Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tri body s USA znamenajú postup. Napravia si Slováci dojem?

Postupová matematika býva zradná. Raz stačí na prienik do play off desať bodov, inokedy je aj dvanásť málo.

17.05.2016 06:00
Slovensko, gól, radosť, MS 2016 Foto: ,
Gólová radosť slovenských hokejistov. Užijú si ju aj v zápase proti USA?
debata (7)

Pred posledným hracím dňom hokejových majstrovstiev sveta je však v základnej B-skupine všetko jednoznačne dané. Slováci a Američania si to o štvrťfinále rozdajú v priamom súboji v utorok o 11.15 v Petroh­rade. Zámorskému tímu stačí bod, zverenci Zdena Cígera potrebujú vyhrať v riadnom hracom čase. Ak sa im to podarí, s deviatimi bodmi vytvoria nové minimum postačujúce na postup.

Slovákom je takáto situácia dobre známa. Pred troma rokmi v Helsinkách nečakane zakopli s Lotyšskom (3:5) a Rakúskom (1:2 sn), nestačili ani na Rusko (1:3) a postup do osmičky tak po troch prehrách po sebe zachraňovali v poslednom stretnutí – s USA. Vyhrali 4:1 a vo štvrťfinále takmer vyradili domácich Fínov. Američania to nakoniec dotiahli k bronzu.

Jediný a výrazný rozdiel je v tom, že vtedy už mali Američania istotu postupu do štvrťfinále, zatiaľ čo teraz oň musia tvrdo bojovať.

„Minulosť a štatistiky neriešim. Snažím sa hrať vždy naplno bez ohľadu na dôležitosť stretnutia a toho, čo sa dialo pred ním. Čo bolo kedysi, nie je podstatné. Hráme proti úplne inému mužstvu v jemne odlišnej situácii a iný tím máme aj my. Nabudíme sa a na ľade odovzdáme všetko,“ tvrdí kapitán Andrej Sekera, ktorý bol v tíme aj v roku 2013.

Slováci sa trápia v koncovke, neskórovali sedem tretín, a obzvlášť v presilových hrách. Recept na USA preto znie celkom jednoducho – zlomiť streleckú smolu a využiť početné výhody. Ak sa Sekera a spol. dostanú do dvojgólového vedenia, mohlo by to mladé mužstvo súpera nalomiť. „Základ je udržať sa v útočnej tretine a vyhrať tam vhadzovanie. Presilovky musíme hrať jednoducho. Žiadne vymýšľanie. Nacvičovali sme si situácie, ktoré sú na širokom klzisku najlepším riešením. Nie prihrávky cez piatich hráčov a cez hokejky, len strela, clonenie, dôraz a dorážky,“ naznačuje Sekera.

„Musíme si vytvárať viac šancí, a keď ich už máme, tak aj premeniť. Nemám recept, ako zlomiť prekliatie. No je to najmä o hlave. Potrebujeme sa všetci nastaviť tak, že chceme dať gól a urobíme pre to všetko. Američania hrajú podobne ako Kanada, ale nemajú až taký silný tím, čo by sme mohli využiť. Nemáme už čo stratiť. Naopak, toto je posledná možnosť napraviť dojem z doterajšieho vystúpenia,“ pridáva sa najproduktívnejší muž slovenského tímu Tomáš Jurčo (2+3). Libor Hudáček naznačuje, že zdolať USA je v silách slovenského výberu. I napriek štyrom prehrám za sebou. Cez víkend podľahlo mužstvo vysokým favoritom Kanade a Fínsku zhodne vysoko 0:5.

„Zápas s USA je pre nás akoby štvrťfinále. Tak ho musíme brať a tak sa i k nemu postaviť. Američanov už zdolali aj Nemci, takže to musí byť aj v našich silách,“ tvrdí presvedčivo mladší z bratskej dvojice Hudáčkovcov. „Som rád, že máme postup vo svojich rukách. Čaká nás ťažký zápas, podľa ktorého si nás budú ľudia pamätať. Urobíme všetko pre to, aby sme vybojovali postup,“ dopĺňa ho starší Július.

V nedeľu držali Slováci polovicu zápasu krok s Fínskom, no zlomili ich dva góly v priebehu 41 sekúnd v 32. min. Keďže ich opäť zradila efektivita v koncovke, nemali nárok na zvrat a nakoniec utrpeli po dvoch góloch v poslednej minúte nepríjemný debakel 0:5.

„Fíni dali góly, my nie. Hrali sme zle – križovanie fungovalo možno 30 rokov dozadu, dnes sa hrá jednoducho a priamočiaro. No dostali sme ešte jednu šancu a chceme ju využiť. Kvôli zápasom, v ktorých ide o všetko, hráme hokej. Aspoň si niektorí chalani vyskúšajú, aké je to hrať pod takým veľkým tlakom,“ dodáva Sekera.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji