľať góly nenaučíme. Dôležité však je, že si šance vypracúvame. Veľké zápasy sa niekedy hrajú aj na jeden gól. O to väčšia škoda, že sme to neudržali,“ hovoril Cíger.

Keby som premenil aspoň jednu šancu, vyhráme

Mohol byť hrdina zápasu. Ani jednu z troch veľkých príležitostí v tretej tretine však nevyužil. „Jednoducho to bol smolný zápas. Mali sme viacero šancí, ale chýbal nám kúsok šťastia,“ hovorí reprezentačný útočník Patrik Lušňák (28).

Ako ste videli svoje gólové šance?
Raz som trafil žŕdku, potom zas brankárovo rameno. Markovi Bartánusovi sa puk na chvíľku zamotal do dresu, potom poskakoval popri bránkovej čiare. Chýbal milimetrík. Keby som premenil aspoň jednu šancu, vyhráme. Aj Dravec (Vladimír Dravecký) mal veľkú príležitosť. Škoda…

Čo mrzí viac – nevyužité šance alebo inkasované góly v závere?
Samozrejme, mali sme dať viac gólov. Keď však v závere vedieme 1:0, tak to už musíme udržať a nie dvakrát inkasovať. To nás mrzí asi najviac. V hokeji sa predsa dá vyhrať aj 1:0.

Sprava: Patrik Lušňák a Tomáš Hrnka, obaja zo... Foto: SITA, Tomáš Somr
Patrik Lušňák Sprava: Patrik Lušňák a Tomáš Hrnka, obaja zo Slovenska, a Damien Riat zo Švajčiarska.

Zmenili ste niečo v taktike pred poslednou tretinou?
Nie, o žiadnom bránení sa v kabíne nehovorilo. Hrali sme ďalej svoju hru. Keď vediete o gól, nemá veľmi zmysel meniť systém. Možno tak na posledných päť minút, ale nie celú tretinu.

V ktorej fáze hralo mužstvo najlepšie?
V každej tretine sme hrali dobre. Nerobili sme chyby, nepúšťali súpera k ničomu. Vyčítať si môžeme tie dve chyby v závere. Horší sme určite neboli.

Dá sa v sobotu očakávať podobný zápas?
Opäť do toho dáme všetko. Na videu si rozoberieme chyby v závere, keď sme nechali ich tretieho hráča voľného. Vysvetlíme si to, aby sme vedeli, ako máme takéto situácie riešiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Zdeno Cíger