Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Sekera: Čaká nás zápas o všetko

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká v utorok 17. mája o 11.15 h SELČ záverečný duel v základnej B-skupine na 80. majstrovstvách sveta v Rusku.

16.05.2016 14:18
Andrej Sekera Foto: ,
Fín Tomi Sallinen preniká popri Slovákovi Andrejovi Sekerovi.
debata (1)

Zverenci tréner Zdena Cígera v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj vyzvú tím USA a v prípade víťazstva v riadnom hracom čase by im nemal ujsť postup do štvrťfinále. Slováci doteraz nazbierali na turnaji šesť bodov, ich utorkový súper ich má na svojom konte deväť.

„Nemáme čo stratiť, čaká nás zápas o všetko. Musíme hrať zodpovedne, jednoducho a účelne. Američania hrajú jednoduchý priamočiary hokej, strieľajú a tlačia sa do bránky,“ hlási kapitán slovenského mužstva Andrej Sekera. Tím SR je zatiaľ na turnaji málo efektívny v koncovke, veď gól nestrelil už dlhých 143 minút a 34 sekúnd. „Na to je jednoduchý recept – početná streľba a niekto musí cloniť. Pokiaľ to takto nebudeme hrať, gól nedáme,“ doplnil skúsený obranca. V podobnej situácii sa Slováci ocitli aj na MS 2013, keď po sérii prehier v základnej skupine potrebovali v záverečnom súboji zdolať výber USA, aby postúpili do štvrťfinále. Vtedy sa zverencom trénera Vladimíra Vůjtka podarilo zvíťaziť 4:1 a kvalifikovali sa do vyraďovacej časti. „To je už minulosť, teraz je prítomnosť. Hráme proti úplne inému mužstvu a je iná situácia,“ dodal Sekera.

Zatiaľ najproduktívnejší Slovák na turnaji, útočník Tomáš Jurčo, si pred duelom proti Američanom uvedomuje, že celý tím nehrá na turnaji tak, ako by mal a chcel. „V utorok to môžeme zlepšiť a urobíme pre to maximum,“ povedal mladý Košičan a pokračoval: "Musíme sa nastaviť tak, že chceme dať gól a urobíme pre to všetko. Čaká nás veľmi dôležitý duel proti súperovi s podobným štýlom, aký predvádzajú Kanaďania. Nemajú však až taký silný tím ako oni. A to by sme mohli využiť.“

Najskúsenejší hráč slovenského mužstva, obranca Dominik Graňák, vie, že Ak chce tím SR v utorok uspieť, musí trochu riskovať smerom dopredu. „To nám niekedy chýba. Musíme hrať z obrany, ale nemôžeme čakať, že si súper dá gól sám. Američania majú veľmi mladý tím a sú výborní korčuliari. Keď to porovnáme s mužstvom spred desiatich rokoch, tak sa výrazne zmenil ich štýl. Kedysi to mali postavené na súbojoch a fyzickej sile, teraz hrajú rýchly a technický hokej,“ povedal 32-ročný bek a pokračoval: „Systém turnaja nám stále dáva šancu, že po štyroch prehrách máme možnosť bojovať o štvrťfinále. Je to v našich rukách a ak chceme hrať vo vyraďovacej časti, potrebujeme zvládnuť utorkový duel. Je skoro až neuveriteľné, že tú šancu stále máme.“ Slovenskému mužstvu sa na MS 2016 nedarí v presilovkách, s výnimkou Francúzov sú v nich úspešnejšie všetky ostatné tímy. „Vždy máme čo zlepšovať. Najmä vtedy, keď sme v tom najhorší,“ dodal

Ak by sa Slovákom podarilo kvalifikovať do štvrťfinále, po doterajšom priebehu šampionátu by to bolo prekvapenie. Aj tie však patria k hokeju. „Ak postúpime, bol by to akýsi zázrak na ľade. Podarilo sa ho dosiahnuť Američanom na ZOH 1980 (finálovým triumfom nad výberom Sovietskeho zväzu, pozn.) a teraz to môžeme skúsiť my na nich,“ poznamenal útočník Libor Hudáček.

Výbery Slovenska a USA v utorok nastúpia na 23. vzájomný zápas. Tím SR doteraz zdolal Američanov sedemkrát, severoamerické družstvo dosiahlo 12 triumfov a 3 stretnutia sa skončili nerozhodne. Slovenská reprezentácia doteraz zdolala tím USA na MS iba trikrát – prvýkrát v striebornom Petrohrade 2000, potom v rovnako strieborných Helsinkách 2012 a naposledy opäť vo fínskej metropole v máji 2013.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Sekera #Slovensko - USA