Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sme smutní, že nejdeme ďalej. Taká je realita, tvrdí Cíger

Jeho zverenci nesplnili cieľ. Štvrťfinále na svetovom šampionáte pre nich viselo privysoko. Tréner hokejistov Slovenska Zdeno Cíger (46) nehľadal výhovorky.

17.05.2016 16:10 , aktualizované: 18:30
Zdeno Cíger Foto: ,
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger.
debata (19)

Zároveň však upozorňuje, že Slovensko už dávno nepatrí do svetovej špičky a – môže byť ešte horšie.

„Postup do štvrťfinále už nebude každoročnou záležitosťou. Tímy ako Nemecko a Bielorusko neporazíme vždy. Ľudia na Slovensku sú nastavení na víťazstvá a medaily. No seniorská reprezentácia je odrazom práce s mládežou,“ tvrdí.

O stretnutí proti USA

Po tom všetkom, čím sme si prešli, som veľmi rád, že hráči šli do zápasu odhodlaní, namotivovaní, diciplinovaní a pripravení. Zápasu sa oddali. Sami si uvedomili, že sa učia na chybách. Škoda, že sme sa naštartovali až teraz. V záverečnom stretnutí sme minimalizovali chyby. Podstatné však je, že hráči pochopili, čo od nich chceme. Od toho sa môžeme odraziť. Sme smutní, že nejdeme ďalej. Keď však chceme prebudovať slovenský tím, musíme si týmto prejsť. Chceli sme dosiahnuť čo najlepší výsledok. Musíme však byť realisti a pozrieť sa na naše možnosti. Mohli sme urobiť viac, mali sme šancu postúpiť. Hráči o to zabojovali. Napriek všetkému túžili preniknúť medzi najlepších osem tímov.

O dôvere mladým

Zápasy na majstrovstvách sveta sú sviatok. Som rád, že chalani sa v poslednom stretnutí odviazali a hrali na hranici svojich možností. Jedna vec je disciplína a plnenie pokynov a ďalšia, aby sa od toho odrazili a poučili. Otvorene – koľko zápasov na medzinárodnej scéne odohrali niektorí títo chalani? Sú to mladí hráči, ktorí náročné zápasy potrebujú, aby rástli. Nie sú to hokejisti, ktorí majú vo svojich tímoch rozhodujúce úlohy. Vďaka tomu budú o rok skúsenejší. Myslím si, že sa veľa naučili. Zodpovednosť sme zverili aj mladým chlapcom. Bol to pre nich dobrý krst ohňom. Sledovali sme videá, hodnotili sme to. Niektorí to pochopia hneď, iní časom. Bol by som rád, keby sme dopadli lepšie. No všetko zlé je na niečo dobré. Musíme sa zaoberať hokejom v globálnom hľadisku. To sa netýka len reprezentácie. Ide o prácu s mládežou. Pokiaľ nebudeme mať kvalitných hráčov, ťažko môžeme svetovým špičkám konkurovať.

O tlaku na mužstvo

Všetci sme mediálny tlak vnímali. Nečudujem sa chalanom, že si turnaj neužili. Zažili sme množstvo kritiky, hnevu, nenávisti a intríg. Je to hrozné. Veľakrát som kvôli tomu prebdel noc a premýšľal som, čo s tým. Hráčov to vystresovalo a odzrkadlilo sa to aj na ľade. Potrebujú viac rozvahy v kritických situáciách, hoci nasadenie a chuť tímu nechýbali. Človek robí chyby najmä vtedy, keď je pod stresom. K podrobnejšiemu hodnoteniu sa vrátime po príchode na Slovensko.

O vlastnej budúcnosti

Funkciu som nezobral kvôli vedeniu zväzu, ale pre lásku k hokeju. Nebolo to pre mňa ľahké. Mal som dennodenne množstvo telefonátov od rodiny, známych a priateľov. Snažili sa ma podporiť. Neviem, či budem pokračovať ako tréner. Budú nové voľby. Ktovie, čo príde… Mrzí ma, že som musel pred majstrovstvami sveta riešiť hokejové rozpoltenie celej krajiny. Je ťažké budovať nový tím pri vedomí, že vám polovica národa neverí a čaká na každú chybu. Nakoniec, môžeme byť radi, že to takto dopadlo. Dúfam, že hráči aj napriek tomu, čo v Petrohrade zažili, budú chcieť reprezentovať. Nemám problém prevziať zodpovednosť a prijať kritiku. Snažím sa, aby sme naštartovali generačnú výmenu. Chceme naštartovať mechanizmus, ktorý funguje v okolitých krajinách už na mládežníckych úrovniach. Všetko musí mať postupnosť. Keby problém neprišiel teraz, dostavil by sa o rok, dva. Urobím všetko, aby som pomohol slovenskému hokeju.

O nových lídroch

Musíme zvýšiť konkurenciu, súťaživosť a kvalitu tréningov mládeže. Bez systematickej práce sa nedá fungovať. Ani jeden hráč z dvadsiatky nevyčnieval a nebol výnimočne produktívny. Boli sme kolektívni, a tak to musí zostať. Treba z hráčov urobiť lídrov, ktorí mužstvo potiahnu. Bez takýchto ťažkých duelov a skúseností sa to nedá. Musíme zvýšiť aj konkurenciu, tá pomáha hráčom posúvať hranice svojich možností. Pre mňa je dôležité, že Réwaya bolo vidieť. Aj napriek nízkej produktivite bojoval, snažil sa. Aj v poslednom zápase sa snažil zlomiť nepriazeň a vziať zodpovednosť na seba. Šampionát prežíval, je to výborný hráč, ktorý má na to, aby bol v budúcnosti jedným z lídrov.

O pozícii vo svetovom hokeji

Základ je v mládeži. Vidno to už aj v Maďarsku, kde hrá hokej množstvo detí. Úroveň našich líg je na všetkých úrovniach od detí až po seniorov slabá. Máme len pár silných mužstiev. Pokiaľ deti nebudú mať kvalitný zápasový rytmus a tréningy, nepohneme sa ďalej. Ba môže sa stať, že budeme bojovať o záchranu. Musíme zabudnúť na to, čo sme niekedy boli a že sme hrali o medaily. Treba sa vrátiť na zem a začať tvrdo pracovať. Vybudovať u detí súťaživosť, hlad po úspechu a disciplínu k zápasu aj tréningom. Postup do štvrťfinále už nebude každoročnou záležitosťou. Tímy ako Nemecko a Bielorusko nezdoláme na počkanie. Otvorene si musíme povedať, že nepatríme k svetovej špičke. To nie je moje alibi, ale realita. Teraz by sme sa mali naštartovať, keď cítime, že je zle. Aby nebolo ešte horšie.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Zdeno Cíger #MS 2016 v hokeji