Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák: Góly zvyšujú sebavedomie. Nech ich dávajú aj Julo s Braňom

Tri góly obrancov, konečne využitá presilová hra a sympatický herný prejav. Druhé vystúpenie slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta v Petrohrade prinieslo výrazne viac pozitív než negatívnych okamihov.

09.05.2016 18:56
Dominik Graňák Foto: ,
Dominik Graňák.
debata (2)

Najdôležitejším boli tri body za výhru 5:1 nad Francúzskom. Mrzelo najmä zranenie Marka Daňa, ktorého štart v dnešnom súboji s Nemeckom však nie je vylúčený.

Sersen oslavoval víťazstvom

Dvojica Martin Bakoš, Christián Jaroš sa tešila z premiérového gólu na majstrovstvách sveta, útočník Marek Viedenský nazbieral tri asistencie a Michal Sersen odohral jubilejný stý zápas v reprezentač­nom drese.

„Veľmi ma teší, že mi chlapci pomohli, aby bol jubilejný zápas víťazný. V šatni som im hovoril, že nič iné ako tri body neberiem. Máme ich, takže som spokojný. Lepší úvod šampionátu sme si nemohli priať. Rýchly gól nás nezlomí. Vedeli sme, že ak budeme pokračovať v našej hre a nasadení, tak to otočíme. Sme lepší ako Francúzi, a to sa aj potvrdilo. Pomohlo nám aj víťazstvo v prvom zápase s Maďarmi. Vďaka nemu sa nám hralo ľahšie,“ priznal 30-ročný obranca.

Puk po stom reprezentačnom zápase si rodák z Gelnice nevzal. Naopak, dvojica Jaroš, Bakoš si zaobstaranie cenného suveníru postrážila. Jarošovi ho priniesol Jurčo a Bakoš poň poslal Draveckého.

„Tréner nás stále posiela na presilové hry, aby sme naklonili zápas na našu stranu. Som rád, že sme konečne skórovali a odplatili sa mu za dôveru,“ vravel Bakoš. V 35. min sa dobre zorientoval pred bránkou a prekonal veterána Hueta.

Bol to prvý gól formácie okolo Martina Réwaya, od ktorej si fanúšikovia, ale aj tréneri, veľa sľubujú.

„Zatiaľ to ide viac druhému útoku a obrancom. Neviem, aké čísla z toho budú, keď sa konečne pridáme aj my,“ reagoval Bakoš tradične so širokým úsmevom. „Samozrejme, je úplne jedno, komu sa darí. Raz potiahne jedna, potom druhá lajna. Viedenského trojka hrala výborne s Maďarmi aj Francúzmi. Dve víťazstvá nás nakopnú, ale nesmieme nič podceniť. Nemci aj Bielorusi sú nároční súperi. Nemôžeme si myslieť, že sme zvládli dva zápasy a teraz to pôjde samo.“

Obrancom pomáhajú útočníci, tak strieľajú góly

Slováci sa zatiaľ spoliehajú na výbornú podporu ofenzívy od obrancov. Nebodoval len Mikuš, zvyšní siedmi sa postarali o štyri góly a celkovo nazbierali jedenásť bodov.

„Ide o vedomú činnosť. Nabádali sme ich k tomu a aj oni sami iniciovali výraznejšiu podporu útoku. V modernom hokeji musia byť obrancovia aktívni a tlačiť sa k bránke. Samozrejme, v tom okamihu ich musí niekto zastúpiť. Keď v tomto vznikne dôvera medzi obrancami a útočníkmi, funguje to,“ vysvetľuje tréner Zdeno Cíger.

„Trošku ma prekvapilo, koľko priestoru mi pri góle dopriali. Dostal som sa až medzi kruhy, čo je ideálna situácia a trafil som. No nám je úplne jedno, kto strieľa góly. Pokojne nech ich dajú aj brankári Julo s Braňom. Celý zápas sme odohrali celkom dobre. Góly nám zvyšujú sebavedomie a ľahšie sa nám vďaka nim dýcha. Šesť bodov je super, ale stále je čo zlepšovať,“ doplnil Dominik Graňák, nie veľmi tradičný strelec – v 160. zápase za národný tím strelil desiaty gól.

Najproduktívnejšími Slovákmi sú po dvoch zápasoch Jurčo a Viedenský. Obaja nazbierali po štyri body. Útočník Slovana všetky za asistencie.

„Som rád, že to chalanom, aj s mojím prispením, padá. No pozerám sa len na výsledky. Na šampionáte nehráme na štatistiky, ale za Slovensko,“ vraví rezolútne. Potešilo ho, že výkon mužstva má stúpajúcu úroveň. „Už tam bolo oveľa menej výpadkov. Vydržali sme hrať svoje skoro šesťdesiat minút. Ešte sa musíme vyhnúť zbytočným vylúčeniam. Dobré znamenie sú aj len dva inkasované góly. Julo a Braňo si robia dobre svoju robotu,“ dodal Marek Viedenský.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák #Michal Sersen #Christián Jaroš #MS 2016 v hokeji