Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oto Haščák: Vůjtekovi chýbala trpezlivosť. Miešal útoky, čo nebolo dobré

Žiadosť o rozhovor dostal už počas druhej tretiny zápasu Nórska proti Bielorusku. V tom čase svietil na kocke stav 1:3, ktorý posielal Slovákov domov.

13.05.2015 06:00
Oto Haščák Foto: ,
Bývalý slovenský hokejista Oto Haščák.
debata (17)

„Vydržte. Nóri sú nevyspytateľní, ešte to môžu obrátiť,“ tvrdil Oto Haščák (51). Nestalo sa. Po konci ostro sledovaného duelu odpovedal na otázky Pravdy.

Dominik Graňák v jednom z rozhovorov povedal, že hokej je spravodlivý. Má pravdu?
Odpoviem protiotázkou. Je život spravodlivý? Podľa mňa ani veľmi nie. Rovnako neexistuje spravodlivosť ani v športe. Koľko zápasov má jednoznačný priebeh, ale konečné skóre je nakoniec iné. Ak by hokej mal byť stále spravodlivý, asi by prestal byť zaujímavý.

A čo Slováci? Zaslúžili si nepostúpiť?
Videl som všetky zápasy až na stretnutie s Fínskom. Najlepšie sme hrali proti Rusku, stretnutia proti papierovo slabším mužstvám nám tak nevyšli. S Nórmi sme prehrali takmer vyhratý zápas, bod sme zbytočne odovzdali aj Dánom. Tam sme boli jednoznačne lepší. Boli to zápasy, v ktorých išlo o všetko – a zlyhali sme.

Nakoniec postúpili Bielorusi. Boli lepší?
Máme minimálne taký dobrý tím ako oni. Možno mali viac šťastia, to však nie je podstatné. Rozhodujú body a tých majú viac.

Mali Slováci zvíťaziť v prvých štyroch stretnutiach, ktoré odohrali v priebehu piatich dní?
Tento rozpis turnaja je veľmi neštandardný. V takom rýchlom tempe sa nehrá ani v NHL, či ktoromkoľvek play off. Hráč nedokáže počas piatich dní odohrať na sto percent štyri zápasy. Je to jednoducho nemožné. Aj pre profíkov zo zámoria. Ale ten rozpis bol známy.

V čom hráči najviac zlyhávali?
V zakončení. Nepremenili veľa skvelých príležitostí a bez toho sa na šampionáte uspieť nedá. Chlapci ale nič nepodcenili, bojovali, hádzali sa do striel, na ľade odviedli naozajstný kus práce. Nikto nemôže povedať, že by nechceli.

Verejnosť od nich očakávala minimálne štvrťfinále. Je pravidelná účasť vo vyraďovacej časti reálna?
Svetový hokej sa vyrovnal. V Európe pôsobí veľa zámorských trénerov, hráči z Nórska, Dánska, či Slovinska sa roztrúsili po kvalitných ligách. V Prahe som videl, ako sa Česi trápili s Francúzmi či Rakúšanmi. Boli to zápasy, v ktorých bolo dlho 0:0. Vyčnieva už iba Švédsko, Kanada a Rusko, ak hrá kolektívne. Dostať sa medzi najlepších osem teda vôbec nie je jednoduché.

Kto sa vám zo Slovákov páčil najviac?
Richard Pánik. Nedával góly, ale pre mužstvo odviedol veľmi veľa. Absolutórium si zaslúži aj Ján Laco, Julo Hudáček bol skvelý proti Rusom. Výborné zápasy odohral aj Meszároš. Naopak, nedarilo sa Tatarovi s Jurčom. Netvrdím, že hrali zle, ale neboli efektívni.

Má význam čakať na hráčov z NHL? Neobetoval tréner chémiu v jednotlivých útokoch na úkor príchodu hviezd, ktoré však s tímom v príprave neboli?
V extralige nemáme potrebnú kvalitu na to, aby sme z nej na majstrovstvá sveta poslali dva útoky. Korčuliarsky by obstáli, ale nie sú to rozdieloví hráči. Prekážalo mi však niečo iné.

Hovorte…
Tréner neustále a dosť necitlivo točil hráčov v lajnách. Mal byť viac trpezlivý. Na turnaji sme prakticky neodohrali jeden zápas s rovnakými útokmi, hráči si nestihli na seba zvyknúť. Potrebovali viac času.

Kto vám na šampionáte chýbal?
Obranca Christian Jaroš. Nechápem, prečo ho nevzal. Je to hráč, ktorého bude Slovensko v budúcnosti veľmi potrebovať. Má ideálnu výšku, váhu a predovšetkým veľkú perspektívu. Hrá agresívne a v príprave bol podla mňa spoľahlivý. Jeho vynechanie považujem za obrovský omyl.

Ste skautom New Yorku Rangers. Odporučíte svojmu zamestnávateľovi niektorého zo slovenských hráčov?
Na túto otázku nemôžem odpovedať. Ani moja konkurencia totiž nespí.

Čo si myslíte o tom, že tréneri nechali sedieť na tribúne kapitána Kopeckého?
Je to veľmi neštandardné, takéto veci by sa rozhodne nemali stávať. Ak tréneri nepoznali Tomášovu výkonnosť, mali si ju preveriť. Zápas, po ktorom ho posadili na tribúnu, neodohral tak zle, aby mu odobrali kapitánske céčko. Predpokladám, že ani v kabíne to nespravilo dobrú náladu.

Boli ste kapitán v klube aj v reprezentácii. Dotklo by sa vás podobné zaobchádzanie?
>Každého sa to dotkne. Sme ľudia, nie stroje. Tomáš to zobral profesionálne, vrátil sa naspäť a odohral solídny zápas proti Rusku. Ale neverím, že mu to neublížilo.

Čo vás na majstrovstvách sveta v Česku najviac zaujalo?
Úžasný marketing. V Prahe chodí na Rakúšanov či Francúzov 15-tisíc ľudí. Pamätám si turnaje v severských krajinách, na zápasy týchto tímov tam chodilo 1500 ľudí. Úplne ma to dostalo. Česi to zvládli na jednotku.

Tréner Vůjtek po šampionáte skončí. Kto by mal byť jeho nástupca?
Záleží od toho, kto bude voľný. Na Slovensku veľa kvalitných trénerov nemáme. Mal by to byť človek, ktorý dokáže spájať a ukáže smer aj vedeniu slovenského hokeja.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Oto Haščák
Načítavajú sa športové výsledky...