Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cingeľ: Pokúsim sa trénerov presvedčiť, že môžem ísť na MS

Na seniorských majstrovstvách sveta ešte nikdy nehral. Ba doteraz nezasiahol ani do prípravy pred šampionátmi.

04.04.2017 07:00
Lukáš Cingeľ Foto: ,
Lukáš Cingeľ.
debata

Záver sezóny mu totiž v predošlých rokoch vždy znepríjemnili zranenia. Teraz je však Lukáš Cingeľ (24) zdravotne v poriadku a pripravený pomôcť trénerovi Zdenovi Cígerovi vyriešiť problém s centrami.

„Od malička som vždy sledoval zápasy na majstrovstvách sveta. Bolo by super, dostať sa tam,“ tvrdí rodák zo Žiliny, ktorý už piatu sezónu pôsobí v Prahe – najprv v Leve a potom v Sparte.

Ako hodnotíte nečakane rýchlu rozlúčku Sparty v play off?
Taký rýchly koniec sme veru nečakali. Najmä, keď sme v Lige majstrov došli až do finále. Možno sme si mysleli, že to bude jednoduchšie a pôjde to samo… Neviem, kde sa stala najväčšia chyba. Play off sme jednoducho nezvládli a je to škoda. Prvý aj druhý zápas štvrťfinálovej série s Brnom sme začali výborne, ale nedokázali sme ich dotiahnuť do víťazného konca. Chýbalo málo a séria mohla mať iný priebeh aj koniec – nie 0:4 na zápasy.

Už to prebolelo?
Zatiaľ veru nie. Stále sa na to niekto pýta, takže sa na to ani nedá zabudnúť. Ešte budeme všetci veľa rozmýšľať, prečo sme štvrťfinále nezvládli. V klube si nás nechali o dva týždne dlhšie, rozoberali sme sezónu na viacerých mítingoch. Nebolo to nič príjemné, no celkom pochopiteľné. Každopádne, nič už na tomto fakte nezmeníme. Som rád, že teraz môžem byť s chalanmi z reprezentácie a zabojovať o účasť na majstrovstvách sveta. Už sa teším na zápasy s Dánskom.

Ako vyznie hodnotenie celej sezóny?
Začiatok bol náročnejší, keďže sme mali dosť nabitý program. Neviem, či nás Liga majstrov obrala o sily, ale aj vzhľadom na záver základnej časti, keď sme sa dotiahli na tretie miesto, som očakával, že to bude v play off oveľa lepšie. No vidíte, také je play off. V českej lige sa okrem nás porúčal už vo štvrťfinále aj Třinec a na Slovensku tiež nik nečakal, že Košice vypadnú s Martinom.

Ostávate v Sparte?
Mal by som pokračovať v Prahe, ešte mám platnú zmluvu.

Tréner Cíger sa musí zaobísť bez viacerých ostrieľaných centrov (Viedenský, Réway, Marcinko). Vnímate to ako väčšiu šancu dostať sa na šampionát?
Vôbec som nad tým takto nepremýšľal. Budem to brať deň za dňom a týždeň za týždňom. Uvidíme, ako to vypáli. Predošlé roky som sa do záverečnej prípravy ani nezapojil. Vždy som sa zranil. Dúfam, že teraz budem zdravý a všetko pôjde ako má. Od malička som vždy sledoval zápasy na majstrovstvách sveta. Bolo by super dostať sa tam. Pozeral som aj predošlé šampionáty, v Ostrave som sa bol na chlapcov aj pozrieť.

Trúfate si odhadnúť, aká je vaša pozícia v kádri?
Vôbec nie. Tréneri síce vedia hráčovi naznačiť, aké s ním majú plány, no teraz by to bolo ešte zbytočné. Je len začiatok prípravy – ešte nemá asi nikto isté, či pôjde na šampionát. Moja výhoda by mohla byť, že som bol na každej akcii počas sezóny a tréneri ma tak dobre poznajú.

V rámci prípravy odohrá reprezentácia osem zápasov. Čo v nich bude najdôležitejšie?
Nebudú to jednoduché zápasy. Treba v nich trénerov presvedčiť, že máme na to, aby sme šli na majstrovstvá sveta. Dôležité je zapadnúť do koncepcie a plniť to, čo od vás tréner chce. Nemá zmysel sa špeciálne ukazovať či presadzovať na úkor spoluhráčov, treba hrať tímovo.

Môže byť pre vás výhoda, že ste v tíme až štyria sparťania?
To neviem povedať. Nejaké zápasy sme odohrali aj spoločne v päťke, no nastupovali sme aj v rôznych formáciách. Uvidíme, ako to tréner tentoraz poskladá.

Gernát už trénoval

Cingeľov spoluhráč zo Sparty Martin Gernát sa pripojil k tímu už v závere minulého týždňa. Pre bolesti kľúčnej kosti vtedy ešte netrénoval. V pondelok však už vykorčuľoval na ľad. „Mal som tam zápal. Ešte to trochu bolí, ale už by to malo ísť. Zlomené to nie je, ani väzy nie sú poškodené, takže to len potrebovalo čas,“ prezradil 23-ročný obranca dobrú správu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Cingel #MS v hokeji 2017