Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan: Platíme daň za prestavbu mužstva

Na majstrovstvá sveta chodieval pravidelne ako hráč, vlani si vyskúšal pozíciu spolukomentátora a teraz je na MS v rámci svojich povinností generálneho manažéra miešaného tímu Európy pre Svetový pohár.

15.05.2016 19:47
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (12)

Dlhoročný kapitán hokejovej reprezentácie a jediný hráč so všetkými štyrmi slovenskými medailami z MS Miroslav Šatan sa vrátil na miesto činu. Pred šestnástimi rokmi priviedol práve v Petrohrade národný tím k prvému cennému kovu v ére samostatnosti.

„Samozrejme, spomenul som si na strieborný Petrohrad. Začala sa tu naša medailová éra. Neznámy tím, ktorému málokto veril, prekvapil všetkých. Po šampionáte sa zmenil vzťah hráčov k reprezentácii. Chalani začali radi chodiť na majstrovstvá sveta, čo vyústilo až k zlatu a potom k bronzu,“ zaspomínal si 41-ročný bývalý vynikajúci útočník.

V Rusku je od piatka, naživo videl len víkendové stretnutia Slovenska. Z prvých štyroch zhliadol len zostrihy.

„Mužstvo je v prestavbe, viacero hráčov zatiaľ odohralo za reprezentáciu len pár zápasov. Preto netreba mať veľké oči. Prišli sem najmä získavať skúsenosti. Za prestavbu mužstva musíte vždy zaplatiť nejakú daň. Mladí hráči musia niekde získať skúsenosti. Potešilo ma však, že Nemci zdolali USA. Turnaj tak bude pre nás zaujímavý až do konca. O to to bude cennejšia skúsenosť, nech to už dopadne akokoľvek,“ tvrdí Šatan.

Po stretnutí s Kanadou sa zastavil aj v šatni Slovenska, aby trochu povzbudil mužstvo.

„Samko Petráš sa ma hneď pýtal, či mám so sebou hokejku a korčule. Je to zvláštny pocit prísť do kabíny v obleku, ale pomaly si zvykám. Už sa teším sa Svetový pohár, kde vyvrcholí naša ročná práca pri zostavovaní tímu Európy. O pár týždňov uzavrieme nomináciu. Chýba nám posledných sedem mien. Prednosť majú jednoznačne hráči z NHL. Samozrejme, medzi adeptmi je aj Marián Gáborík. Dúfam, že mu to vyjde,“ dodal.

Šatanovo meno sa často skloňuje pri úvahách o kandidátovi na prezidenta SZĽH. Zobral by túto úlohu, ak si ho hráči vyberú?

„Nebol som v kontakte s chalanmi, nemal som čas ani zistiť, čo je nové. Neviem sa k tomu veľmi vyjadriť. Chcem pomôcť slovenskému hokeju, ešte neviem v akej funkcii. Keď budeme hľadať kandidáta, iste sa zapojím do debaty, aby sme našli toho vhodného, ale zatiaľ som mimo tohto procesu,“ vysvetlil.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Miroslav Šatan