Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Česi pôjdu na MS bez Krejčího, ale s Plekancom či Pastrňákom

Koniec základnej časti v NHL znamenal uvoľnenie viacerých českých hokejistov pre potreby národného tímu na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Rusku.

12.04.2016 08:22 , aktualizované: 08:40
Barulin Plekanec Foto:
Český útočník Tomáš Plekanec.
debata

Trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi prisľúbili účasť brankár Ondřej Pavelec (Winnipeg), obrancovia Michal Jordán (Carolina) a Jakub Nakládal (Calgary) či útočníci Tomáš Plekanec (Montreal), Jiří Sekáč (Arizona) a David Pastrňák (Boston). Do Ruska určite nepricestuje Pastrňákov tímový kolega David Krejčí, ktorý má problémy s panvovou kosťou a zrejme bude musieť na operáciu. Informoval o tom portál idnes.cz. „Problémy mám už 20 zápasov. Vďaka skvelým lekárom som však bol schopný hrať a udržiavať sa v takej kondícii, aby som tímu pomohol,“ vravel Krejčí pre Boston Globe.

„V zámorí sa práve začínajú výstupné prehliadky a čakáme, ako dopadnú. To je aj prípad Martina Hanzala z Arizony, v jeho prípade nevieme, ako sa zachová klub. Dá sa však predpokladať, že ho nepustia, lebo v závere základnej časti vynechal niekoľko zápasov. Zo zdravotných dôvodov nebude s nami ani Michael Frolík. Na ďalších hráčov plánujeme čakať do skončenia 1. kola play off v zámorí,“ povedal tréner Vůjtek českým médiám.

Podľa jeho slov reprezentáciu odmietol Hanzalov spoluhráč, obranca Zbyněk Michálek, a to z rodinných dôvodov. Vůjtek sa rozhodoval nevolať veterána z útoku New Jersey Patrika Eliáša (39), ktorý „odohral toho málo, aby mohol byť nominovaný na MS“. V súvislosti s menej vyťaženými hráčmi z NHL, akými sú Jordán či Nakládal, bývalý slovenský reprezentačný kouč aj pre idnes.cz poznamenal: „Chcem ich ešte vyskúšať v príprave, musia ukázať, že sú lepší ako hráči z Európy.“

Čechom definitívne padol aj štart útočníka Vladimíra Sobotku z Omska a tiež Romana Horáka z Podoľska pre otras mozgu. Naopak, do kádra ešte môžu pribudnúť finalisti domácej extraligy, či dvojica útočníkov Magnitogorska Jan Kovář a Tomáš Filippi, ktorí momentálne bojujú o Gagarinov pohár v KHL.

Na český tím najbližšie čaká duo prípravných zápasov proti Švajčiarom vo Vispe a Bieli /13. a 15. 4./. Nedávno v Ústí nad Labem v rámci seriálu Euro Hockey Challenge dvakrát zdolali Nemcov – 7:2 a 2:1. Majstrovstvá sveta sa budú konať v dňoch 6. – 22. mája v Petrohrade a Moskve. Na Čechov čakajú v moskovskej skupine postupne domáci Rusi, Lotyši, Švédi, Nóri, Kazachovia, Dáni a Švajčiari.

Ruská reprezentácia zatiaľ iba s hráčmi z KHL

V príprave ruskej hokejovej reprezentácie trénera Olega Znaroksa pred MS na domácom ľade momentálne je 27 hráčov. Po dvoch prípravných dueloch „zbornú“ opustili obranca Arťom Aľajev, útočníci Vladimir Tkačiov, Viačeslav Leščenko a Pavel Bučnevič, zranenia vyradili z hry beka Maxima Ignatoviča a brankára Ivana Nalimova. Aktuálne je v ruskom národnom tíme trio brankárov, 10 obrancov a 14 útočníkov, všetci pôsobili v sezóne 2015/2016 v KHL. Až desať hokejistov pritom hralo za Petrohrad. Tento káder by sa mal v závere tohto týždňa predstaviť v Košiciach a Poprade v dvoch prípravných dueloch proti výberu SR.

zväčšiť Tréner ruskej hokejovej reprezentácie Oleg... Foto: Ľuboš Pilc
Oleg Znarok, Dynamo Moskva Tréner ruskej hokejovej reprezentácie Oleg Znaroks.

Rusi už poznajú mená ôsmich hráčov zo zámorskej NHL, ktorí sa v blízkej budúcnosti zapoja do tréningového procesu pred MS. Sú nimi brankári Sergej Bobrovskij (Columbus) a Semion Varlamov (Colorado), obranca Alexej Jemelin (Montreal) a útočníci Sergej Kalinin (New Jersey), Naiľ Jakupov (Edmonton), Viktor Tichonov, Sergej Plotnikov (obaja Arizona) a Alexander Burmistrov (Winnipeg). Zamietavé stanovisko na pozvánku do reprezentácie dal z rodinných dôvodov obranca Andrej Markov (Montreal).

Aktuálny káder ruskej hokejovej reprezentácie v príprave na MS 2016 pred zápasmi na Slovensku: Brankári: Igor Ustinskij (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Igor Šesťorkin (SKA Petrohrad/KHL), Alexander Šaryčenkov (Dynamo Moskva/KHL)
Obrancovia: Vitalij Meňšikov (Sibir Novosibirsk/KHL), Andrej Mironov (Dynamo Moskva/KHL), Aľbert Jarullin (Ak Bars Kazaň/KHL), Zijat Pajgin (HK Soči/KHL), Iľja Ľubuškin (Lokomotiv Jaroslavľ/KHL), Jaroslav Dyblenko (Spartak Moskva/KHL), Anton Belov, Maxim Čudinov, Jegor Jakovlev, Viačeslav Vojnov (všetci SKA Petrohrad/KHL)
Útočníci: Nikita Gusev, Vadim Šipačov, Jevgenij Dadonov, Sergej Širokov (všetci SKA Petrohrad/KHL), Sergej Šumakov, Maxim Šalunov, Stepan Sannikov (všetci Sibir Novosibirsk/KHL), Arťom Lukojanov (Ak Bars Kazaň/KHL), Vladislav Kartajev, Daniil Apaľkov, Andrej Loktionov, Jegor Averin (všetci Lokomotiv Jaroslavľ/KHL), Maxim Karpov (Dynamo Moskva/KHL), Vladimir Galuzin (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL)

V nominácii Kanady nechýba McDavid či trio obhajcov

Hlavný tréner kanadskej hokejovej reprezentácie na MS Bill Peters zverejnil prvých 18 mien, s ktorými ráta na svetový šampionát v Rusku. Podľa očakávania v ňom nechýba vychádzajúca hviezda Connor McDavid z klubu NHL Edmonton Oilers. V kanadskej nominácii aktuálne figuruje dvojica brankárov, 5 obrancov a 11 útočníkov. V tíme je aj trojica hráčov, ktorí sa v máji 2015 podieľali na „zlatej jazde“ výberu Kanady na MS v Česku. Sú nimi útočníci Matt Duchene, Taylor Hall a Ryan O’Reilly.

Bill Peters si vybral pomerne mladý tím. Jeho najmladším článkom je spomenutý 19-ročný McDavid, o rok viac má Sam Reinhart (Buffalo), v kádri figuruje aj 21-ročný Max Domi (Arizona). Až štyria z piatich nominovaných obrancov majú len 22 rokov, zatiaľ najskúsenejším bekom je 26-ročný Chris Tanev (Vancouver).

Kanada sa na MS 2016 predstaví v základnej B-skupine v Petrohrade a jej súperom bude aj Slovensko.

Známa nominácia kanadskej hokejovej reprezentácie na MS 2016:
Brankári: Calvin Pickard (Colorado Avalanche/NHL), Cam Talbot (Edmonton Oilers/NHL)
Obrancovia: Cody Ceci (Ottawa Senators/NHL), Ben Hutton, Chris Tanev (obaja Vancouver Canucks/NHL), Ryan Murray (Columbus Blue Jackets/NHL), Morgan Rielly (Toronto Maple Leafs/NHL)
Útočníci: Max Domi (Arizona Coyotes/NHL), Matt Duchene (Colorado Avalanche/NHL), Brendan Gallagher (Montreal Canadiens/NHL), Taylor Hall, Connor McDavid (obaja Edmonton Oilers/NHL), Boone Jenner (Columbus Blue Jackets/NHL), Brad Marchand (Boston Bruins/NHL), Ryan O’Reilly, Sam Reinhart (obaja Buffalo Sabres/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg Jets/NHL), Mark Stone (Ottawa Senators/NHL)

debata chyba
Viac na túto tému: #česká hokejová reprezentácia #MS 2016 v hokeji