Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hodili ma medzi ruských žralokov, vravel po debute Hudáček

Veľmi dlho sa na debut na majstrovstvách sveta v hokeji načakal brankár Július Hudáček. V kanadskom Halifaxe 2008 ešte ako 19-ročný mladík cestoval predčasne domov po príchode Petra Budaja, neskôr si štart nepripísal ani na MS v rokoch 2012, 2013 či 2014.

11.05.2015 07:37
debata (2)

Dočkal sa až v Ostrave 2015, tréner Vladimír Vůjtek ho v nedeľu večer postavil do bránky proti úradujúcim majstrom sveta Rusom. „Hodili ma tam medzi ruských žralokov,“ znela jeho prvá pozápasová reakcia s úsmevom na perách.

zväčšiť Július Hudáček bez prilby po strele Sergeja... Foto: SITA/AP, Ján Viazanička
Július Hudáček, Sergej Moziakin Július Hudáček bez prilby po strele Sergeja Moziakina.

O tom, že si konečne zachytá na svetovom šampionáte, sa Harichovčan dozvedel v sobotu večer po prehre Slovákov s Fínmi 0:3. „Najprv som tomu nemohol uveriť. ‚Wau, prídu Rusi, majú tu vynikajúce mužstvo,‘ vravel som si. Najviac nervózny som bol asi večer pred spaním. Nechcel som sklamať spoluhráčov a fanúšikov. Keď som nastúpil na ľad, atmosféra bola vynikajúca. Pomáhali mi diváci aj spoluhráči, ktorí hrali fakt super. Chytalo sa mi dobre, snažil som sa užiť si zápas. Sám zo seba som bol prekvapený, že som nebol nervózny. Chlapci mi pomohli, keď sa snažili pokryť všetky dorážky. Možno pred zápasom by sme brali aj bod, ale ja osobne si myslím, že sme mohli vyhrať,“ pokračoval J. Hudáček.

Sympatický brankár bol v 24. minúte nedeľňajšieho zápasu aktérom netradičnej situácie. „Dostal som pukom do skrutky, ktorá drží košík. Tá sa zlomila a museli mi ju vymeniť. Mal som šťastie, že som mal náhradnú masku z Örebra. Doteraz som asi nikdy nemal dve masky, ale teraz sa mi druhá zišla. Bola to nešťastná náhoda, ale nič sa nestalo,“ opísal epizódu z úvodu druhej časti, počas ktorej sa nehralo niekoľko minút.

Podľa Júliusa Hudáčka napriek prehre 2:3 po predĺžení absolvovali Slováci proti Rusom vynikajúci zápas. „Hralo sa hore-dole, bol to pekný zápas pre fanúšikov vo vynikajúcej atmosfére. Škoda záveru, keď sme Rusa nechali prejsť cez celý ľad v plnej rýchlosti, bol to nešťastný gól. Posledných päť minút sme boli lepší ako súper, mali sme viac šancí a škoda, že sa neujala niektorá z tých čistých. Bobrovskij to buď chytil alebo príležitosť Rusi s malým šťastím zachránili. Ak by to bolo za tri body – vynikajúce, za dva – dobré a jeden? Aspoň ten jeden,“ pokračoval.

Slováci pred posledným zápasom v základnej B-skupine nemajú situáciu vo vlastných rukách, ani zisk troch bodov utorok proti Američanom im nemusí stačiť na prienik do štvrťfinále „Ak chceme ísť ďalej, musíme vyhrať s Američanmi za tri body a čakať, ako budú hrať Bielorusi. Urobíme všetko pre to, aby sa to podarilo. Škoda niektorých stratených bodov z predchádzajúcich duelov. Aj dnes sme pri väčšom šťastí mohli získať dva či tri body. Celkovo sú to ťažké majstrovstvá – aj Nóri zakopli s Dánmi, keď si už mysleli, že pôjdu ďalej práve oni. Pevne verím, že pri trochu šťastia urobíme štvrťfinále,“ poznamenal Július Hudáček.

Trojnásobného slovenského šampióna s HC Košice v nedeľňajšom súboji trochu mrzel gól z hokejky Vladimira Tarasenka na 2:1 pre ruský tím. „Bol som s ním v Novosibirsku, pripravoval sa s nami pred odchodom do NHL. Na tréningu si skúšal presne to, z čoho dal druhý gól. Urobil to krásne – potiahol to do stredu a potom prišla spätná strela. Bol som dosť v bránke a ak by som bol ‚vyššie‘, možno by som to chytil,“ dodal J. Hudáček.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Július Hudáček #ruská hokejová reprezentácia #MS 2015 v hokeji
Načítavajú sa športové výsledky...