Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanaďanov prekvapil Putin. Najviac žiaril tínedžer Laine

Kanaďania potvrdili úlohu hlavného favorita, Fíni potešili atraktívnym aj efektívnym hokejom, vo štvrťfinále sa trochu nečakane objavili Dáni a o najväčšie prekvapenie sa postarali Maďari, hoci z elitnej kategórie nakoniec vypadli.

24.05.2016 17:20
Corey Perry Foto: ,
Corey Perry prebral trofej od prezidenta Ruska Vladimira Putina.
debata (4)

Majstrovstvá sveta v Moskve a Petrohrade priniesli mnoho pamätných či výnimočných okamihov plných radosti i smútku. Vybrali sme päť, ktoré nás najviac zaujali.

Mlaď zatienila aj hviezdy

Prvé tri priečky v kanadskom bodovaní si podelili členovia bývalého elitného útoku SKA Petrohrad Šipačov (29), Panarin (24) a Dadanov (27), no štvrtý najproduktívnejší bol supertalent Patrik Laine, ktorý len pred mesiacom oslávil osemnáste narodeniny. Vychádzajúcu hviezdičku fínskeho aj svetového hokeja vyhlásili za najužitočnejšieho hráča turnaja. Príliš za ním nezaostal jeho spoluhráč Sebastian Aho, ktorý v semifinále zničil Rusov dvoma gólmi. Najproduktívnejším Američanom bola očakávaná jednotka tohtoročného draftu Auston Matthews a o rok starší Connor McDavid z Kanady zas strelil víťazný gól vo finále.

Putin sa objímal s Kanaďanmi

Najväčším prekvapením finále medzi Kanadou a Fínskom (2:0) nebol výsledok ani priebeh stretnutia. Suverénne najväčšie ovácie si vyslúžil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý je veľký priaznivec najrýchlejšej kolektívnej hry. Nečakane sa objavil na ľadovej ploche, aby zablahoželal obom tímom k zisku medailí. „Ďakujem Kanade za to, že svetu dala tento úžasný a fascinujúci šport,“ povedal a po odovzdávaní pohára pre majstrov sveta sa vrúcne objal s prekvapeným kapitánom Kanady Coreym Perrym. Niektorí Perryho spoluhráči neváhali a tiež využili príležitosť podať si ruku s jedným z najmocnejších mužov sveta.

Smutná Vůjtekova rozlúčka

Fíni prešli skupinovou fázou bez jediného zaváhania, no azda ešte viac prekvapili v A-skupine Česi. Len málokto čakal, že výber Vladimíra Vůjteka s minimom skúseností, v ktorom bolo až štrnásť debutantov na MS, môže zdolať Švédov a Rusov a do štvrťfinále postúpiť z prvej priečky. Už stretnutia v skupine (4:3 sn s Lotyšskom a 1:2 sn s Dánskom) však ukázali, že nádejný český tím má stále rezervy, a to najmä v okamihoch, keď musí tvoriť hru. Naplno sa to potvrdilo v kľúčovom zápase s podceňovanými Američanmi. Rozlúčka vynikajúceho trénera s profesionálnou kariérou tak dostala horkú príchuť.

Radosť i žiaľ po maďarsky

V prvom zápase so Slovenskom bolo dve tretiny vidieť priveľký rešpekt na ich hokejkách. Nedarili sa im prihrávky a trápili sa v medzihre. Problém zverencov Richa Chernomaza bol v ďalších stretnutiach najmä v koncovke, preto postupne podľahli Kanade 1:7, Francúzom 2:6, Fínom 0:3 a Američanom 1:5. V zápase s Bielorusmi si všetko vynahradili, jasného favorita zdolali 5:2 a v elitnej kategórii MS vyhrali po 77 rokoch. Víťazstvo oslávili vo fanzóne s fanúšikmi, no zostupu sa i tak nevyhli. V poslednom zápase nestačili na Nemcov (2:4) a Bielorusi, ktorým už stačil na záchranu bod, zdolali Francúzov 3:0.

Slovenské trápenie

Neskúsenosť, herné výpadky a mizerná koncovka. Slovenskí hokejisti sa v Petrohrade od tretieho súboja s Nemeckom (1:5), ktorý absolútne nezvládli, trápili. S Bielorusmi štyrmi inkasovanými gólmi v tretej tretine zbytočne stratili výborne rozohraný duel a následne nestrelili ani gól Kanade i Fínsku. Napriek tomu priali zverencom Zdena Cígera všetky okolnosti aj šťastena a v záverečnom súboji s USA dostali ešte jednu šancu zabojovať o štvrťfinále. Potrebovali vyhrať v riadnom hracom čase, mali viac z hry a podali azda najlepší výkon na turnaji, no bod za prehru po predĺžení poslal ďalej Američanov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2016