Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Višňovský: Fínski mladíci nám ukázali cestu

Šampionát v Moskve a Petrohrade si užíval viac než predošlé, ktoré tiež sledoval len v televízii. Ľubomír Višňovský (39), ktorý po uplynulej sezóne ukončil svoju úspešnú hokejovú kariéru, chváli za výkony Fínov aj Kanaďanov.

24.05.2016 06:00
ľubomír višňovský, Foto:
Ľubomír Višňovský.
debata (1)

„Fínov mi bolo vo finále celkom ľúto, ale Kanaďania zahrali vynikajúco a jednoducho boli lepší,“ tvrdí bývalý dlhoročný slovenský reprezentačný obranca.

Súhlasíte, že do finále sa prebojovali oba tímy zaslúžene?
Jednoznačne sa v ňom stretli dva najlepšie tímy na turnaji. Počas majstrovstiev sveta ma najviac zaujali Fíni svojou hokejovou vyspelosťou – aj u mladých hráčov – a tým, ako im perfektne fungoval systém. Hrali a korčuľovali takmer dokonalo. Dodržiavali všetko do poslednej bodky.

Ako sa vám pozdávali Kanaďania?
Neboli takí výrazní ako vlani, ale v najdôležitejšom zápase zdolali Fínov práve ich zbraňami, ich systémom. Neurobili žiadnu chybu, hrali pozorne v obrane a najmä kolektívne – päť hráčov spoločne dopredu a päť dozadu. Nikam sa neponáhľali, nepokazili žiadnu akciu a aj útočníci sa poctivo vracali. Navyše si dávali pozor na fauly. Predviedli presne to, čo zdobilo až po finále Fínov.

Tréner Bill Peters nemal k dispozícii také hviezdy ako Todd McLellan pred rokom. Ako to, že Kanaďania napriek tomu zvládli play off na výbornú?
Vlani bola Kanada úplne inde než ostatní. Mala tím nabitý obrovskou kvalitou a celé majstrovstvá sveta boli o jej jednoznačnej dominancii. Teraz sa potvrdilo, že môže pokojne poskladať tri alebo štyri výbery, ktoré budú zdolávať ktorýkoľvek európsky tím.

Postrehli ste, ako veľmi sa zmenil štýl hry Kanaďanov na MS za ostatné roky?
V súčasnosti majú trošku iný prístup k tvorbe kádra pre šampionáty. V minulosti chodili na MS hráči takmer čisto pre zábavu – vraveli im, choďte na pivo a zahrajte si hokej. Keď prehrávali alebo sa im niečo nepáčilo, šli do toho natvrdo s myšlienkou, že ak nevyhrajú, tak súpera aspoň poriadne zbúrajú. Teraz posielajú na šampionáty najmä mladých šikovných chlapcov, ktorí hrajú kombinačný hokej. Tí sa chceli aj teraz, krátko pred Svetovým pohárom, vytiahnuť.

Čo sa vám ešte na šampionáte páčilo?
Zo začiatku ma veľmi milo prekvapili Česi, ktorí hrali ozaj dobre. Na to, aký mali mladý a neskúsený tím, hrali veľmi pekný hokej. Prekvapilo ma, že ich Američania zdolali. Zámorský celok nehral spočiatku najlepšie, ale štvrťfinále aj semifinále mu celkom vyšlo. Menej skúsení českí hráči mali v hlavách, že musia vyhrať. To je úplne iné ako v skupinovej fáze, kde máte po zaváhaní šancu ešte to napraviť. Američania im navyše nepasovali ani štýlom hry. Česi boli vo štvrťfinále lepší, ale nedali dosť gólov a nevyhrali.

Prežívali ste – teraz už ako bývalý hokejista – šampionát inak ako v minulosti?
Bol som viac uvoľnený. Nesledoval som už zápasy s cieľom zlepšovať sa a všímať si, čo kto robí, napríklad pozične. Viac som sa na hokej pozeral komplexne, tímovo. Zabával som sa aj na tom, že som si všímal hráčov, s ktorými som hrával. Priznávam, stále ma to ťahá na ľad. Keby mi slúžilo zdravie aj tento rok by som zabojoval o nomináciu, ale nešlo to.

Ktorá z individualít vás najviac upútal?
Asi najviac sa mi páčil Kanaďan Matt Duchene. Hral výborne. Samozrejme, okrem neho mi imponovali najmä mladí Fíni – Aho, Laine a ďalší šikovní mladí chlapci. S obrancom Villem Pokkom som sa v minulosti stretol v jednom z prípravných kempov pred sezónou v NHL. Na všetkých bolo vidieť, aký veľký progres robia. Je neuveriteľné, koľko priestoru im doprial tréner. Chlapci ho stopercentne zúročili a za dôveru sa trénerovi odvďačili. Veľmi sa mi páčil celý ich systém a to, ako to mali zložené. Je to ukážka, že sa hokej dá robiť aj s mladými chalanmi, ak ich doplníte pár skúsenejšími hráčmi. Máme sa od koho učiť. Aj Fíni mali pred pár rokmi problém, keď dlhšie nevedeli získať medailu. Rozhodli sa prekopať celý systém a teraz ryžujú jednu medailu za druhou.

Čo najviac chýbalo slovenskému výberu, aby sa mohol priblížiť k Fínom a Kanaďanom?
Chlapci, ktorí boli v Petrohrade, ešte neodohrali dostatok ťažkých zápasov. Potrebujú zvládať plných 60 minút bez chýb, aby vydržali dodržiavať systém. Nie sú ešte dostatočne hokejovo vyspelí. Úroveň svetového hokeja je momentálne niekde inde, nestíhame za najlepšími a robíme zbytočné fauly hokejkami, lebo nekorčuľujeme. V tomto sme veľmi pozadu. Mali sme na MS mladý výber, ale o omlaďovaní sa hovorí už niekoľko rokov. Dôležité je, aby sa dala dokopy nejaká kostra a hráči z nej pravidelne dostávali príležitosť na šampionátoch tak, aby sa zdokonaľovali a za tri-štyri roky zobrali na seba zodpovednosť a rozhodovali náročné zápasy.

Blíži sa termín vášho rozlúčkového zápasu (11. augusta). Ako prebiehajú prípravy naň?
Je toho dosť. Do týždňa alebo dvoch sa uskutoční tlačová konferencia, kde by sme chceli predstaviť viaceré detaily stretnutia vrátane dresov. Osobne sa snažím trošku na suchu držať v kondícii, aby som to zvládol, ale na ľad nechodím.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #MS 2016 v hokeji