Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čajkovský: Ak pôjdem na šampionát, bude to pre mňa výnimočné

Mal by byť jedným z hlavných stavebných kameňov reprezentačného tímu na májových majstrovstvách sveta v Kolíne a Paríži.

31.03.2017 08:00
Michal Čajkovský Foto: ,
Michal Čajkovský.
debata

Ofenzívne ladený obranca s vynikajúcimi fyzickými parametrami vymenil v novembri českú extraligu a pražskú Spartu za Kontinentálnu hokejovú ligu v Jekaterinburgu. Súťaž si pochvaľuje.

„Individuálne sa mi darilo. Som so všetkým spokojný. Len škoda, že sme nepostúpili do play off,“ tvrdí Michal Čajkovský (24).

Oddýchli ste si pred štartom prípravy?
Trošku. V klube sme po skončení základnej časti dostali päť či šesť dní voľna a potom sme naskočili späť do tréningového rytmu. Spoluhráči trénujú ešte aj teraz. Som rád, že nemusím byť s nimi, ale som tu s chlapcami z národného tímu. Do kempu som sa tešil.

Ako sa vám páčilo v Rusku?
Bolo to fajn. Len škoda, že sa nám nepodarilo postúpiť do play off. Všetci sme v to verili. No taký je hokej, nie vždy vám všetko vyjde.

V dvadsiatich stretnutiach ste nazbierali päť gólov a desať asistencií. Spokojný?
V tomto smere to bolo ozaj veľmi dobré. Dostával som veľa priestoru, hrával presilové hry a body vďaka tomu pribúdali.

Aký najvtipnejší zážitok ste si priniesli?
Veľa vtipného tam nebolo, keďže nás trénoval Vladimir Krikunov. Je to pán zo starej ruskej školy, vyznačuje sa tvrdým drilom. Stále sa maká a všetkého je veľa. Mal svoje špecifické metódy. Chalani mi však o tom hovorili vopred, takže som bol na to pripravený. Na nové prostredie som si zvykol veľmi rýchlo, nemal som s ničím problém.

S klubom máte zmluvu aj na ďalší ročník. Ako sa vám pozdáva KHL?
Som rád, že v nej pôsobím. V hokejovom živote sa musíte stále posúvať ďalej. Musíte mať nové ciele, aby ste vedeli, prečo makáte a hráte. Som rád, že som sa príchodom do KHL posunul zase o krôčik vyššie. Je len na mne, a čiastočne aj na šťastí, ako to pôjde ďalej.

Chlapci snívajú skôr o tom, že si zahrajú v NHL než v KHL…
Jasné, že som o ruskej lige v detstve nesníval. No som rád, že som v KHL dostal šancu. Chcem sa ukázať v dobrom svetle. A NHL? Bolo by pekné, keby som v nej raz dostal šancu. Treba si na to počkať. Vo veľkej miere to záleží na tom, ako sa mi bude dariť. Určite by som to šiel vyskúšať.

V čom vidíte vo svojej hre najväčšie rezervy?
Hokejista musí stále pracovať na všetkom a zdokonaľovať sa. Asi by som mohol trošku zlepšiť hru v obrane. Snažím sa hrať moderný hokej, tlačiť sa do útoku a občas sa mi pritrafí nejaká chybička. Dá sa však na tom pracovať.

Vlani vám šampionát ušiel pre zdravotné problémy, tréner Zdeno Cíger neskrýval, že ho to mrzelo. Aj teraz máte jeho veľkú dôveru. Ako to vnímate?
Je to super pocit. Som rád a vážim si, že mi tréner dôveruje. Snažím sa mu to splatiť na ľade. Hrať dobre a nesklamať ho.

Čo pre vás znamenajú majstrovstvá sveta?
Majstrovstvá sveta sú pre mňa veľká vec. Každý chalan, ktorý hrá hokej, na nich túži hrať. Aj preto hráme hokej, aby sme mohli reprezentovať svoju krajinu. Bude to pre mňa niečo výnimočné, ak sa dostanem do mužstva.

Nechali ste si narásť vlasy. Čo vás k tomu priviedlo?
Mám ich, odkedy som odišiel do Ruska. Bola tam poriadna zima, tak som sa nestrihal. Zatiaľ to nechávam tak, uvidím, ako dlho mi to vydrží (smiech). Predtým som vždy chodieval ostrihaný dohola. Kamaráti sa mi smiali, že ma vidia prvýkrát s vlasmi. No aj tak mám väčšinou na hlave prilbu alebo šiltovku.

Necelé dve sezóny ste strávili v Sparte. Pražania nečakane vypadli v play off už vo štvrťfinále. Rozoberali ste to s niekdajšími spoluhráčmi?
Volal som s nimi. Je škoda, že im play off nevyšlo. Ukázalo sa, že Brno bolo veľmi silný súper. Vyraďovacia časť býva krutá. Sparta mala dovtedy dobrú sezónu. Škoda, že prehrala vo finále Ligy majstrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Čajkovský