Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada vo finále ponížila Rusko! Crosby a spol. zdolali zbornú 6:1

Hokejisti Kanady sa stali 25-krát v histórii majstrami sveta, v nedeľňajšom finále 79. šampionátu predviedli ofenzívne predstavenie a Rusov zdolali jednoznačne a hladko 6:1.

17.05.2015 23:04
MS 2015 v hokeji, finále Foto:
Kanadská radosť pod padajúcimi zlatými konfetami.
debata (280)

Kanaďania prešli turnajom suverénne, vyhrali v českej metropole všetkých desať zápasov a celkovo dali až 66 gólov. Druhý najvyšší počet presných zásahov dosiahli Rusi – „iba“ 40. Za desať víťazstiev v riadnom hracom čase získala od Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) finančnú prémiu 1 milión švajčiarskych frankov. Kanada získala prvé zlato od roku 2007, keď triumfovala v Moskve.

Zámorská veľmoc čakala na cenný kov z majstrovstiev sveta od roku 2009, keď prehrala v Berne finále s Ruskom 1:2. Do Prahy priviezla výborný tím plný hviezd na čele so Sidneym Crosbym, ktorý sa stal novým členom Triple Gold Clubu. Po zisku Stanleyho pohára a dvoch zlatých medailí na zimných olympijských hrách pridal aj titul majstra sveta.

Rusom nepomohli k obhajobe zlata ani ofenzívne hviezdy Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin či Iľja Kovaľčuk. Po Bielorusoch i Čechoch mali aj oni problémy s kanadským brankárom Mikom Smithom, ktorý napokon po teči Malkina prvýkrát v play-off inkasoval. S bilanciou 27–10–7 je Rusko ako nástupca ZSSR či SNŠ najúspešnejšou krajinou histórie MS.

Boj o kovy na MS v hokeji Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Kanadská radosť pod padajúcimi zlatými konfetami.

Finále bolo suverénnou záležitosťou Kanady a skončilo sa debaklom Ruska. „Zborná“ nestačila čeliť ofenzívnym nájazdom kanadského tímu, ktorého hráči sa na ľade bavili a trochu pripomenuli začiatky hokeja, keď dosahovali takéto výsledky. Proti Rusku v podobnom štýle už dlho nikto nedominoval, čiastočne sa k tomu priblížilo len olympijské štvrťfinále medzi oboma tímami z Vancouveru 2010.

Budúcoročné majstrovstvá sveta sa uskutočnia práve v Rusku, ich dejiskom budú Moskva a Petrohrad. Bronzové medaily na šampionáte 2015 v Prahe a Ostrave získali hráči USA, Slovensko obsadilo 9. miesto. Majstrovstvá sveta v ČR boli rekordné v návštevnosti, v hľadiskách ich celkovo sledovalo 741 690 divákov.

Kanada – Rusko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Góly: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, R. O'Reilly), 50. MacKinnon (Savard) – 53. Malkin (Moziakin, Kulikov)
Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wehrli (Švaj.), Šindler (ČR) – Carnathan (USA), Lhotský (ČR), 17 383 divákov
Kanada: M. Smith – Hamhuis, Burns, Muzzin, Barrie, Ekblad, Savard, Wiercioch – R. O'Reilly, Giroux, Seguin – Hall, Crosby, Eberle – MacKinnon, Duchene, Spezza – Eakin, Couturier, Toffoli – Ennis
Rusko: Bobrovskij – Belov, Jakovlev, Kulikov, Antipin, Mironov, Čudinov – Plotnikov, Tichonov, Ovečkin – Kuľomin, Malkin, Moziakin – Dadonov, Šipačov, Panarin – Tarasenko, Anisimov, Kovaľčuk – Širokov

Bitku dvoch veľkých rivalov okorenil aj súboj dvoch skvelých útočníkov Sidneyho Crosbyho a Alexandra Ovečkina. Obdiva tímy od prvej tretiny predvádzali skvelý hokej, ktorému dlhšie chýbalo jediné korenie – gól.

Šance sa striedali na oboch stranách, hra sa prelievala od jednej bránky k druhej. Viac práce mal v úvode Bobrovskij. Na jednej strane spálili možnosti Eberle, Toffoli či Couturier, na druhej Moziakin či Ovečkin. V 19. min reklamovali Rusi postavenie mimo hry na modrej čiare, Ennis puk udržal v pásme, z otočky vystrelil a na Eakinov teč už bol Bobrovskij prikrátky.

Druhá tretina sa zmenila na kanadskú ofenzívnu exhibíciu. Rusi chvíľami vzadu nevedeli kam skočiť, obrana nestíhala a útočníci nepomáhali zadákom. V 22. min pripomenul Ennis góly z hokejky Dáriusa Rusnáka, obkrúžil bránku a zasunul k ľavej žŕdke, kam sa už nestihol presunúť Bobrovskij. Rusi síce útočili, ale strieľali nepresne.

Spoločná fotografia hokejových majstrov sveta. Foto: SITA/AP
MS 2015 v hokeji, finále Spoločná fotografia hokejových majstrov sveta.

V 28. min zabudli na Crosbyho, ktorý z ľavej strany trafil presne pod hornú žŕdku. O necelú minútu sa presadil aj Seguin, ktorý zakončil rýchlu akciu Girouxa. Kanaďania koncertovali, hrali jednoducho, dokázali kombinovať v rýchlosti a Rusi sa prakticky len prizerali. Druhú dvadsaťminútovku vyhrali „javorové listy“ na strely 14:1.

Zverenci Olega Znaroksa v tretej časti hry priostrili, snažili sa napádať tvrdo pri mantineloch. Kanaďania hrali ďalej s prehľadom, držali puk ďaleko od Smitha a kontrolovali hru. V 49. min naservíroval v presilovke Crosby prihrávku pre Girouxa a padol ďalší lahôdkový gól.

O necelú minútu už bolo 6:0, Nathan MacKinnon aj s prispením Belova prekonal Bobrovského. Rusi v závere v 53. min aspoň skorigovali a strelili čestný úspech na 1:6, keď Malkin tečoval strelu Moziakina. Pre Rusko sa finále skončilo sklamaním, ambície tímu boli vyššie a hráči chceli odohrať minimálne dôstojnejšiu partiu.

Hlasy po finále:

Sidney Crosby (útočník a kapitán Kanady): „Sú to skvelé pocity, že sme vyhrali majstrovstvá sveta. Pre mňa je to o to sladšie, že som skompletizoval zbierku do Triple Gold Clubu. Dnes sme odohrali skutočne dobrý zápas, bojovali sme jeden za druhého, Rusom sme toho veľa nedovolili. Každý bojoval za Kanadu.“

Mike Smith (brankár Kanady): „Mal som pred sebou neuveriteľnú obranu, uľahčovala mi život. Navyše sa útočníci skvele vracali. Odviedli sme skutočne výbornú prácu počas celého turnaja. Dnes vyhral šampionát tento výnimočný tím. Získali sme zlaté medaily, je to veľká česť vybojovať titul pre Kanadu. Vytvorili sme skutočne skvelú partiu a teraz nás čakajú veľké oslavy.“

Claude Giroux (útočník Kanady): „Vedeli sme, že vo finále to nebude jednoduché. Preto sme sa chceli dobre nachystať najmä v defenzíve. Vyšlo nám to a tešíme sa z titulu. Neviem, či súčasná Kanada je najlepšia v histórii. Ako dlho budeme oslavovať? Neviem, ale vychutnáme si to.“

Jason Spezza (útočník Kanady): „Najväčší rozdiel vo finále bol v korčuľovaní a rýchlosti. Na toto sme sa proti Rusom špeciálne pripravili. Bol to z nášho pohľadu takmer dokonalý zápas. Tešíme sa z titulu.“

Dmitrij Kulikov (obranca Ruska): „Kanaďania hrali skutočne dobrý hokej. Ľahko nás dostávali pod tlak, skvele forčekovali, korčuľovali a nič nám nedovolili. Od prvej do poslednej minúty hrali výborne. Som veľmi sklamaný, je len veľmi ťažké nájsť po tomto výsledku slová, ktoré by opísali naše pocity.“

Alexander Ovečkin (útočník Ruska): „Kanada hrala dnes veľmi dobre, je to tím majstrov. Ukázali svoje kvality. Pre nás je veľkým plusom, že mladí chlapci hrali proti týmto profesionálom. Život ide ďalej, musíme sa zmieriť s touto prehrou.“

Vladimir Tarasenko (útočník Ruska): „Kanada nás vo všetkom prehrala. Chcem sa skloniť pred fanúšikmi, pred touto kulisou sme mali hrať inak. Všetkým nám je to nepríjemné a hanbíme sa. Musíme si rozobrať chyby, aby sme sa im na budúcich turnajoch vyhli.“

Kanada získala miliónový jackpot

Hokejisti Kanady okrem titulu majstrov sveta získali i špeciálnu prémiu vo výške jedného milióna švajčiarskych frankov. Medzinárodná hokejová federácia sa rozhodla vypísať špeciálnu prémiu pre mužstvo, ktoré vyhrá všetky zápasy v riadnom hracom čase.

Kanada na svetovom šampionáte 2015 ani raz neprehrala, turnajom prešla ako nôž maslom, v play-off mala neuveriteľné skóre v troch dueloch 17:1. Paradoxne, najlepší výsledok proti Kanade dosiahlo Francúzsko, ktoré prehralo 3:4. Švédi, Česi i Rusi dostali v súbojoch s „javorovými listami“ po šesť gólov, aj keď Česi v druhom vzájomnom stretnutí s Kanadou potom inkasovali len dvakrát. Naposledy sa turnajom podarilo prejsť bez prehry „zbornej“ Ruska v rokoch 2012 a 2014, vtedy však nedostala žiadnu prémiu.

Jágr sa stal najužitočnejším hráčom

Najstarší hráč 79. majstrovstiev sveta v hokeji Jaromír Jágr sa dostal do All-Star výberu turnaja a stal sa aj najužitočnejším hráčom šampionátu. V útoku mu spoločnosť robia Kanaďania Jason Spezza a Taylor Hall. V obrane majú miesto ďalší čerstvý majster sveta Brent Burns a Švéd Oliver Ekman-Larsson. Do bránky vybrali akreditovaní novinári Američana Connora Hellebuycka.

Podľa direktoriátu bol najlepším brankárom Fín Pekka Rinne, obrancom Brent Burns a útočníkom Jason Spezza.

All-Star MS: Connor Hellebuyck (USA) – Brent Burns (Kan.), Oliver Ekman-Larsson (Švéd.) – Jaromír Jágr (ČR), Jason Spezza, Taylor Hall (obaja Kan.)
Najužitočnejší hráč turnaja: Jaromír Jágr (ČR)

Ocenenia podľa direktoriátu:
Najlepší brankár: Pekka Rinne (Fín.)
Najlepší obranca: Brent Burns (Kan.)
Najlepší útočník: Jason Spezza (Kan.)

280 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2015 v hokeji
Načítavajú sa športové výsledky...