Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanadská mašina hrala ruský hokej. Zahanbí opäť súperov?

Zničili každého, kto sa im postavil do cesty. Hviezdami nabité výbery súperov sa len zaskočene prizerali na drvivý víťazný pochod za majstrovskou trofejou.

09.05.2016 16:06
kanada, kanadania, hokej, ms 2015, tyler seguin Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Hokejová renesancia, ktorú vlani predviedli Kanaďania na 79. majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave, vyráža dych. Kolíska hokeja oslavovala v Česku jubilejný 25. titul majstrov sveta.

Článok je súčasťou prílohy denníka Pravda k MS v hokeji

Zdrvujúcim finálovým víťazstvom 6:1 nad Ruskom sa zapísala do histórie a vryla do pamäti fanúšikov. Na šampionáte každý z desiatich duelov vyhrala v riadnom hracom čase a od Medzinárodnej hokejovej federácie si odniesla prémiu milión frankov.

Strápnili aj obhajcu titulu

V podaní zverencov Todda McLellana zarezonovala hra aj výsledky. V skupine nastrieľali desať gólov Nemecku aj Rakúsku, vo štvrťfinálovej fáze vyprevadili domov Bielorusko debaklom 9:0.

„Vyšli na ľad a ukázali len priemerný hokej. Prehrať 0:9 vo štvrťfinále majstrovstiev sveta sa nedá nazvať inak, ako hanbou. Kanada sa ťažko zdoláva, ale nemôžete prehrať tak katastrofálne,“ nešetril svojich krajanov bieloruský premiér Alexander Lukašenko.

Vo vyraďovacej fáze inkasovali Kanaďania len raz a aj to v čase, keď už o nič nešlo. V 53. minúte zápasu finále, za stavu 6:0, skorigoval ruský debakel Jevgenij Malkin. Tvrdá kritika prišla okamžite. „Prečo hrala ruský hokej Kanada a nie my?“ pýtal sa s horkou príchuťou Sovetskij Sport, ktorý doplnil denník Kommersant: „Kanaďania nám vo finále ukázali, čo je to majstrovská úroveň hokeja.“

Pražské finále malo pre ruské hviezdy trpkú príchuť. Túžili po obhajobe zlata z Minska 2014, no v O2 aréne boli len sparingpartnerom vysokého víťazstva Kanady. Kyslé tváre preberajúce si strieborné medaily to nevydržali. Väčšina hráčov vedená Iľjom Kovaľčukom odišla ešte pred ukončením korunovácie nového šampióna do šatne.

Celú situáciu verne dokumentuje útočník St. Louis Blues Vladimír Tarasenko. „Takto nemôžeme hrať. Musíme sa ospravedlniť našim fanúšikom. Bolo to frustrujúce a trápne,“ vyhlásila hviezda NHL, ktorá si striebornú medailu nezavesila na krk. Držala ju len v ruke.

Kanada strelila na šampionáte ohromných 66 gólov v desiatich zápasoch. Ľahkosť, s akou menila skóre vo svoj prospech, bola fenomenálna. Na MS 2015 úplne vyvrátila mýtus o tom, že vo svetovom hokeji už niet ľahkého súpera.

„Nechceli sme upustiť od svojho štýlu hokeja – bez ohľadu na výšku skóre alebo mena súpera. Tlačili sme jeden na druhého, aby sa zlepšoval od zápasu k zápasu. To najlepšie sme si nechali na záver,“ vyhlásil Sidney Crosby. Ten sa po šampionáte pridal k svojim ôsmim krajanom. Ako člen Triple Gold Clubu (zisk zlata z olympijských hier, majstrovstiev sveta a Stanleyho pohára).

Šatan: Boli nezastaviteľní

Nádherný hokej potvrdzujú aj štatistiky. Javorové listy využili každú tretiu presilovku, v oslabení inkasovali iba raz z 21 pokusov súperov, v priemere dostali najmenej gólov na zápas – len 1,5. Rešpekt vzbudzuje aj celkové skóre 66:15. Prvými tromi v hodnotení produktivity boli Jason Spezza, Jordan Eberle a Taylor Hall. „Za to, čo predviedli Kanaďania na týchto majstrovstvách sveta, im patrí veľké ďakujem,“ rozplýval sa švédsky denník Expressen.

Superlatívmi nešetril ani bývalý dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan. „Ukázali najlepšiu organizáciu hry v obrane aj v útoku. Mali veľký prehľad v hre a efektivitu v koncovke. Zároveň dali odpoveď na otázku, kde sa hrá najlepší hokej na svete. Ak sa dajú dokopy veľmi dobrí hráči z NHL, sú prakticky nezastaviteľní,“ hovoril po turnaji.

Z minuloročného kádra nezostal kameň na kameni. Obhajca titulu pocestuje do Ruska len s tromi pamätníkmi minuloročnej zlatej jazdy – Taylorom Hallom (Edmonton), Ryanom O’Reillym (Buffalo) a Mattom Duchenom (Colorado).

„Jedným z najkrajších pocitov na svete je mať na sebe dres v národných farbách a reprezentovať rodnú krajinu. Mám už niekoľko pozitívnych skúseností v tomto smere. Verím, že v Rusku pridám ďalšiu,“ vyhlásil Duchene.

Favoritov na zosadenie Kanady zo zlatého trónu je hneď viacero. Najväčšími sú Rusi. Pre nich by bolo víťazstvo pred vlastnými fanúšikmi hojivou náplasťou a sladkým zabudnutím za zbabrané finále MS 2015. Do širšieho okruhu ašpirantov na zisk trofeje patria tradične aj Švédi, Fíni, Američania alebo Česi. Tých povedie predchodca Zdena Cígera na slovenskej reprezentačnej lavičke Vladimír Vůjtek.

Podarí sa Kanade obhájiť majstrovský titul? Alebo spozná najrýchlejšia kolektívna hra na svete nového šampióna?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji