Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarský kapitán Márton Vas: Nevzdávame sa. Pokúsime sa o zázrak

Je jedným zo štyroch hráčov maďarskej reprezentácie, ktorí na vlastnej koži zažili dosiaľ jediný súboj so Slovenskom na vrcholnom podujatí.

07.05.2016 07:00
Márton Vas Foto: ,
Márton Vas.
debata (1)

Na svetovom šampionáte vo Švajčiarsku 2009 bol Márton Vas (36) centrom druhej formácie, teraz je obrancom i kapitánom tímu. „Chceme všetkým ukázať, že sme obrovskí bojovníci,“ naznačuje rodák z Dunaújvárosu.

Aké máte spomienky na súboj z Klotenu?
Dobré aj zlé. Pracovali sme veľmi tvrdo a bojovali o veľké prekvapenie až do samého záveru. Bola to poriadna zábava, no nakoniec sme nešťastne prehrali 3:4 gólom 13 sekúnd pred koncom, čo by sa stávať nemalo. Vždy, keď máme šancu niečo dosiahnuť, snažíme sa zo seba vydať všetko.

Pamätáte si ešte atmosféru, ktorú vám vtedy utvorili vaši fanúšikovia?
Samozrejme. Dúfam, že v Petrohrade to bude podobné. Chystá sa sem dosť fanúšikov, bude to skvelé, dodajú nám veľa energie. Účasť medzi elitou je pre maďarský hokej veľká vec. Hráči aj fanúšikovia si to chceme užiť.

Pre Slovákov má súboj s Maďarskom zvláštnu príchuť. Ako ho vnímate vy?
Doteraz sme nemali veľa šancí hrať zápasy so Slovenskom, ale aj tak ich berieme ako derby. Sme blízke krajiny, máme spoločné hranice aj minulosť. Aj pre nás je to prestížny zápas.

Slováci nad vami jednoducho musia vyhrať. Vyhovuje vám táto pozícia?
Áno, nám pasuje pozícia outsidera. Chceme všetkým ukázať, že sme obrovskí bojovníci. Pokúsime sa dostať Slovákov pod tlak.

Čo pre vás znamenajú kanadskí hráči v tíme?
Tlačia nás vpred, sme silnejší a viac si veríme. Zvýšili našu kvalitu vzadu a získali sme aj štipľavú príchuť v útoku.

V čom je najväčší prínos kanadského trénera Richa Chernomaza?
Sme zvyknutí pracovať s kanadskými trénermi. Keď sme prvý raz postúpili do A-kategórie, pracoval s nami Pat Cortina. Odkedy sa vydal maďarský hokej na kanadskú cestu, ideme správnym smerom.

Aký je váš cieľ na MS?
Hrať svoju hru, nevzdávať sa a tvrdo pracovať. Uvidíme, či to bude stačiť na splnenie nášho sna. Túžime sa udržať medzi elitou a pokúsiť sa aj o nejaký zázrak.

Hrávali ste v útoku, teraz nastupujete v obrane. Prečo?
Pred troma rokmi mi tréner povedal, že potrebuje v obrane útočníka, ktorý tam zvládne hrať, rozohrá puk, v dôležitých momentoch upokojí hru a zakladá akcie. Nemal som problém so zmenou. Vždy chcem urobiť to, čo najviac pomôže tímu. Navyše, v mladosti som v obrane hrával. Takže som si musel len opäť privyknúť.

V reprezentácii hráte s bratom Jánosom. Užívate si to?
Veľmi. Je to skvelá zábava. Počas kariéry sme nemali veľa možností zahrať si spolu, strávili sme vedno len jednu sezónu. O to viac si to obaja užívame v národnom tíme.

Šille: Urobili sme obrovský progres

Maďari tentoraz nemajú v kádri hráča so slovenskými koreňmi, ale v realizačnom tíme nechýba. Jedným z piatich asistentov trénera Richa Chernomaza je Tomáš Šille, ktorý pred siedmimi rokmi v Klotene strelil jeden z gólov Maďarska do siete Slovenska.

„Do každého zápasu ideme na sto percent. Je zvláštne, že Nemecko aj Francúzsko sú v našej skupine, keď nemôžu vypadnúť, ale keďže to neovplyvníme, musíme sa prispôsobiť. Pre mňa má súboj so Slovenskom špeciálny náboj, hoci už nehrám a chlapcom len pomáham. Pre hráčov je to však súper ako každý iný,“ tvrdí 46-ročný bývalý obranca.

Všimol si, že v slovenskej reprezentácii prišlo k omladeniu, ale to podľa neho neznižuje kvalitu tímu „Fanúšikovia by ho nemali zatracovať, ale počkať si na výsledky. Ako vyznie porovnanie nášho mužstva z Klotenu s terajším? Maďarskí hráči urobili obrovský progres. Aj vtedy sme mali na súpiske naturalizovaných hokejistov. Či je teraz tím silnejší, sa dozvieme v priebehu turnaja,“ dodáva Šille.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji #Márton Vass