Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanaďania hrali jeden pre druhého. Fínov zničili precíznou defenzívou

Rok sa stretol s rokom a vo svetovom hokeji na jeho najvrchnejšom poschodí sa nič nezmenilo. Kanaďania obhájili titul majstrov sveta a ich médiá po finálovom triumfe nad Fínmi (2:0) opäť vytiahli titulok s otrepanou frázou, že ich hráči si to najlepšie nechali na koniec.

23.05.2016 11:00
debata
Corey Perry prebral trofej od prezidenta Ruska... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Corey Perry Corey Perry prebral trofej od prezidenta Ruska Vladimira Putina.

Pred rokom Kanaďania dosiahli na svetový titul bezbolestne a suverénne, teraz museli cestou za zlatom okúsiť aj prehru a prekonať viac náročnejších prekážok. V Moskve či Petrohrade to zďaleka nebol kanadský valec z Prahy, ale ani výber okolo kapitána Coreyho Perryho nebol natoľko kvalitný ako „Dream Team“ Sidneyho Crosbyho z roku 2015.

Rečou čísel Kanaďania v Rusku strelili o 20 gólov menej ako ich zlatí predchodcovia v Česku, v základnej skupine prehrali na nulu s Fínmi (0:4) a v semifinále museli otáčať nepriaznivý stav 2:3 proti odhodlanému susedovi z USA.

Na finále sa však prichystali najlepšie, ako mohli. Kreatívnym Fínom povolili iba 16 striel na bránku a prakticky počas celého zápasu sa nedostali pod súvislejší tlak vo svojej obrannej tretine. Výsledkom bol shutout brankára Cama Talbota, jeho štvrtý na šampionáte.

"Predviedli sme výborné kolektívne bránenie. To bol základ úspechu. Podstatné je, že sme sa poučili z prvého zápasu proti Fínom. Mužstvo, ktoré hralo vo finále pred Talbotom, bolo lepšie ako to, ktoré nastúpilo proti tomu istému súperovi v skupine,“ glosoval tréner Kanaďanov Bill Peters.

Finále MS v hokeji v obrazoch Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Corey Perry s trofejou pre majstrov sveta.

"Snažili sme sa zachytávať ich prihrávky už v strednom pásme a v útoku sme im toho veľa nedovolili. A keď aj predsa len niečo prešlo až k bránke, stál tam úžasný Talbot,“ hodnotil kanadský útočník Connor McDavid. Iba 19-ročný mladík celý šampionát čakal na gólové naplnenie svojej výbornej hry pre tím, ktorá mu priniesla osem asistencií. Dočkal sa symbolicky vo finále, po ktorom sa stal najmladším hráčom v histórii so zlatým hetrikom z MS do 18 rokov, 20 rokov aj dospelých.

"Boli sme rýchlejší a lepšie sme ovládali puk. Našou snahou bolo, aby sa hralo čo najviac v obrannom pásme súpera a tento zámer nám vyšiel. Keď sa pozrieme na strely na bránku, dominovali sme viac než dvojnásobne. Súperovi však opäť zachytal brankár, to ich držalo až do konca v hre,“ uviedol útočník Matt Duchene, s 10 bodmi druhý najproduktívnejší Kanaďan na šampionáte.

"Mali sme to veľmi náročné. Ich kolektívna defenzíva nám zabraňovala robiť veci, na ktoré sme boli zvyknutí počas celého turnaja. Nevedeli sme si vytvoriť šance, kanadské víťazstvo je zaslúžené,“ uznal skúsený fínsky útočník Jussi Jokinen. "Forčekovali nás tak dôsledne, že sme mali problém založiť akciu a dostať puk na opačný koniec klziska,“ pridal postreh ďalší útočník zdolaných finalistov Antti Pihlström.

V hokeji na úrovni MS dlhodobo platí, že je takmer nemožné získať titul v domácom prostredí a veľmi náročná je aj úspešná obhajoba. To druhé Kanaďania dokázali naposledy predtým v rokoch 2003 a 2004 a po nich už len Rusi v sezónach 2008 a 2009. Recept súčasného kanadského tímu na úspech je zdanlivo jednoduchý – produkovať hokej s totálnym nasadením a obetovanie sa jeden pre druhého.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

„Sme mladí a máme chuť do hokeja. A radi hráme jeden pre druhého,“ vystihol podstatu obranca Morgan Rielly. "Pred súbojom s Fínmi sme si povedali, že aj keď sme celý turnaj odohrali ofenzívne naladení, finále musíme rozhodnúť v defenzíve. Fíni majú príliš dobrých útočníkov na to, aby sme ich púšťali do ofenzívy. Premietli sme si v hlavách náš prvý zápas a chceli hrať inak. Zlato je odmena za našu snahu,“ skonštatoval útočník Mark Scheifele.

Kanaďania finálovým triumfom „ukradli“ Fínom šancu stať sa prvou krajinou histórie, ktorá v jednej sezóne získa zlato na šampionátoch troch mužských kategórií (A, do 20 rokov a do 18 rokov).

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji