Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci hrajú o postup. Ak im pomôžu Nóri

Pripravujú sa, akoby ich čakal zápas o všetko. Necelé dve hodiny pred úvodným vhadzovaním sa však dozvedia, či sú ešte v hre o vytúžené štvrťfinále.

12.05.2015 11:00
Slovensko Foto: ,
Slovenskí hokejisti.
debata (12)

Hokejisti Slovenska odohrajú v utorok od 16.15 s Američanmi svoj posledný zápas v základnej B-skupine. Aby postúpili do najlepšej osmičky, musia s Američanmi získať o dva body viac ako Bielorusi s Nórmi (zápas je o 12.15).

„Tri body nám chýbajú, pokúsime sa ich získať. Hoci sa musíme spoliehať aj na pomoc iných, sústreďujeme sa len na seba a našu prípravu na zápas s USA. Nemôžeme sa pozerať okolo seba. Chceme Američanov zdolať,“ naznačil tréner Vladimír Vůjtek, pre ktorého to môže byť posledný zápas na lavičke slovenskej reprezentácii. Po šampionáte sa mu totiž skončí zmluva a už viackrát potvrdil, že pokračovať nebude.

Zatiaľ je otázne, či bude môcť proti Američanom počítať s Tomášom Jurčom. Útočník Detroitu nedohral pre bolesti chrbta duel s Ruskom a v pondelok neabsolvoval tréning so spoluhráčmi, ale pripravoval sa len individuálne na suchu. „Tomáš sa necítil v závere zápasu s Ruskom dobre. Bolesti chrbta ho výrazne limitovali. Tak sme ho radšej stiahli, aby sa doliečil a pripravil na ďalší zápas. Verím, že mu bolesti ustúpia a bude môcť hrať,“ prezradil lekár reprezentácie Ján Grauzel.

„Ak by Tomáš nemohol hrať, nahradí ho v útoku Patrik Lušňák a do zostavy zaradíme aj Ivana Baranku. V opačnom prípade ostane Lušňák pripravený v pozícii trinásteho útočníka. Kto dostane príležitosť v bránke, si ešte musíme premyslieť,“ prezradil skúsený český kouč. „Američania majú kvalitné mužstvo, ale dá sa proti nim hrať. Ukázali nám to aj Bielorusi,“ dopĺňa Marián Gáborík.

Američania prehrali na turnaji jediný zápas – nečakane zaváhali s Bieloruskom. Proti Fínom a Rusom podali výborný výkon, ale v ostatných súbojoch už nehrali tak dobre. „Na majstrovstvách sveta prejde každé mužstvo krízou. Sily ubúdajú a hokej je stále viac najmä o taktike. Američania majú výborný tím. Sú tam chalani z fariem a univerzít, kde sa hrá výborný hokej, ale aj nejakí skúsení hráči z NHL. Bude to veľmi zaujímavý zápas. Potrebujeme vyhrať, lebo chceme ísť ďalej. Dáme do toho všetko, čo v sebe máme. Základom je sústreďovať sa na pozornú defenzívu a dať góly,“ hľadá recept na úspech obranca Milan Jurčina.

„Nepozeráme sa na Američanov, len na nás. Musíme podať aspoň taký výkon ako proti Rusom. Američania sú korčuliarsky aj technicky vyspelí a hrajú priamočiaro. Tlačia sa do bránky. Musíme im streliť nejaké góly a vyhrať. Vieme, že postup už nie je len v našich rukách, ale keď dostaneme šancu, pokúsime sa ju využiť. Samozrejme, v pondelok sme držali palce Fínom a verím, že nám v utorok pomôžu aj Nóri. Potom by to už bolo len na nás,“ pridáva sa ďalší skúsený obranca Michal Sersen.

Slovenskí hokejisti veria, že ešte dostanú šancu zabojovať o postup do štvrťfinále. Aj v opačnom prípade by však mali o čo hrať.

„Na takomto významnom turnaji vždy chcete vyhrať, bez ohľadu na to, či ide o štvrťfinále, záchranu alebo len o konečné umiestnenie. Hráme o svoju česť, za Slovensko, pre všetkých divákov, čo nás chodia povzbudzovať priamo do Ostravy aj tých, ktorí nám držia palce doma pri televízoroch. Zdá sa, že papierovo silnejší súperi nám pasujú viac. Pokúsime sa to potvrdiť,“ naznačuje Jurčina.

Pre Slovensko môže byť výsledok dôležitý aj z hľadiska priameho postupu na zimné olympijské hry do Pjongčangu. Slováci ho už majú na dosah. Účasť im neunikne, ak postúpia do štvrťfinále alebo neskončia o šesť miest horšie ako Bielorusko.

História vzájomných meraní síl hovorí len tesne v prospech výberov USA. Z ôsmich stretnutí na majstrovstvách sveta vyhrali Američania štyri, Slováci tri a jedno sa skončilo remízou. Posledné dva zápasy – zhodne v Helsinkách – vyhrali Vůjtekovi zverenci. V roku 2012 výsledkom 4:2 a o rok v zápase, vďaka ktorému postúpili do štvrťfinále, 4:1.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko - USA
Načítavajú sa športové výsledky...