Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kondičný tréner robí aj psychológa. Ak treba

Stará sa, aby mali hráči v posilňovni a pri rozcvičke k dispozícii všetko, čo potrebujú. Najväčšiu pozornosť venuje tým, ktorí sa nezmestia do zostavy.

11.05.2016 06:00
Róbert Bereš Foto: ,
Kondičný tréner Róbert Bereš
debata

Kondičný tréner Róbert Bereš je popri tom pre niektorých aj chlapíkom, na ktorého sa môžu obrátiť, keď sa s niekým potrebujú porozprávať. Po prvý raz v kariére je súčasťou realizačného tímu seniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v zahraničí. Pred piatimi rokmi v Bratislave bol v rovnakej pozícii u kanadského trénera Glena Hanlona.

„Nejaké šampionáty som zažil aj s mládežníckymi výbermi. Podujatie takéhoto charakteru má pre mňa veľký profesný význam. Na jednom mieste sa stretne to najlepšie z celého sveta, mám možnosť z blízka vidieť všetky moderné trendy. Vždy je čo konzultovať s kolegami. Za dvadsať rokov praxe som nazbieral dosť skúseností, stále sledujem trendy, komunikujem aj s hráčmi, ktorí pôsobia vonku, ale hokej sa veľmi mení. Snažím sa na to reagovať tréningovými prístupmi,“ vysvetľuje.

Vzorom je Sekera

Slovenskí hokejisti majú na šampionáte náročný a nahustený program. Až trikrát absolvujú náročný dvojboj – dva zápasy v priebehu dvoch dní. Prvý – s Maďarmi a Francúzmi – zvládli perfektne. Získali maximálny počet šesť bodov. Zvládnuť zrýchlenú regeneráciu je individuálna úloha pre každého hráča, ale práve Bereš je im nápomocný. „Mojou úlohou je pripraviť podmienky na tréning, aby mali k dispozícii všetko, čo potrebujú. Popri tom sa snažím usmerniť najmä mladších hráčov, ktorí s takými situáciami ešte nemajú skúsenosti,“ tvrdí kondičný kouč.

Čo majú robiť, aby sa čo najlepšie pripravili na druhý z dvojice zápasov? „Tabletky na spanie sú skôr lekárova parketa. No veľa chalanov sa snaží fungovať bez nich, čo kvitujem, lebo každá tabletka má aj nejaké negatívne účinky. Chalani už vedia, že po výkone potrebujú mentálny relax – desať až dvanásť minút na bicykli alebo behu. Používajú rôzne regeneračné prostriedky, ktoré im pomáhajú rýchlejšie uvoľniť svaly. Držia sa všetkých moderných športovo-regeneračných trendov,“ približuje.

Oceňuje, že v kabíne vládne dobrá atmosféra a nechýba v nej ani tradičné vtipkovanie. „Samozrejme, všetci vedia, kedy je priestor na zábavu a kedy sa majú koncentrovať na svoje povinnosti. Keďže na šampionáte sú všetci pokope takmer tri týždne, je dôležité, aby sme sa vyhli nudnému stereotypu. Mohol by negatívne ovplyvniť výkon. Treba vedieť odľahčiť atmosféru a motivovať chalanov, čo sa realizačnému tímu darí.“

Vyzdvihuje prínos kapitána Andreja Sekeru nie len na ľade, ale aj v šatni a v prístupe k povinnostiam. „Má ho nadštandardne profesionálny. Andrej je pre mladších spoluhráčov veľmi dobrý vzor. Paradoxné je, že práve najstarší hráči, ktorí by mali najviac oddychovať, sú v posilňovni či šatni väčšinou prví,“ prezrádza Bereš.

Cehlárikov výkon je aj mojím vysvedčením

Jeho azda najdôležitejšou úlohou je udržať v čo najlepšom fyzickom stave hráčov, ktorí sa nezmestia do zostavy na zápas. Prvé dve stretnutia strávili na tribúne Peter Cehlárik a Pavol Skalický, prvý z nich dostal šancu vo včerajšom zápase pre zranenie Marka Daňa.

„Je to pre nich náročné, ale zároveň je to situácia, ktorá formuje hráča do budúcnosti. Musí byť vďačný, že je v mužstve a čakať na svoju šancu. Ak je profík, urobí všetko preto, aby sa udržal v použiteľnom režime. Keby sa uspokojil a povedal si, že s ním už nerátajú, tak by tu bol zbytočný. Našim chlapcom sa to nestane. Mladšia generácia, ktorá teraz dostáva od trénera Cígera šancu, je za ňu vďačná,“ tvrdí presvedčivo.

S úsmevom dodáva, že Cehlárikov výkon závisí práve od jeho roboty. „Najmä ak by mu zápas nevyšiel, bola by to aj moja chyba,“ priznáva a pokračuje: „Chlapci, ktorí sedia na tribúne, musia mať podobné zaťaženie, ako keby hrali. Dá sa to dosiahnuť na bicykli, behaním, rôznymi odrazovými či rýchlostnými cvičeniami. Práve pre týchto hráčov som najdôležitejší.“ Vlani mali Slováci v realizačnom tíme aj mentálneho kouča – psychológa Petra Bielika. Teraz čiastočne prebral jeho úlohu Bereš.

„S hráčmi mám trochu iný vzťah ako ostatní tréneri. Trávim s nimi viac času, i osobného. Ak sa potrebujú alebo chcú porozprávať, tak skôr so mnou, než s hokejovým trénerom. V rámci svojich možností a skúseností sa na nich snažím pôsobiť pozitívne, aby to malo prínos pre ich náladu aj výkon,“ približuje Bereš.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Róbert Bereš #fyzioterapeut #MS 2016 v hokeji