Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny kanonier Bondra: Hokej mi dal všetko. Pripravil ma na život

Ocenenia zbiera aj po dlhej a úspešnej kariére. Peter Bondra (48) bývalý skvelý zakončovateľ, vstúpil v nedeľu, posledný deň majstrovstiev sveta v Moskve, do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Doplní v nej počet Slovákov na sedem.

22.05.2016 17:00
Peter Bondra tréning Foto:
Peter Bondra na korčuliach v čase, keď už s aktívnych hokejom skončil.
debata

„Považujem to za veľkú poctu. Vnímam ju ako ocenenie za to, čo som v hokeji dosiahol,“ vraví strelec zlatého gólu z majstrovstiev sveta 2002 v Göteborgu.

Bol najdôležitejší vo vašej kariére?
Dá sa povedať, že áno. Rozhodol o nečakanom a historickom titule majstrov sveta pre Slovensko. Navždy mi ostane v pamäti, ako aj spontánne oslavy v dejisku i po prílete na Slovensko.

Už máte hotový príhovor? Naznačíte, čo je jeho hlavným motívom?
Má byť krátky, takže nespomeniem všetko, čo by som chcel. Určite nezabudnem pripomenúť zlatý šampionát v Göteborgu. Hlavným motívom bude poďakovanie všetkým, ktorí majú zásluhu na mojom hokejovom raste. Som nesmierne vďačný trénerom, spoluhráčom, fanúšikom, najviac však mojej rodine a blízkym. Aj preto ma veľmi teší, že v Moskve ma sprevádza manželka s dcérou a dvomi synmi. Som rád, že oceňovanie uvidia na vlastné oči.

Dosiahli ste v hokeji viac než ste očakávali?
Pri takejto nevšednej udalosti si v mysli premietnete film z kariéry, zamyslíte sa, ako sa vyvíjala. Na jej začiatku som nikdy neplánoval, že budem hrať v NHL, ani som o nej poriadne nevedel a o nej nesníval. Keď sa však naskytla šanca, usiloval som sa využiť svoj potenciál najlepšie, ako som vedel. V zámorí bolo pre mňa všetko nové. Hokej ma stiahol do silného prúdu, a keď som sa v ňom udržal, šlo už všetko hladšie. Hokej mi dal všetko, vychoval ma k určitým pravidlám a hodnotám, ktoré v živote uplatňujem dodnes. Osvojil som si, že keď pracuješ a snažíš sa na sto percent, úspech spravidla príde. Týka sa to kolektívu i jednotlivca.

Kto a kedy vám oznámil, že v Moskve vojdete do Siene slávy IIHF?
Ešte pred Vianocami mi zavolal prezident IIHF René Fasel. Bol to veľmi príjemný telefonát. V hokejovej kariére si môžete naplánovať všeličo, ale takéto uznanie sotva. Veľmi si to vážim, že som sa dostal do výnimočnej spoločnosti významných hokejových osobností. Počas kariéry som si takéto niečo vôbec neuvedomoval. Teraz sa mi naskytne možnosť zaspomínať, lebo hokej mi trochu chýba.

Chýba? Veď ste skautom výberu Európy, ktorého generálnym manažérom je Miroslav Šatan. Sledovanie zápasov NHL máte v pracovnej náplni. Čo konkrétne?
To sedí, no už som v inej pozícii, než keď som hrával. Skauting pre výber Európy je veľmi zaujímavá tímová práca. Do konečnej nominácie nám ešte chýba sedem mien. Mužstvo zostavujeme tak, že konzultujeme jednotlivé návrhy. Stretávame sme sa po troch týždňoch, posudzujeme reporty o hokejistoch, navzájom ich oponujeme. Z toho vznikne spoločné dielo – konečná zostava. Verím, že bude konkurencieschopná. Na Svetový pohár sa veľmi teším, veď v mužstve Európy bude aj slovenská skupinka hokejistov. Svetový pohár si pamätám ako hráč, teraz budem súčasťou tímu na inom poste.

Zavládlo vo Washingtone veľké sklamanie po vyradení Capitals, víťazov základnej časti, v 2. kole z play off o Stanleyho pohár?
Veľmi veľké. Keď mužstvo okolo Alexandra Ovečkina vyhralo základnú časť, posilnilo optimistické očakávania aj vo vyraďovacej časti. Tlak na mužstvo sa ešte zvýšil, no podľahlo Pittsburghu. Aj mne to bolo ľúto, lebo zvládlo základnú časť vo veľkom štýle. Som jedným z ambasádorov klubu Washington Capitals, na domácich zápasoch mi z toho vyplývajú určité povinnosti. Okrem toho mám aj vlastný biznis, mám čo robiť.

Koho favorizujete na zlato na majstrovstvách sveta?
Rusi sú doma takisto pod veľkým tlakom. Výborne hrajú Fíni, Kanada má opäť vysokú kvalitu. Z tejto trojice vzíde šampión. Možno Alexovi Ovečkinovi zagratulujem v Moskve k titulu. Slovenskí hokejisti sú už doma, potešili ma víťazstvom nad USA, aj keď do štvrťfinále nepostúpili.

Prídete aj na Slovensko? Budete na mimoriadnom kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja ako ste boli pred rokom?
Na kongrese zrejme nebudem, no je možné, že Slovensko v tom čase navštívim.

Nerozrástla sa vaša rodina? Nie ste ešte starý otec?
(so smiechom) Zatiaľ nie, nestrašte. Dcéra Petra rozbieha právnickú prax, syna Davida čaká promócia na Michigan State University, zameral sa na financie a biznis a rozmýšľa o ďalšom štúdiu. Mladší syn Nicholas ukončil strednú školu a rozhoduje sa, či pôjde na vysokú alebo ešte rok bude hrať juniorskú ligu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bondra #IIHF