Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni priniesli so sebou hotový poklad. Nevyrovnali sa mu ani Gretzky, či Jágr

Hokejový útočník Patrik Laine na majstrovstvách sveta potvrdzuje, prečo sa mu predpovedá hviezdna budúcnosť. V osemnástich rokoch je najmladším Fínom, ktorý výber Suomi na seniorskom svetovom šampionáte vôbec reprezentoval, avšak namiesto, aby v Rusku iba zbieral skúsenosti, ťahá ofenzívu Fínov.

09.05.2016 14:22
Patrik Laine Foto: ,
Mladý Fín Patrik Laine.
debata

Svojimi výkonmi si Laine vyslúžil veľký rešpekt a obdiv u spoluhráčov. „Má iba osemnásť a hrá na tak vysokej úrovni … Je neuveriteľné vidieť na vlastné oči, ako veľmi dobrý vo svojom veku je. Nenachádzam slová,“ uviedol gólman Mikko Koskinen.

Laine stihol dať za dva zápasy štyri góly a dve nahrávky, keď po Bielorusoch vyškolil v nedeľu dvomi gólmi a nahrávkou aj Nemcov. Šiestimi bodmi už teraz prekonal 26 rokov starý rekordný zápis Jaromíra Jágra medzi hráčmi do 18 rokov, ktorí hrali na MS „modernej“ éry. Jágr dal vo Švajčiarsku 1990 tri góly a dve nahrávky, ale potreboval na to desať zápasov.

Fínsky supertalent bude mať ešte minimálne päť príležitosť na ďalšie vylepšenie. A že mu nechýba zdravé sebavedomie, preukázal v dueli s Nemcami. Svojim druhým zásahom v čase 59:57 totiž splnil sľub, ktorý dal svojej mamičke k nedeľnému Dňu matiek – sľúbil jej nie jeden, ale rovno dva góly.

Predčíl aj hokejové legendy

Nakoniec tak zopakoval skvelú bilanciu 2 + 1 zo svojej premiéry na MS. Čo by za ňu dali pri debute hviezdy najväčšieho kalibru nedávnej minulosti. Fínska legenda Jari Kurri v 21 rokoch nebodoval. V rovnakom veku sa na MS objavil vôbec po prvýkrát aj Wayne Gretzky, suverén kanadského bodovania histórie NHL. Zaznamenal jednu asistenciu. Rovnako dopadol v 19 rokoch Steve Yzerman. Devätnásťročný Mario Lemieux dal gól.

Alexander Ovečkin dal v 18 rokoch na MS 2004 gól a pridal nahrávku. K Laineho bilancii sa priblížili aj ako osemnásťročný Sidney Crosby s dvoma gólmi (2006) a o rok starší Steven Stamkos v roku 2009. Dva góly a asistenciu si rovnako ako Laine pripísal Sergej Fiodorov v Štokholme 1989, keď mal devätnásť.

„Hrá naozaj skvele, na vysokej úrovni. Snáď si bude také zápasy i naďalej užívať,“ povedal ďalší „šikovník“ fínskej ofenzívy Mikael Granlund s vidinou, kam by až mohla Laineho pomoc mužstvo na turnaji doviesť.

A že je Laine mimoriadnym lídrom, potvrdzujú jeho úspechy, ktoré má napriek veľmi mladému veku už za sebou. Vlani v apríli sa ako piaty najproduktívnejší hráč spolu s Austonom Matthewsom z USA stal najlepší strelec turnaja.

Horúci artikel pred tohtoročným draftom

Od toho času už je zvyknutý víťaziť. Začiatkom januára sa gólom a asistenciou podieľal vo finále juniorského šampionátu na triumfe nad Ruskom 4:3 v predĺžení. V produktivite bol tretí, medzi strelcami prvý, zhodou okolností znovu spoločne s Matthewsom, s ktorým teraz ašpiruje na prvú pozíciu v tohtoročnom drafte NHL.

Skvelé obdobie zavŕšil pri svojej prvej kompletnej sezóne v Tappara Tampere vo fínskej lige. Po 33 bodoch (17 + 16) v 46 dueloch základnej časti pomohol v 18 zápasoch play off 10 gólmi a piatimi nahrávkami k zisku titulu. Stal sa nováčikom roka a dostal Cenu Jariho Kurriho pre najužitočnejšieho hráča vyraďovacích bojov.

„Som skutočne ohúrený. Presne také hráčov potrebujete pre chvíle, kedy je vývoj stretnutia na hrane. A je pre nás skvelé, že ho máme. Nazbieral už veľa sebavedomia vďaka zisteniu, že veci, ktoré vie, fungujú aj na tejto úrovni,“ vyhlásil Jussi Jokinen, Laineho spoluhráč z útočnej formácie.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Laine #MS 2016 v hokeji