Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sekera: Líder? Vždy radšej niečo ukážem na ľade, ako rozprávam v kabíne

Prišiel dobre naladený. Tak ako obyčajne, úsmev mu neschádzal z pier.

20.04.2016 08:00
andrej sekera Foto: ,
Andrej Sekera na reprezentačnom zraze.
debata

Strieborný medailista z Helsínk 2012 Andrej Sekera je podľa vlastných slov zdravý ako rybička a teší sa na májové majstrovstvá sveta v Rusku. „Teraz je dôležité, aby sme si na seba zvykli, vytvorili partiu na ľade aj mimo neho,“ vravel 29-ročný obranca Edmontonu zo zámorskej NHL včera popoludní zástupcom médií.

O tom, čo stihol po skončení sezóny
Ešte v zámorí som absolvoval všetky potrebné testy u lekárov, zariadil si ubytovanie a podobné záležitosti. Potom som sa rýchlo pobalil a od stredy večera som na Slovensku. Časový posun ešte trošku naháňam, ale každým dňom sa to lepší. Doma som stihol pozrieť rodinku a pár kamarátov. Ubehlo to rýchlo.

O kádri
Začiatky prípravy, kým sa mužstvo zohrá, sú vždy ťažké. Káder sa výrazne pomenil, ale to nie je rozhodujúce. Potrebujeme si na seba zvyknúť, aby sme k sebe pasovali na ľade aj mimo neho a uvidíme, aký výsledok na šampionáte nám to prinesie. Priepasť medzi Slovenskom a najlepšími tímami je veľká už hádam desať rokov. Je to obraz spoločnosti, v ktorej žijeme, podmienok, aké vytvárame pre mládež, aj kvality domácej ligy. Na MS však budeme hrať tak, aby sme vyhrali čo najviac zápasov.

O Cígerovi a Švehlovi
Počas sezóny som bol v kontakte s generálnym manažérom Robom Švehlom. Bol zvedavý, či budem mať záujem reprezentovať, ak nespravíme play off. Súhlasil som. Trénera Zdena Cígera som nezažil. Samozrejme, viem kto to je (smiech). Bol vynikajúci hokejista a má už aj trénerské úspechy. Bude to výborná skúsenosť aj pre mňa.

O pozícii lídra
Akú zodpovednosť mi dajú na plecia, takú ponesiem. Bez ohľadu na to som stále rovnaký hráč. Som na to pripravený. Stále však platí, že vždy radšej niečo ukážem na ľade, ako rozprávam v kabíne. Nemám problém povzbudiť chlapcov. Za každého stavu treba byť pozitívny a nie negatívny.

O Svetovom pohári
Teší ma, že som sa dostal do výberu Európy. Ide o zaujímavú koncepciu mužstva. Vnímam to ako novú výzvu. Budem reprezentovať seba, hokejové Slovensko aj spoločný výber. Je fajn, že nás je už teraz v tíme päť Slovákov, i keď samozrejme, ani s angličtinou by nebol problém. Zoznámime sa, zohráme, dáme spoločné obedy a večere a bude to v pohode. Čo hovorím na dresy? Chýba mi na nich niečo, čo by im dodalo európsky nádych. No nevadí, dáme si ich na seba a pôjdeme hrať.

O sezóne Oilers
Keď skončíte tak nízko ako my, nie je príliš čo hodnotiť. Bohužiaľ, do play off sme nepostúpili a skončili predposlední v lige. Tréner aj generálny manažér po sezóne vraveli, že v mužstve príde k zmenám. Uvidíme, čo prinesie trh s voľnými hráčmi. Koncepcia je nastavená správne aj systém bol dobrý, ale to ostatné je na nás hráčoch a podľa výsledkov asi nebolo zloženie hráčov optimálne.

O začiatkoch v Edmontone
Spočiatku som si musel zvyknúť na nový systém i spoluhráčov. Hral som opatrne a zodpovedne, aby som neurobil priveľa chýb. Snažil som sa odpozerať, aké majú spoluhráči návyky na ľade, aby som vedel, čo od koho čakať. V Edmontone, ktorý zažil slávne časy a história dýcha z každej strany, je väčší tlak na hráčov. No ja si ho nepripúšťam. Potešilo ma, že tam nebola taká veľká zima, ako som čakal. Len tri týždne bolo v noci mínus dvadsať až tridsať stupňov a cez deň pätnásť. Ináč hralo prím slnko. Keď sa zobudíte a vonku svieti slnko, je to stokrát lepšie, ako keď je zamračené a prší.

O poslednom zápase v Rexall Place
Bol to veľký zážitok, elektrizujúca atmosféra. Na rozlúčku so slávnou halou prišli mnohí hráči, ktorí tam dosiahli veľké úspechy. Ceremoniál bol vynikajúci. Potvrdilo sa, že ľudia v Edmontone stále žijú hokejom aj minulosťou. Hráčov zo slávnych čias si nesmierne vážia.

O play off bez kanadských mužstiev
Všade v Kanade zavládlo veľké sklamanie. Ide totiž zväčša o tímy s veľkou tradíciou a v krajine je hokej šport číslo jeden. Fanúšikovia, majitelia klubov aj hráči neboli spokojní. Liga je však veľmi vyrovnaná a dostať sa do play off je veľmi náročné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Andrej Sekera #Edmonton Oilers