Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na MS neprídu Gáborík ani Daňo

Už štyria slovenskí útočníci zo zámorskej NHL potvrdili, že sa nepredstavia na majstrovstvách sveta v Kolíne a Paríži (5. až 21. mája).

04.04.2017 10:55 , aktualizované: 16:43
marko daňo Foto: ,
Marko Daňo.
debata (3)

Po Mariánovi Hossovi a Tomášovi Tatarovi oznámili definitívne nie generálnemu manažérovi Róbertovi Švehlovi najnovšie Marián Gáborík z Los Angeles a Marko Daňo z Winnipegu.

Koleno a zmluva

„V utorok ráno som sa rozprával s Mariánom Gáboríkom. Má chronické problémy s ľavým kolenom. Trápi ho čosi pod jabĺčkom. Z účasti na šampionáte sa ospravedlnil. Marko Daňo nemá až takú dobrú sezónu, navyše bol dlhodobo zranený a končí sa mu aj zmluva. S agentom sa preto dohodol, že majstrovstvá sveta vynechá,“ uviedol Švehla.

Reprezentačný tréner Zdeno Cíger už v pondelok naznačil, že s Gáboríkom pravdepodobne nebude môcť rátať. Straty hráčov z NHL ho mrzia. „Marián si potrebuje dať koleno dokopy a možno bude musieť ísť aj na operáciu. Marko bol pôvodne 50 na 50, teraz oznámil, že nepríde. Z mojej pozície to neviem ovplyvniť. Môžem len čakať. Hráči z NHL vždy prinášajú vysokú kvalitu a určite by nám vedeli pomôcť,“ vraví Cíger.

V hre je naďalej príchod oboch brankárov z NHL. New York Islanders s Jaroslavom Halákom aj Tampa Bay s Petrom Budajom však ešte stále bojujú o postup do play off. „Počkáme si, ako to dopadne a potom sa s nimi spojíme. Obaja sú stále 50 na 50. Situáciu Peťa Budaja však komplikuje fakt, že nemá zmluvu na ďalšiu sezónu,“ priznáva Švehla.

Pozorne tiež sleduje, ako sa darí dvojici Hrivík, Cehlárik vo farmárskej AHL. „Marekov klub sa do play off neprebojuje, ale očakávam, že Rangers si ho na vyraďovačku zavolajú hore. Cehlárik pôjde s Providence do play off určite a zatiaľ je aj Boston na postupových priečkach, takže na definitívu si musíme počkať,“ tvrdí.

Krok NHL môže i pomôcť

Vedenie NHL sa rozhodlo neuvoľniť hráčov na budúcoročnú olympiádu. Prekvapilo to reprezentačného trénera a generálneho manažéra?

„Priznám sa, že som nad tým príliš neuvažoval. Musím sa plne sústreďovať na blížiace sa MS. Všetku energiu dávam do toho. Teraz je ešte predčasné hovoriť, či to bude pre nás výhoda alebo nevýhoda. Pre fanúšikov a hokej ako taký je to však zlá správa. Olympijský turnaj stratí čosi zo svojej výnimočnej atmosféry. Doteraz to bol najkrajší turnaj s najlepšími hráčmi. Takmer všetky ligy sa zastavili a pozornosť sa sústreďovala len na súboje najlepších,“ myslí si Cíger.

Aj Švehlovi je ľúto hokejových fanúšikov. „Taký turnaj sa hrá len raz za štyri roky… Pre Slovensko a našich hokejistov to však môže byť aj dobrá správa. Na olympiáde si zahrajú aj chlapci, ktorí by inak takúto šancu nedostali. Môžu sa vďaka tomu ukázať a dostať sa do lepších líg,“ vysvetľuje účastník troch olympiád (1992, 1994 a 1998). Je podľa neho rozhodnutie NHL nemenné a definitívne?

„Je to najmä o hráčoch a ich asociácii NHLPA. Ak budú na vedenie ligy tlačiť, môže sa ešte niečo zmeniť. Stať sa môže čokoľvek. Poznáme stanovisko Alexandra Ovečkina, ktorý je na svoju krajinu extrémne hrdý a vždy chce reprezentovať. Uvidíme, či niečo nevyprovokuje,“ hovorí Švehla.

Teoreticky by negatívne rozhodnutie NHL mohlo pozitívne ovplyvniť starších slovenských hráčov pri prípadnom rozhodovaní o účasti na MS. „Ťažko povedať, je to najmä na nich. Bodaj by ste mali pravdu,“ usmeje sa a dodá: „Pred sezónou absolvovali veľký turnaj Svetový pohár a určite toho majú dosť. Rozhodujúce bude najmä to, či sa dostanú do play off a ako dlho tam vydržia plus ich zdravotný stav.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Daňo #Marián Gáborík #MS v hokeji 2017