Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené: MS v roku 2019 definitívne pridelili Slovensku

Slovensko bude organizátorom majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2019, dejiskami budú Bratislava a Košice. O rok neskôr bude svetový šampionát v najrýchlejšej kolektívnej hre organizovať Švajčiarsko, ktoré sa rozhodlo pre Zürich a Lausanne.

15.05.2015 12:45 , aktualizované: 14:27
hokejoveé MS 2019, maskot Goooly Foto: ,
Maskot Goooly.
debata (5)

Rozhodli o tom členovia kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na piatkovom zasadnutí v Prahe. „O štyri roky máme majstrovstvá sveta v hokeji opäť na Slovensku. Ročná príprava celej akcie bola v piatok 15. mája definitívne o 12.10 h potvrdená v Prahe. Tešíme sa, že naša práca nebola na zmar a diváci na Slovensku budú mať opäť kvalitný športový zážitok,“ oznámil krátko po popoludní prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček.

Svetový šampionát na Slovensku sa uskutoční v dňoch 3. – 19. mája 2019 v Bratislave a Košiciach, teda rovnakých mestách, ktoré hostili aj MS v roku 2011. Slovensko bolo jediným kandidátom na usporiadanie šampionátu v roku 2019, piatkové hlasovanie delegátov bolo teda len formálnym potvrdením pridelenia podujatia. Slováci mali už vo štvrtok pred delegátmi kongresu IIHF kvalitnú prezentáciu, v ktorej predstavili krajinu, haly i všetky otázky zabezpečenia šampionátu. „Atmosféra bola vtedy úžasne vzrušujúca. Postarali sa o to fanúšikovia z mnohých krajín. Celá krajina vtedy prežila dvojtýždňovú hokejovú horúčku a Slovensko sa pozitívne prezentovalo pred celým svetom,“ uviedol počas prezentácie slovenskej kandidatúry v Prahe bývalý kapitán slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan. Na predstavenie kandidatúry boli veľmi kladné ohlasy. „Odozva od delegátov i členov exekutívy IIHF bola na prezentáciu skvelá. Vo štvrtok večer nám gratulovali, že to bolo skvelé. Aj keď sme sa v januári stali osamotenými v boji o šampionát, venovali sme prezentácii a jej prípravám maximum času. Nedá sa povedať, že sme sa ako jediní prihlásili, tak sme iba preto vyhrali,“ priznal Igor Nemeček.

Pôvodne sa o šampionát 2019 zaujímali aj Švajčiari, napokon však od kandidatúry ustúpili a rozhodli sa až pre rok 2020. Zaujímavosťou je, že obe krajiny využijú na propagáciu turnajov maskotov, ktorých mali aj v minulosti – Slováci vĺčika Gooolyho, Švajčiari zasa kravičku Cooly. Medzi oboma krajinami neexistovala dohoda, že sa navzájom podporia, ak nepôjdu do boja o šampionát proti sebe. „Švajčiari vedeli, že keď pôjdu do ostrého boja s nami, tak budú mať trocha problémy. Vieme, aké tam boli majstrovstvá sveta v roku 2009. Zahralo im do kariet, že hala v Lausanne je ešte v projektoch. Rok navyše im preto dobre padne. Aj keď v januári oznámili svoj úmysel, my sme naďalej išli svojou cestou. Dnes bola naša snaha zavŕšená, nadišiel čas trochu si vydýchnuť a začať sa pripravovať na organizáciu majstrovstiev sveta 2019,“ uviedol Igor Nemeček.

Delegáti kongresu IIHF nemali smerom k slovenskému projektu žiadne výhrady. Slovenskí zástupcovia dlhodobo spolupracovali s predstaviteľmi Medzinárodnej hokejovej federácie a snažili sa pripraviť projekt so splnením všetkých požiadaviek. V piatok sa skončilo hlasovanie jednomyseľne v slovenský prospech. Snahou počas MS 2019 bude predovšetkým zaplniť arény v Bratislave a Košiciach. „Asi ťažko budeme ohrozovať divácke rekordy z Bieloruska a teraz z Česka, keďže nemáme také veľké arény. Chceme však naše haly zaplniť a priniesť divákom rovnaký športový zážitok ako v roku 2011,“ podotkol Igor Nemeček.

Po krátkom vydýchnutí sa začne tvrdá práca na prípravách šampionátu. Dokopy sa bude dávať postupne organizačný tím, využijú sa skúsenosti z roku 2011. Mnoho pozitívnych vecí zostane, niektoré nedostatky sa odstránia a doladia. O rozdelení tímov do skupín sa rozhodne až po majstrovstvách sveta 2018 v Dánsku na základe rebríčka IIHF. Na rozdiel od šampionátu 2011 by mali štvrťfinále uvidieť aj fanúšikovia v Košiciach. „Verím, že aj v roku 2019 bude podobný model ako teraz a nebude sa meniť. V Košiciach teda určite budú dva štvrťfinálové zápasy,“ doplnil Igor Nemeček.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Miroslav Šatan #MS 2019