Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lušňák: Motivácia? Všetkým dokázať, že nie sme nuly

Od začiatku turnaja hral väčšinou centra štvrtej formácie, no priestoru na ľade dostáva dosť (14:21 min na zápas).

17.05.2016 09:00
Patrik Lušňák, Sam Reinhart Foto: ,
Patrik Lušňák bojuje o puk so Samom Reinhartom.
debata

Jeden gól strelil, na jeden prihral, ako jeden z mála slovenských hráčov (ôsmi vrátane zraneného Hrnku) má v hodnotení plus/mínus kladné číslo a je platný najmä v oslabeniach. V utorok v kľúčovom súboji s USA by mal Patrik Lušňák (27) nastúpiť v prvom útoku na krídlach s Martinom Réwayom a Martinom Bakošom.

Videli ste už v akcii Američanov?
Pozeral som niektoré ich zápasy, ale tréneri nám ukázali najdôležitejšie veci z ich hry na videu. Mám v ich mužstve aj pár bývalých spoluhráčov. Američania vždy veľmi dobre korčuľujú, napádajú a vždy hrajú kompaktne s piatimi hráčmi dopredu aj dozadu. Nezostáva nám nič iné ako korčuľovať s nimi a neprepadávať. Inak to využijú a budú nám dávať góly.

Ani oni zatiaľ na šampionáte nepodávajú vyrovnané výkony. Čím ich môžete prekvapiť alebo zlomiť?
V súčasnom hokeji je každé mužstvo zdolateľné. Práve USA je jeden z tímov, proti ktorému máme rozhodne väčšiu šancu uspieť než proti Kanade. Je len na nás, ako sa na to pripravíme a ako odohráme zápas. Ak pôjdeme do vedenia, dáme jeden-dva góly a budeme hrať stále svoju hru, nie sa nezmyselne sťahovať do defenzívy, môžeme ich zdolať.

Máte tušenie, ako zlomiť streleckú mizériu?
Samozrejme, ubíja nás to, že sme neskórovali sedem tretín. Je to veľmi zlé. Musíme čo najviac strieľať, jedným hráčom ísť do bránky a dorážať. Nemáme mužstvo ako Kanada, aby sme si prihrávali do prázdnej bránky a hrali bago.

Dosť ste sa v pondelok venovali nácviku presiloviek. Budú konečne fungovať?
Bolo by super, keby nám konečne vyšli. Každý z nás si plne uvedomuje, že sme v nich najhorší na turnaji. Asi pol hodinu sme ich rozoberali v šatni. Ak ich zahráme, ako máme, mohlo by to konečne vyjsť. Budem veľmi rád, ak k tomu pomôžem aj ja.

Ani s Fínmi sa Slováci nevyhli výpadkom, ktoré ich pravidelne stoja inkasované góly…
Presne tak. Paľo Skalický mi dával v oslabení puk pekne na stred, mohol som nás poslať do vedenia, ale brankár to chytil a Fíni z protiútoku strelili prvý gól. Hneď krátko po vhadzovaní pridali druhý, čo nás položilo. Potom sme sa im už nedokázali vyrovnať, strelecky ani fyzicky.

Patrik Lušňák v súboji s brankárom Miklosom... Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
Miklos Rajna, Patrik Lušňák, MS 2016 Patrik Lušňák v súboji s brankárom Miklosom Rajnom.

Ako veľmi vás motivuje, že ste v hre o štvrťfinále?
O motivácii sa azda ani nemusíme rozprávať. Každý z nás musí byť extrémne motivovaný, lebo chápe, o čo hráme. Vieme, že ľudia doma sú sklamaní. Či nám budú s Američanmi fandiť alebo nie, to už je na nich. Robíme to nielen kvôli nim, ale najmä kvôli sebe. Veľmi chceme postúpiť do štvrťfinále. Nech nie sme v očiach ľudí za nuly, ktoré nevedia hrať hokej. Chceme ukázať, že na to máme a Američanov zdoláme.

Zažili ste podobnú situáciu, keď šlo o všetko a mužstvo to zvládlo?
Hrali sme finále play off ešte v kanadskej juniorke. Bolo to kto z koho. V šiestom zápase rozhodlo tretie predĺženie. Zvládli sme to, azda to bude teraz podobné.

Anketa Majú hokejisti Slovenska kvalitu na postup do štvrťfinále?

Ján Filc, tréner majstrov sveta z roku 2002: „Ak berieme do úvahy predchádzajúce zápasy a ich výkony, favorit je tím USA. Proti Nemecku odohral nešťastný zápas, gól inkasoval v poslednej minúte. Také niečo môže poznačiť psychiku mužstva. Situácia, ktorá nečakane vznikla, nahráva Slovensku. Ak sa na zápas pozriem izolovane ako len na jeden bez predchádzajúceho kontextu, ponúka nám veľkú šancu. Spočíva v trpezlivosti, v dôslednosti nedovoliť súperovi uplatniť jeho silné stránky: rýchlosť, mladícku dravosť, technickú vyspelosť; v úsilí mať zápas pod kontrolou. Americkí brankári sú slabším článkom mužstva, čo by Slováci mali využiť.“

Jerguš Bača, majster sveta z Göteborgu 2002, tréner. „Doterajšia hra a výsledky nenaznačujú postup, ale pamätáme si aj roky, keď mužsvá v skupine mali viac bodov – a na postup to nestačilo. Okolnosti nám ponúkli veľkú šancu, ktorú by Slováci mali využiť. Je to ojedinelá možnosť, ako zo základnej skupiny postúpiť s deviatimi bodmi. Dobre si pamätám na strieborné Helsinki 2012. Pred posledným zápasom v skupine proti Francúzsku sme mali dvanásť bodov. Vyhrali sme – a s pätnástimi sme postúpili zo štvrtého miesta. Reprezentácia nehrá dobre, no pýtam sa – kto by mal postúpiť ak nie ona? Bielorusko je mimo, Francúzsko a Maďarsko sme zdolali, takže sa rozhodne v priamom súboji. Len musíme začať strieľať góly.“

Peter Bondra, majster sveta z Göteborgu 2002: „Zápasy Slovenska som sledoval len v šotoch. Dôležité je, že šanca na postup stále žije. Ak sa chlapci dajú dokopy, môžu mladý tím USA zdolať. Nechcem dávať recepty, ako by Slováci mali hrať, na to sú tam iní. Poviem len univerzálny. Musia hrať na špičkách, nie na pätách. To znamená nevyčkávať, s čím príde súper, nestiahnuť sa do obrany, ale od prvej minúty hrať aktívne, diktovať tempo, dôverovať a pomáhať si jeden druhému. Nedívať sa dozadu, čo bolo, ale sústrediť sa na najbližší zápas a vložiť doň všetko.“

Ľubomír Pokovič, tréner: „Majú, musia však podať optimálny výkon, podstatne lepší než v predchádzajúcich zápasoch. Postupová šanca prišla zrazu, bola by škoda premárniť ju. Americká reprezentácia je zložená z mladých hráčov, sú medzi nimi aj talentovaní hokejisti z univerzít, ktorí nemajú veľa skúseností z medzinárodného ľadu. Má tiež nižší vekový priemer ako slovenská. To musia Slováci využiť vo svoj prospech.“

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motivácia #Patrik Lušňák #MS 2016 v hokeji