Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zahanbujúca tretia tretina! Slováci viedli 2:0. Bielorusom podľahli 2:4

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v stredajšom zápase na 80. majstrovstvách sveta v Rusku s Bieloruskom 2:4, aj keď v súboji viedla po druhej časti 2:0.

11.05.2016 15:15 , aktualizované: 17:42
július hudáček, slovensko, puk, hokej Foto: ,
Slovenský brankár Július Hudáček sleduje letiaci puk.
debata (141)

Na konte zverencov trénera Zdena Cígera zostalo šesť bodov, Bielorusi si pripísali prvé na šampionáte. V úvodnej dvadsaťminútovke stretnutia základnej B-skupiny mali v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj viac šancí Bielorusi, ktorí nevyužili 88-sekundovú presilovku o dvoch hráčov. V poslednej minúte trafil obranca Martin Marinčin hornú žŕdku súperovej bránky.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

V druhej časti otvoril skóre v presilovke o dvoch hráčov kapitán Andrej Sekera, poistku pridal Tomáš Jurčo tečom strely Juraja Mikuša. Jurčo hral od druhej tretiny s ochranným košíkom, keďže v prvej časti ho hokejkou zasiahol do tváre spoluhráč Martin Marinčin a lekári mu ranu museli zašiť desiatimi stehmi.

V tretej dvadsaťminútovke Slovákom dali Bielorusi lekciu z efektivity – Gotovec znižil, Gavrus vyrovnal, Stepanov pridal ich tretí gól a Linglet štvrtý. Andrej Sekera si pripísal ôsmy presný zásah v národnom tíme, Tomáš Jurčo tretí. Obranca Martin Marinčin zaznamenal dvadsiaty zápas v reprezentácii, debut na šampionáte absolvoval Pavol Skalický.

Oznámkujte výkon slovenských hokejistov

V 31. vzájomnom súboji sa zrodila jedenásta výhra Bielorusov, Slováci ich majú na svojom konte osemnásť. Slovenskú reprezentáciu na šampionáte čakajú dva dni voľna, v sobotu 14. mája nastúpia zverenci trénera Zdena Cígera o 19.15 h SELČ proti tímu Kanady.

B-skupina (Petrohrad/Rus.):

Slovensko – Bielorusko 2:4 (0:0, 2:0, 0:4)

Góly: 21. Sekera (Réway, Daňo), 37. Jurčo (J. Mikuš, L. Hudáček) – 43. Gotovec (Lisovec), 49. Gavrus (Gotovec), 55. Stepanov (Lisovec), 58. Linglet (Platt)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman (Rus.), Rantala – Suominen (obaja Fín.), Kilian (Nór.)
Slovensko: J. Hudáček – Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, J. Mikuš, Švarný – M. Bakoš, Réway, Daňo – Jurčo, Viedenský, L. Hudáček – Dravecký, T. Marcinko, M. Bartánus – Lušňák, A. Šťastný, Skalický -Cehlárik
Bielorusko: Kovaľ – Ďukov, Korobov, Jevenko, Gotovec, Chenkeľ, Lisovec, Ustinenko – A. Kosticyn, Kaľužnyj, S. Kosticyn – Platt, Stas, Linglet – Gavrus, Kovyršin, Stepanov – Demkov, Kitarov, N. Komarov – Pavlovič

Súboj Slovenska s Bieloruskom Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Oleg Yevenko z Bieloruska a Marek Viedenský v...

Bielorusi mali na tribúnach petrohradského Športového paláca Jubilejnyj väčšiu divácku podporu a v úvode stretnutia boli nebezpečnejší. Zverenci trénera Davea Lewisa potom hrali 88-sekundovú presilovku o dvoch korčuliarov, v ktorej sa slovenskému mužstvu podarilo ustáť tlak súpera. Aj ďalší priebeh úvodnej časti poznačili vylúčenia, no gólu sa ani jeden tím nedočkal. V poslednej minúte v hre štyroch proti štyrom trafil obranca Martin Marinčin hornú žŕdku súperovej bránky.

V úvode druhej časti hrali Slováci presilovku o dvoch hráčov a kapitán Sekera delovkou od modrej čiary otvoril skóre duelu – 1:0. Pokus skúseného obrancu sa do súperovej bránky dostal odrazom od žŕdky. V 28. min gólman J. Hudáček dobre zasiahol pri prečíslení Bielorusov. Radosť slovenským fanúšikom urobil v 37. min Jurčo, ktorý tečoval prudkú strelu obrancu J. Mikuša za chrbát Kovaľa – 2:0.

Bielorusom sa podarilo skorigovať v 43. min zásahom Gotovca, ktorý strelou od mantinelu zaskočil gólmana J. Hudáčka. V 45. min po súboji zostal ležať na ľade obranca Sersen a z plochy ho museli odniesť na nosidlách. V 49. min bolo 2:2, po rýchlom prieniku bieloruského mužstva do útočného pásma a pohotovej aj presnej koncovke Gavrusa.

Slovenskí hokejisti sa v tretej časti veľmi rýchlo zbavovali pukov a súper ich za to trestal, v 55. min pridal tretí gól po prieniku po pravom krídle Stepanov. Slovákom nepomohol ani oddychový čas a v 58. min inkasovali z hokejky Lingleta aj štvrtýkrát. V záverečnej hre slovenského mužstva bez brankára sa už skóre nezmenilo.

Hlasy (zdroj: RTVS):

Zdeno Cíger (tréner SR): "Hrali sme dobre dve tretiny, ale potom sme sa začali báť o výsledok. Súper bol agresívnejší. Keď Bielorusi strelili prvý gól, dostali nás pod tlak. Stratili sme veľa pukov a to nás stálo výsledok.“

Dave Lewis (tréner Bieloruska): "Náš tím veľmi dobre bojoval. Po troch prehrách sme museli zabodovať. Slováci tiež hrali dobre, v druhej časti nám narobili kopec problémov. Chceli sme udrieť v tretej tretine, keďže Slováci hrali zápas aj v utorok a museli byť unavení. To sa nám podarilo.“

Tomáš Jurčo (útočník SR): „Neviem, ako môžeme z 2:0 prehrať zápas. Nie je to prvýkrát… Rád by som sám poznal odpoveď, ale zase to nevyšlo. Vedieme 2:0 a zrazu začneme brániť a čakáme, čo urobí súper. Stojíme na miestach a súperovi hráči to potom majú ľahké. Keď iné tímy nad nami vedú, máme to oveľa ťažšie. My im to akoby dávame zadarmo. To je jeden z dôvodov, prečo sa proti nám dá obrátiť zápas. Štichy na tvári mi neprekážajú, ale ten výsledok. Opäť sme viedli, mali sme to super rozbehnuté. Naozaj neviem, čo mám na to povedať. Trochu si oddýchneme, sadneme si a povieme, čo máme robiť. To sme však urobili aj predtým a opäť sme zlyhali v tretej tretine.“

Marko Daňo (útočník SR): "Viedli sme, ale potom sme začali brániť stredné pásmo, neboli sme aktívni, súper začal viac korčuľovať a tlačiť sa viac do bránky. Bielorusi otočili zápas a my sa musíme opäť len poučiť na vlastných chybách. Prehrali sme si to sami. Bielorusi potom len využili našu neaktivitu a strelili pekné góly. Nevzdávame sa. Stále máme tri zápasy pred sebou. Na tomto turnaji sa už zrodilo viac prekvapení, každý súper je zdolateľný. Verím, že o jedno prekvapenie sa postaráme ešte aj my. Dva dni si trochu oddýchneme a potom ideme na Kanadu. Dôležitejšia je teraz regenerácia ako tréning. Verím, že moje zranené slabiny si dám počas voľných dvoch dní do poriadku a budem pripravený hrať proti Kanade.“

Július Hudáček (brankár SR): „Prvý gól, ktorý som dostal, bol puk tečovaný. Úplne zbytočne tam, tuším, Ďuro Mikuš dal hokejku. Druhý gól bol pekný, tretí som mal chytiť a štvrtý? To už sme hrali vabank… Veľká škoda, takýto výsledok, keď vedieme 2:0, si treba ustrážiť. Pokašľali sme to celé. Čakajú nás už len ťažkí súperi Kanada, Fínsko a USA a prehrali sme s tými, s ktorými sa chceme pobiť o štvrťfinále. Ak chceme ešte postúpiť, mali by sme vyhrať dva z troch zápasov, ktoré na nás čakajú. Šanca je malá, ale nikde nie je napísané, že to ideme dopredu prehrať.“

Andrej Sekera (obranca a kapitán SR): „Stalo sa to isté, čo aj predtým počas prípravy. Neviem, či je to mentálny blok alebo máme všetci strach. Prestali sme hrať hokej a Bielorusi to využili. Je to, bohužiaľ, v hlavách. Veľa z nás predtým nebolo na takomto podujatí. Tu sa hrá 60 minút, príprava je o niečom úplne inom. Je to údel neskúseného mužstva, kondička tam bola. Som realista a snažím sa odviesť čo najlepší výkon v každom zápase. Ak budeme hrať tak ako dnes v prvých dvoch tretinách, máme šancu uchmatnúť nejaký bodík aj silným súperom. Ak nie, dopadne to pre nás nepekne.“

**Tabuľka B-skupiny: **
1. Kanada 3 3 0 0 0 20:2 9
2. Fínsko 3 3 0 0 0 14:5 9
3. Slovensko 4 2 0 0 2 12:11 6
4. Francúzsko 3 1 1 0 1 10:9 5
5. Nemecko 3 1 0 1 1 8:9 4
6. USA 3 1 0 0 2 9:11 3
7. Bielorusko 4 1 0 0 3 9:22 3
8. Maďarsko 3 0 0 0 3 4:17 0

Po Hrnkovi sa šampionát skončil aj pre Sersena a Šťastného

Svetový šampionát v Rusku sa predčasne skončil pre ďalších dvoch slovenských hokejových reprezentantov Michala Sersena a Andreja Šťastného, oznámil tréner tímu Zdeno Cíger. Obaja sa zranili v stredajšom stretnutí petrohradskej B-skupiny proti Bielorusku (2:4). Tridsaťročného obrancu v tretej tretine z ľadu ho museli odniesť na nosidlách. Zadák bratislavského Slovana v štyroch dueloch dosiahol jednu asistenciu, šesť striel a dva mínusové body.

„Nevidel som to presne, ale vyzeralo to veľmi zle. Dostal úder alebo náraz na mantinel, ale podstatné je to, že má zlomenú nohu a skončil. Po súboji som sa dozvedel, že Andrej Šťastný má asi odtrhnutý prsný sval a tiež pravdepodobne skončil,“ povedal tréner Zdeno Cíger.

Ďalší z hráčov Slovana Šťastný na MS nebodoval, v štyroch dueloch si pripísal štyri trestné minúty a dve strely. Na majstrovstvách sveta už skôr dohral aj Tomáš Hrnka, ktorý si zranil kľúčnu kosť a v stredu odletel na Slovensko.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #MS 2016 v hokeji