Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Recept núka Leicester. Uspieť môžete aj bez hviezd, tvrdí Viedenský

Hokejový šampionát v Petrohrade bude jeho tretí v kariére. Premiéru na seniorských majstrovstvách sveta zažil Marek Viedenský (25) pred dvoma rokmi v Minsku a nechýbal ani vlani v Ostrave.

06.05.2016 08:00
Marek Viedenský Foto: ,
Slovenský hokejový útočník Marek Viedenský.
debata

Slovensko obsadilo na oboch turnajoch zhodne deviate miesto, čo sa 25-ročnému centrovi máli. „Po predošlých dvoch neúspešných pokusoch verím, že teraz zažijem postup čo najďalej,“ tvrdí rodák z Handlovej.

Pred štartom prípravy ste avizovali, že vás limitujú zdravotné problémy. Ste už stopercentne v poriadku?
Cítim sa lepšie, nie je to síce stopercentné, ale dá sa s tým hrať. Niektorí už možno vedia, čo ma trápi, ale je lepšie, keď sa takéto veci držia v tajnosti. Súperi to nemusia sledovať, skôr ide o nepísané pravidlo, že zdravotné problémy netreba konkretizovať.

Ako je mužstvo pripravené na šampionát?
Po siedmich týždňoch plných tvrdej roboty som presvedčený, že dobre. No potvrdiť to môžeme až priamo na ľade v ostrých zápasoch.

Príprava vám ukázala viacero nedostatkov. Podarilo sa vám ich eliminovať?
Azda najväčší problém bol, že keď sme dostali gól, zväčša nás to zrazilo do kolien. Nemôžeme to dopustiť aj na MS. Najmä, keď sa nám to stáva aj pri našom vedení. Musíme aj po inkasovanom góle naďalej makať ako dovtedy a tváriť sa, že sa nič nedeje.

Spočiatku mužstvo strieľalo málo gólov. Našli ste recept?
V závere to už bolo lepšie. Nevymýšľali sme toľko a viac strieľali na bránku, čo je prvý a najdôležitejší predpoklad, aby padali góly. Predtým sme priveľa kombinovali a pokúšali sa dať gól do prázdnej bránky, čo nám príliš nevychádzalo. Podarilo sa nám zvýšiť početnosť streľby a výsledkom bolo aj viac gólov.

Záverečné dva zápasy ste odohrali v druhej formácii so štyrmi rôznymi krídelníkmi. Nebude vám chýbať zohratosť?
Nie je to nič príjemné, ale na druhej strane sú to všetko dostatočne dobrí hokejisti na to, aby sme si na ľade porozumeli. Čím sú hráči kvalitnejší, tým rýchlejšie sa dá nájsť spoločná reč. V sobotu nám to s Liborom Hudáčkom a Tomášom Jurčom celkom šlo, dali sme aj gól. Verím, že to tak bude pokračovať aj na šampionáte. Sám som však zvedavý, s kým budem v prvom zápase hrať.

Prvý zápas je vždy veľmi dôležitý. Je dobre, že ho odohráte s Maďarskom?
Prvý zápas musíme vyhrať. Pre fanúšikov to bude možno prestížny duel, ale pre nás to musí byť rovnaký súper ako každý iný. Maďari sa dostali do elitnej kategórie, čo hovorí za všetko. Rozhodne nečakáme jednoduchý vstup do turnaja, ale som presvedčený, že to zvládneme.

Rovnako ako vlani, aj teraz vás čakajú v skupine až trikrát dva zápasy v priebehu dvoch dní. Čo robiť, aby ste to zvládli fyzicky aj psychicky?
Je to čosi iné ako počas sezóny. Z KHL na to nie som zvyknutý. Tu je viac zápasov v rýchlom slede a menej času na oddych. Z predošlých šampionátov viem, čo nás čaká. Bude to veľmi náročné. Každý musí zodpovedne regenerovať medzi stretnutiami, starať sa o vlastné telo a čo najlepšie sa pripraviť na ďalší zápas.

Aké si kladiete pred šampionátom ciele?
Po predošlých dvoch neúspešných majstrovstvách sveta verím, že teraz zažijem postup čo najďalej. Základom je dostať sa do štvrťfinále.

Čo považujete za dominantnú črtu slovenského tímu?
Súdržnosť. V hokeji i športe všeobecne sa dá uspieť aj bez veľkých hviezd. Ukázal to Leicester v Premier League. Verím, že aj nám sa podarí čosi podobné.

Ako si spomínate na predošlé dvoje MS, na ktorých ste sa zúčastnili?
Pred dvoma rokmi v Minsku som bol rád, že som sa dostal do nominácie. Bolo to pre mňa prekvapenie. Snažil som sa ukázať v čo najlepšom svetle. Šampionát mi vtedy celkom vyšiel, hoci tímovo sme na úspech nedosiahli. Teraz chcem skúsenosti z predošlých šampionátov zužitkovať.

Skupinovú fázu odohráte v Petrohrade, ktorý je považovaný za jedno z najkrajších miest. Je to pre vás plus?
Viac či menej je nám to jedno. Možno bude čas pozrieť si mesto, ale momentálne sa plne sústreďujeme na hokej.

Naposledy sa šampionát uskutočnil v Petrohrade v roku 2000 a Slováci získali svoju prvú medailu – striebornú. Už ste turnaj registrovali?
Ešte som nemal ani desať, ale pozeral som zápasy v televízii. Je to pre nás motivácia a pripomienka, že musíme zabrať, aby sme na to nadviazali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #HC Slovan Bratislava #Marek Viedenský #Leicester City